Ondernemen in Zaanstad

Actuele informatie over de maatregelen voor ondernemers ten gevolge van de Coronacrisis

Ondernemen en het coronavirus

Kabinet versterkt vangnet voor bedrijven en banen


Het kabinet heeft het steun- en herstelpakket voor banen en economie op delen verder uitgebreid. Er is extra tegemoetkoming voor bedrijven met hoge omzetverliezen, bijvoorbeeld omdat zij door de coronamaatregelen gesloten zijn. Hiermee wil het kabinet zoveel mogelijk voorkomen dat mensen hun baan of bedrijf verliezen. Met deze versterking is een bedrag van 3,7 miljard euro gemoeid. Dat komt bovenop de 33,7 miljard euro die de steun- en herstelpakketten tot nu toe hebben gekost. 

Lees meer

Startersloket Zaanstad

Het Startersloket biedt (oriënterende) starters een online platform. Kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem een kijkje op www.zaanstad.startersloket.nl

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 5)

U kunt bij de gemeente ondersteuning aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Deze regeling geldt voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. 

Ontvangt u al een Tozo 4-uitkering of heeft u deze aangevraagd? Dan krijgt u in de maand april een e-mail met een code en een link naar het verkorte aanvraagformulier waarmee u verlenging van de Tozo kunt aanvragen. U hoeft dan géén aanvraag te doen via zaanstad.nl!

Het kabinet heeft besloten dat de Tozo-regeling wordt verlengd tot en met 30 september 2021. Als u dit nodig heeft, kunt u de Tozo 5 vanaf 1 juli 2021 aanvragen. U kunt zelf aangeven voor hoeveel maanden u een uitkering aanvraagt

Een beroep doen op de Tozo? Kijk hier hoe u een digitale aanvraag kunt doen

Meer over de Tozo in de nieuwsbrief en andere mogelijkheden, tips en adviezenTozo-uitkering en weer inkomsten? Voorkom  terugvordering: geef ze op tijd door!

Gaat u verhuizen? Verandert uw gezinssamenstelling? Wijzigt uw inkomen of dat van uw partner? Geef wijzigingen in uw persoonlijke situatie op tijd aan ons door. Deze kunnen namelijk gevolgen kunnen hebben voor uw Tozo-uitkering. Voorkom dat u voor verassingen komt te staan en de Tozo uitkering (gedeeltelijk) moet terugbetalen. Meer info en het formulier voor het doorgeven van wijzigingen vindt u op deze pagina.

Heroriëntatie/ adviesgesprek

De Tozo is er om zelfstandig ondernemers te helpen de coronacrisis te overleven. Helaas lukt dat niet voor alle bedrijven. Gaat het niet goed met uw bedrijf en weet u niet of u moet stoppen of doorgaan? Denk u na over een nieuw beroep of een nieuwe baan of omscholing? Dit heet heroriëntatie. U kunt op verschillende manieren geholpen worden. Druk op onderstaande link voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.  

Meer over heroriëntatie

Huurkorting voor Zaanse horeca en detailhandel in crisis

Omdat de horeca en (een deel van) de detailhandel het erg zwaar hebben door de coronamaatregelen geeft de gemeente ondersteuning op maat. Hiervoor is € 100.000 vrijgemaakt uit het budget van de Vitale Stad. Het geld wordt onder andere gebruikt om huurkorting van maximaal 50% te geven. Dit is voor horeca- en retail-ondernemers die in gemeentelijke panden zitten en die de huur niet meer kunnen betalen. De korting geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. Ook verlenging van de betalingstermijn van de huur behoort tot de mogelijkheden. 


Zaanse subsidieregeling Reuring

Met de subsidieregeling Reuring in Zaanstad willen we sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis ondersteunen in het organiseren van activiteiten die de levendigheid in de stad terug brengen. Het is bedoeld voor  initiatieven die – uiteraard binnen de dan geldende coronabeperkingen - ‘reuring’ creëren in de winkelgebieden en dorpskernen. Zodat de aanloop van inwoners en binnen- en buitenlandse bezoekers naar Zaanstad weer op gang komt.

Meer over de  subsidieregeling Reuring

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Door de coronacrisis komen steeds meer huishoudens in financiële problemen. Het kabinet creëert daarom de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De gemeente gaat deze regeling uitvoeren. Rond 1 maart 2021 moet duidelijk zijn vanaf wanneer de TONK aangevraagd kan worden. Wij zullen u via de gemeentelijke kanalen informeren. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.

Meer over de TONK

Maatregelen om cultuur en evenementensector te steunen 

De culturele en de evenementensector in Zaanstad worden hard geraakt door de coronamaatregelen. Het college heeft besloten om - in aanvulling op de steun vanuit het Rijk - een aantal maatregelen te nemen om daar waar mogelijk de instellingen en organisatoren te steunen.

Meer over de maatregelen voor de cultuursector


Rijksmaatregelen


Onderstaande tabel geeft een overzicht van de regelingen in het tweede noodpakket per 12 maart 2021.  Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie per maatregel.


Hulpmiddelen voor meer overzicht

De kamer van Koophandel en werkgeversorganisatie VNO-NCW/MKB Nederland hebben hulpmiddelen gemaakt. Daarmee kunt u inzicht krijgen in welke regelingen op u van toepassing zijn:


Meer maatregelen:

Uitstel van betaling waterschapsbelasting

Bent u als ondernemer of particulier getroffen door de coronacrisis en kunt u de aanslag waterschapsbelasting op dit moment niet betalen? Neem dan contact op met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Op werkdagen te bereiken van van 08:00 tot 17:00 uur op 072 - 582 8282.

Meer over uitstel waterschapsbelasting

Praktisch advies voor ondernemers in zwaar weer

Voor ondernemers getroffen door de coronacrisis heeft KVK een digitaal en telefonisch informatie- en adviesloket ingericht. Op www.kvk.nl/zwaar-weer staat informatie over regelingen, financiering, stappenplannen, stoppen en doorgaan. U kunt zich oriënteren zich met video’s als Hoe onderneem je in zwaar weer? Stoppen of doorgaan?, Doorgaan met ondernemen, ook in zwaar weer en Hoe houd je de controle als je je bedrijf wilt stoppen.

Centraal in de KVK dienstverlening staat een telefonisch persoonlijk maatwerk advies door het KVK Adviesteam zwaar weer. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 0800-2117. In het gesprek is er ruimte voor uw vragen en wordt gericht geadviseerd, zoals over, bedrijfskundige aspecten en het opstellen van een stappenplan voor uw situatie. Het Adviesteam kan u ook ondersteunen door u door te verwijzen naar de best passende, gespecialiseerde partij die verder hulp kan bieden.  


Wilt u alleen een luisterend oor en uw verhaal kwijt dan kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met MKB Noodlijn op telefoonnummer 088-9990000. 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl