Nieuws

Het laatste ondernemersnieuws van de gemeente Zaanstad

Doe mee aan onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente 2020


22 oktober 2020
Bent u als Zaanse ondernemer tevreden over de gemeentelijke dienstverlening? En specifiek gedurende deze bijzondere tijd? Uw mening telt! Daarom nodigen wij u uit om deel te nemen aan het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland.  

Lees meer

foto van het onderzoek op een laptop

Zonnepanelenactie voor bedrijfspanden met Zon op Zaan


21 oktober 2020
De gemeente Zaanstad en de lokale non-profit organisatie De Green BusinessClub Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen. Zon op Zaan biedt ondernemers ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijfspanden met een geschikt dakoppervlakte. Op maandag 2 november en dinsdag 3 november zijn hierover online bijeenkomsten. 

Lees meer

Foto van twee mannen die zonnepanelen op een dak leggen

Nieuw steunpakket per 1 oktober


1 oktober 2020
Vanaf 1 oktober gaat het nieuwe steunpakket in. Dit pakket loopt tot juli 2021. De regelingen NOW, TOZO en TVL blijven dus doorlopen, wel met aangepaste voorwaarden. Nieuw is het sociaal pakket. Het kabinet trekt 1,4 miljard euro uit voor een sociaal pakket om werkgelegenheid te behouden en creëren. Dit pakket is tot stand gekomen in overleg met vakbonden, werkgeversorganisaties, gemeenten en UWV. Zij werken het pakket de komende tijd verder uit. De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. In bepaalde sectoren verdwijnen banen. Dit kan langdurig of permanent zijn. Ook is sprake van een verschuiving van werkgelegenheid van de ene naar de andere sector. Het sociaal pakket is uitgewerkt in vier maatregelen.

Lees meer

Programma voor internationalisering voor smart health bedrijven in de MRA 

21 augustus
In oktober start het 10-weekse internationaliseringsprogramma 'de Globaliser' specifiek bedoeld voor smart health bedrijven uit de regio Amsterdam. Daarin gaan scale-ups aan de slag met hun internationale strategie en roadmap. Ondernemers worden begeleid bij het kiezen van de juiste markt, bouwen van je go-to-market strategie en hun roadmap. Door gebruik te maken van de lessen van ervaren ondernemers, individuele coaching, experts en interactieve sessies, worden deelnemers in staat gesteld lean en mean internationale markten te veroveren. Het resultaat? Een gevalideerde internationale roadmap waarmee je focus aanbrengt en jouw smart health oplossing internationaal kunt uitrollen.

Lees meer

foto van een vrouw achter een laptop

Werkgever, pak de kansen om kwetsbaar personeel vast te houden


22 juli 2020
Een open brief van de wethouders Participatie Zaanstreek-Waterland en het Regionaal Werkbedrijf Zaanstreek-Waterland aan alle werkgevers in onze regio. Bekijk ook waar u als werkgever terecht kunt met vragen en welke regelingen er zijn om u te ondersteunen.

Lees meer

foto van een werknemer in een opslag

Nieuwe tarieven toeristenbelasting per 2021


9 juli 2020
De gemeenteraad van Zaanstad wil per 2021 verschillende tarieven voor toeristenbelasting invoeren. Ook komt er een watertoeristenbelasting en een heffing op riviercruisevaart. De toeristenbelasting is nu een vast bedrag van 7 euro per persoon per overnachting. Gemeente Zaanstad wil vanaf 2021 verschil in de hoogte van het bedrag van de toeristenbelasting. De locatie en het soort verblijf bepalen dan de hoogte van het bedrag. Het kan dus zijn dat u in 2021 een ander bedrag betaalt aan toeristenbelasting dan nu.

Lees meer

Ondersteuningsprogramma voor ondernemers in de buitenlandse markt


22 juni 2020
Loopt door de corona crisis jouw omzet in het buitenland terug? Het Corona International Rebuild Program helpt u om uw businessmodel aan te passen aan de veranderende markt. Zo krijgt u tips op gestructureerd toe te werken naar een positieve cashflow, ongeacht in welke buitenlandse markt uw bedrijf actief is. Het programma bestaat uit vijf gratis masterclasses, die u met andere ondernemers in zes weken tijd kunt volgen.

Lees meer

foto van een vrouw achter haar laptop

Per 1 juni horeca weer open

Gemeente Zaanstad geeft horeca meer ruimte voor terrassen voor de anderhalve meter samenleving

28 mei 2020
De horeca is zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Daarom heeft het college besloten om horecaondernemers meer ruimte te geven om de bestaande terrassen uit te breiden, daar waar dat veilig kan. Terrassen mogen met maximaal de helft worden uitgebreid. Ook horecaondernemers die nu geen terras hebben mogen een terras plaatsen, mits zij zich houden aan de voorwaarden van de gemeente.

Lees meer

Foto van een leeg terras

Tozo-uitkering en weer inkomsten? Geef ze op tijd door!


11 mei 2020
Werkt u als kapper, pedicure, rijinstructeur of in een ander contactberoep en ontvangt u een Tozo-uitkering? Dan mag u van met ingang van 11 mei weer aan de slag. Heeft u daarom met ingang van 11 mei weer inkomsten? Geef deze dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Hiermee voorkomt u terugvorderingen en mogelijk schulden bij de gemeente. U kunt de wijzigingen in uw inkomsten doorgeven via het online formulier ‘Mijn Uitkering’.

Lees meer

Bereken hoe coronaregelingen uw onderneming helpen


6 mei 2020
De Corona Calculator is een rekentool waarmee u als ondernemer de financiële situatie tijdens de coronacrisis kunt bekijken. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid diverse maatregelen voor ondernemers gerealiseerd. De rekentool biedt een overzicht van de maatregelen die voor u relevant zijn.

Lees meer

Foto van een vrouw die thuiswerkt achter haar laptop

Maatwerk voor Zaankanters met betalingsproblemen


8 april 2020
Vanaf 7 april verstuurt de gemeente Zaanstad weer belastingaanslagen, facturen en terugvorderingen   Dit geldt niet voor de precario- (belasting voor het hebben van een terras  en reclamebelasting, BIZ-heffing Stadshart Zaandam en de marktgelden.

Zaankanters die hun gemeentelijke belastingen niet kunnen betalen, kunnen uitstel aanvragen. Door de coronamaatregelen was de versturing van belastingaanslagen, facturen en terugvorderingen tijdelijk stopgezet. Nu het kabinet de maatregelen heeft verlengd, besluit het college om het versturen van een deel van de aanslagen te hervatten. En om maatwerk te bieden aan Zaankanters met betalingsmoeilijkheden.

Lees meer


foto van een hotelterras

Start bouw Eydenberg op HoogTij


31 maart 2020
De bouw  van Eydenberg Retail Projects op HoogTij is gestart. Dit nieuwe pand komt naast die van Zuiver. Voor de ontwikkelingvan HoogTij is Eydenberg een aanwinst. Het is een Westzaans bedrijf, dat door deze locatie behouden blijft.

Lees meer

foto van de locatie waar Eydenberg komt

Stadshart Zaandam maakt website voor winkels die thuisbezorgen

31 maart 2020
De maatregelen ten behoeve van het Coronavirus treffen ondernemers hard. Om Zaanse ondernemers te steunen, heeft Stadshart Zaandam een website gemaakt. Iedere ondernemer kan hier zijn bezorg/afhaalaanbod laten plaatsen. 

Lees meer

foto van winkelstraat centrum Zaandam

Zaanstad ondersteunt ondernemers in financiële nood door coronacrisis


26 maart 2020
De coronacrisis raakt ondernemend Nederland hard. Het kabinet heeft een pakket van noodmaatregelen voor ondernemers vastgesteld. De gemeente Zaanstad biedt daarnaast de volgende  lokale maatregelen om Zaanse ondernemers te ondersteunen.

Lees meer

foto van centrum van zaandam

Subsidie voor toekomstbestendig winkelgebied

24 maart 2020
Vanuit de Provincie Noord-Holland is er een nieuwe subsidie voor winkelgebieden van kracht. Het doel van de subsidie is om  kwaliteitsniveau van de Noord-Hollandse winkelstructuur te verhogen. Door het terugdringen van leegstand, het opzetten of verbeteren van samenwerking, het initiëren van duurzame maatregelen of een onderzoek naar de toekomstbestendigheid ten aanzien van de dienstenrichtlijn.

Lees meer

Foto van centrum Zaandam

Lancering Zaan Business Netwerk App: exclusief platform voor Zaanse ondernemers


11 maart 2020
Het Zaanse bedrijf IDV Media BV, bekend van het business to businessmagazine Zaan Business, heeft de Zaan Business Netwerk App gelanceerd. De app vormt een exclusief platform voor Zaanse ondernemers. Met toegang tot alle relevante informatie, zoals een bedrijvengids, smoelenboek met contactgegevens, nieuwsberichten en netwerkevents. Ook kunnen ondernemers contact leggen met de andere ondernemers binnen het platform en met hen communiceren.

Lees meer

Foto van de Zaan Business Netwerk App

CO2 Café voor MKB’ers op terrein Westerspoor

21 november 2019
Wilt u met uw midden- of kleinbedrijf verduurzamen? Maar weet u niet goed waar u kunt beginnen? Kom op maandag 9 december naar het CO2 Café. En u ontvangt een gratis energiescan t.w.v. 350,- en een jaar lang gratis begeleiding en advies. De bijeenkomst is van 16.30 tot 18.00 uur bij Erdi Verkeerstechniek BV, Rechte Tocht 3 in Zaandam.

Lees meer

Foto van de viering van de verkregen subsidie om de scans mogelijk te makenFoto van de viering van de verkregen subsidie om de scans mogelijk te maken

Denk mee met over horecavisie!


19 november 2019
De gemeente gaat met horecaondernemers aan de slag om een horecavisie te maken. Heeft u een restaurant, cateringbedrijf of koffiezaak? En heeft u ideeën over de horeca in Zaanstad? Deel deze tijdens de workshopbijeenkomst op maandag 25 november in hotel Best Western Zaan Inn in Zaandam op de Grenehout 22.

Lees meer

Foto van horeca op de Gedempte Gracht

Ondernemerstalkshow 18 november


14 november 2019
Maandag 18 november vindt de jaarlijks Ondernemerstalkshow plaats. Inloop is vanaf 16.30 uur, de talkshow duurt van 17.00-18.00 uur. Tot 19.00 uur kunt u nog borrelen en napraten. Komt u ook?

Lees meer 

Inclusief ondernemen: Onderneming Gebruikt.com kijkt naar mogelijkheden in plaats van beperkingen


'Die jongens zijn echt heel goed in wat ze doen!'


Wipen, refurbishen en resellen. Dat is waar het om draait bij Gebruikt.com. Toch is dat niet de belangrijkste reden voor wethouder Werk en Inkomen Natasja Groothuismink om een kijkje te nemen. Haar aandacht werd vooral getrokken door de sociale manier van ondernemen van het bedrijf.

Lees meer

Foto van wethouder Natasja Groothuismink en ondernemer Boj Oosterveld van Gebruikt.com

 ‘Ik werd verliefd op gerecycled kunststof’


1 november 2019
Zijn meubels stonden al op beurzen in onder meer Amsterdam, Madrid, New York en Melbourne. Nationale en internationale erkenning voor ontwerper en ondernemer Dirk van der Kooij. Made in Zaanstad. Wethouder Sanna Munnikendam ging een kijkje nemen in de design studio op het Hembrugterrein.

Lees meer

Foto van wethouder Sanna Munnikendam en ondernemer Dirk van der Kooij

De zussen van JUNGL over duurzame badmode


31 oktober 2019
In de Week van de Zaanse Ondernemer geven burgemeester en wethouders iedere dag een Zaans bedrijf een podium. Vandaag ging wethouder Rita Noordzij langs bij Anouschka en Natascha Hendriks. Twee zussen die met hun merk JUNGL duurzame badmode maken.

Lees meer

Foto van wethouder Rita Noordzij en Anouschka en Natascha Hendriks van JUNGL

Burgemeester Hamming op bezoek bij innovatieve onderneming Coronam


30 oktober 2019
In de Week van de Zaanse Ondernemer zetten burgemeester en wethouders iedere dag een Zaans bedrijf in het zonnetje. Vandaag bezocht burgemeester Hamming het typisch Zaanse bedrijf Coronam Mechanische Industrie BV. ‘Een sterk voorbeeld van innovatief ondernemen’, zegt hij over Coronam.

Lees meer

Dag van de Startende Ondernemer: wethouder Gerard Slegers op bezoek bij accelerator Rockstart Amsterdam


'Durf als startende ondernemer te falen'


29 oktober 2019
Zaankanter Maarten Alleman is al 20 jaar ondernemer in de digitale economie. Met zijn ICT-bedrijf About:blank timmert hij al jaren lang nationaal en internationaal flink aan de weg. Daarnaast heeft hij een portfolio aan startups die hij coacht en in wie hij investeert. Reden voor wethouder Gerard Slegers om hem op te zoeken bij Rockstart Amsterdam voor een gesprek over startups en startup communities.

Lees meer

Foto van wethouder Gerard Slegers met ondernemer Maarten Alleman van Rockstart

Subsidie voor ondernemers in Noord-Holland

28 augustus 2019
Om duurzame innovaties te bevorderen, stelt de provincie Noord-Holland dit jaar € 5 miljoen beschikbaar voor Noord-Hollandse ondernemers die kansen pakken en willen uitblinken. De provincie zoekt vernieuwende mkb’ers (midden- en kleinbedrijf) die actief zijn in de zogenaamde Topsectoren: Agri & Food, Biobased Economie, Tuinbouw, Water & Maritiem, Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Logistiek en Chemie, Tuinbouw en uitgangsmaterialen en water. Deze topondernemers kunnen zo een bijdrage leveren aan een duurzame, vernieuwende en ondernemende economie in Noord-Holland. De subsidie kan tot 10 september worden aangevraagd.

Lees meer

Zaanse economie en werkgelegenheid in 2018 gegroeid

23 augustus
De economie van Zaanstad groeide in 2018 met 3,1%. Ook de werkgelegenheid is toegenomen (2,2%). Sinds 2016 ligt de economische groei van de Zaanstreek boven die van Nederland. Het beeld is dus positief, maar de economische ontwikkeling blijft kwetsbaar.

Lees meer

Foto van Pakhuis De Vrede in de AchtersluispolderPakhuis De Vrede in de Achtersluispolder

Zaancampus moet technisch onderwijs versterken

25 juli 2019
Het Zaanse bedrijfsleven gaat samen met het onderwijs en de gemeente aan de slag met het ontwikkelen van een Zaancampus. Het doel van het project Zaancampus is het versterken van de samenwerking tussen de regionale food- proces- en maakindustrie, onderwijsinstellingen en overheid. Het Noordhollands Dagblad sprak met drie betrokkenen en schreef er een artikel over.

Lees meer

Foto van een technisch werker

Wordt u de winnaar van de eerste Zaanse Startup Award?

10 juli 2019
Dit jaar wordt de eerste Zaanse Startup Award uitgereikt. Dit vindt plaats op de Zaanse Ondernemersdag op 5 november 2019. Bent of kent u een Zaanse startup? Geef deze dan vóór 31 augustus a.s. op!

Lees meer

Foto van de Gedempte Gracht

Zaanse Vastgoeddag

6 juni 2019
Speciaal voor ontwikkelaars, corporaties, architecten, makelaars en beleggers is woensdag 26 juni de Zaanse Vastgoeddag, georganiseerd door Vastgoedjournaal.nl. Wethouder Wonen en Bouwen Songül Mutluer was een van de sprekers. Zij vertelde ruim 100 aanwezigen over de kansen voor bouwen in Zaanstad.

Lees meer

Foto van Songül tijdens haar speech

Derde ondernemers talkshow NV in Zaanstad

13 juni 2019
De derde editie van de ondernemers talkshow NV Zaanstad vindt maandag 24 juni plaats in de foyer van het Zaantheater. Tijdens de NV Zaanstad wordt op basis van interviews het ondernemen in stad en streek belicht. NV Zaanstad is gratis toegankelijk. Na een inloop vanaf 16.30 uur vindt is tussen 17.00 tot 18.00 uur de talkshow. Tot 19.00 uur is er een borrel.

Lees meer

Foto van winkeliers in Zaandam

Kick off praktijkprogramma circulaire werklocaties ondertekend

5 juni 2019
Tijdens de vastgoedbeurs Provada in de Amsterdamse RAI hebben SADC (Schiphol Area Development Company) en SKBN woensdag 5 juni de aftrap gedaan voor het praktijkprogramma circulaire werklocaties. De aanleiding voor het praktijkprogramma is het onlangs gelanceerde onderzoek over een afwegingskader voor circulaire gronduitgifte. De locatie Hoogtij maakt deel uit van het praktijkprogramma.

Lees meer

Foto partners die praktijkprogramma circulaire werklocaties hebben ondertekend op 5 juni 2019 tijdens de Provada

Een nieuwe Royal vestigt zich in Zaandam

15 mei 2019
Met de komst van Royal Huisman vestigt zich een nieuwe koninklijke jachtbouwer in de Zaans- Amsterdamse haven. De jachtenbouwer gaat aan de slag op de voormalige werf van Holland Jachtbouw in Zaandam.

Lees meer

Lokaal energie verdelen door WeSpark Zaanstreek

 13 mei 2019
Zaanstad is een nieuwe lokale energieleverancier rijker. WeSpark Zaanstreek verdeelt lokaal opgewekte energie over inwoners en bedrijven in de Zaanstreek zonder dat er een energiereus tussen zit. De winst die het maakt, investeert WeSpark in duurzame Zaanse projecten.

Lees meer

Foto van zonnepanelen op Zaans dak

CO2 Café helpt duurzamer ondernemen

11 april 2019
Hoe kunt u als ondernemer energie besparen? Benieuwd welke maatregelen collega-ondernemers nemen? Kom naar het eerste CO2 Café op maandag 6 mei om 17.00 uur Forbo, Industrieweg 12 in Assendelft.

Lees meer

plaatje van zonnepanelen

 Ondernemersbijeenkomst ondermijnende criminaliteit

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’


1 april 2019
Bekend met de kapper op de hoek waar nooit klanten komen? Het garagebedrijf dat vaker dicht dan open is? Vraagt u zich ook weleens af hoe ze de huur opbrengen? Met het witwassen van geld? Het komt vaker voor dan u denkt, ook in Zaanstad.

Lees meer

Foto van raadzaal

Tevreden ondernemers over autoluwe centrum

25 maart 2018
Ondernemers zijn tevreden over het autoluwe centrum. Dat is gebleken uit navraag bij een aantal vertegenwoordigers van ondernemers in het centrum van Zaandam.  Het aantal voertuigen per dag in het centrum is sterk afgenomen. Winkelend publiek, bewoners en passanten hebben hierdoor minder last van verkeerslawaai.

Lees meer

Foto van Beatrixbrug en Peperstraat

Rijksvastgoedbedrijf koopt 14.000 m2 terrein op HoogTij

13 maart 2018
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft circa 14.000m² terrein aan de Smeet op bedrijventerrein HoogTij in Westzaan gekocht van het Ontwikkelingsbedrijf Haventerrein Westzaan BV (OHW). Het perceel grenst aan het Justitieel Complex Zaanstad. Het Rijksvastgoedbedrijf zet de grond in voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Lees meer


Plaatje van Google Maps met lijnen waar het terrein zich bevindt

Zaanse bedrijf Eydenberg  op HoogTij

7 maart 2019
Eydenberg Retail Projects neemt zo’n 7200 m2 grond af aan de Schoot en wordt op dit deel van HoogTij buurman van het net verhuisde bedrijf Zuiver. Het bedrijf gaat op haar nieuwbouwlocatie een kantoorruimte, showroom, werkplaats en opslag bouwen. Op donderdag 7 maart ging wethouder Gerard Ram van economische zaken langs bij directeur Jorim Thomas om dit te vieren.

Lees meer

Foto van wethouder Gerard Ram met directeur Jorim Thomas

Denk mee over het busvervoer in Zaanstad

26 februari 2019
Hoe vaak moeten de bussen in Zaanstad in de toekomst gaan rijden? Moeten het elektrische bussen worden of is diesel oké? Meer bussen in de spits of juist meer ’s avonds en in het weekend? De gemeente Zaanstad heeft een online vragenlijst gemaakt over het busvervoer. Zo kunt u meepraten over wat u belangrijk vindt.  

Lees meer

Foto van een bus bij een bushalte

Wie helpt kennis over energie en klimaat bij bewoners te vergroten?

 13 februari 2019
Energie- en klimaatcoaches helpen inwoners in Zaanstad hun kennis over energie en klimaat te vergroten. Zij gaan met inwoners in gesprek over wat zij kunnen doen voor een beter milieu, zoals energie besparen en zorgen voor meer groen. De gemeente zoekt een partij die de organisatie van deze vorm van ondersteuning op zich kan nemen. Deze partij moet vrijwillige coaches ook kunnen werven, trainen en begeleiden. 

Lees meer

Plaatje van handen die een lampje vasthouden

Burgemeester Hamming: gemeente wil ondernemers helpen dromen waar te maken

11 januari 2018
Zaanstad wil de meest ondernemersvriendelijke gemeente van Nederland zijn. ‘Dat betekent voor 2019: een nog betere dienstverlening, hoffelijkheid, open staan voor feedback, maar vooral: open staan voor dromen van ondernemers en helpen die mogelijk te maken.’ De gemeente wil daarom een echte bondgenoot zijn van ondernemers. Dat zei burgemeester Jan Hamming vrijdag in zijn nieuwjaarstoespraak voor de Zaanse ondernemers.

Lees meer

Foto van de burgemeester tijdens de toespraak

Eerste Startup in Residence programma van de MRA van start

27 december 2018
De winnende startups voor Startup in Residence Metropoolregio Amsterdam zijn bekend. De komende zes maanden werken zeven startups samen met negen gemeenten uit de MRA.

Lees meer

Foto van Zaandam Centrum

Maak kans op de titel Beste Onderneming Noord-Holland 2018/2019

Schrijf uw onderneming in voor de Ondernemingsverkiezing van Noord-Holland

21 november 2018
De Ondernemersverkiezing van Noord-Holland (OVNH) is voor de dertiende keer van start gegaan. De verkiezing zet Noord-Hollandse bedrijven in de schijnwerpers en biedt daarmee de provinciale economie een podium. 

Lees meer

Foto van de winnaars van vorig jaar

Winnaars Zaanse Ondernemingsprijs en Zaanse Startersprijs

6 november 2018
Vandaag was de dertigste editie van de Zaanse Ondernemersdag. In het Zaantheater werden de Zaanse Ondernemingsprijs en de Zaanse Startersprijs uitgereikt.  

Lees meer


Foto van de ondernemers van CleanFoods

Week van de Zaanse Ondernemer:
Shamdam, Syrische kaas met Zaanse ingrediënten

6 november 2018
Een uitkering wilde hij niet. Dat zou ten koste gaan van zijn vrijheid en waardigheid. Hij wilde gewoon kaas maken, net zoals hij in Syrië deed voordat hij naar Nederland vluchtte. Tegen alle goedbedoelde adviezen van vrienden en bekenden in die hem allerlei risico’s voorspiegelden van het starten van een eigen bedrijf in Nederland, is Majd Doghmosh in 2017 toch aan de slag gegaan. En met succes. Amper een jaar later draait zijn kaasmakerij Shamdam (Sham is de koosnaam van Damascus, dam komt van Zaandam) op volle toeren, heeft hij zijn schulden afbetaald en voorziet hij zelf in een inkomen voor zijn gezin.

Lees verder

Foto van de burgemeester met de kaasmaker

Week van de Zaanse Ondernemer:
De Vrouwelijke Zaanse Ondernemer

5 november 2018
Op deze voorlaatste dag van de Week van de Zaanse Ondernemer, staat het vrouwelijk ondernemerschap centraal. Wethouder Rita Noordzij ging vandaag op bezoek bij Linda Tuijn in Krommenie, die daar in 2010 haar eigen accountantsbureau Duidelijk Accountants oprichtte.

Lees verder

Foto van wethouder Rita Noordzij met Linda Tuijn

Week van de Zaanse Ondernemer:
Circulair ondernemen in de Zaanse cacaoindustrie

2 november 2018
Op de vierde dag van de Week van de Zaanse Ondernemer staat circulair ondernemen centraal en gaat het bedrijfsbezoek naar cacaoverwerker Olam in Zaandijk. De cacaofabriek van Olam is een van de grootste gasverbruikers van Zaanstad. Wethouder Sanna Munnikendam ging langs om te zien hoe zij bijdragen aan de Zaanse ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Lees verder

Week van de Zaanse Ondernemer:
De Innovatieve Zaanse Ondernemer

1 november 2018
Vandaag staat het thema innovatie centraal tijdens de Week van de Zaanse Ondernemer. Wethouder Gerard Ram bracht een bezoek aan Kalfsvel Metaalcoating. De behandelingen bij Kalfsvel Metaalcoating zijn milieuvriendelijk. Een van de aspecten waarmee de onderneming zich kon onderscheiden voor een plek in de MKB Innovatie Top 100 2018.

Lees hier meer over Kalfsvel Metaalcoating (met filmpje)

foto wethouder Gerard Ram in gesprek met directeur Metaalcoating Kalfsvel

Week van de Zaanse Ondernemer:
Vandaag de  toekomstige Zaanse ondernemer

31 oktober 2018
Wethouders Gerard Ram (Economische Zaken) en Sanna Munnikendam (Duurzaamheid) bezochten een presentatie van de jonge ondernemer Daan Horak over zijn bedrijf Cell Charge. Met zijn horeca designtafels en bedrijf Cell Charge won hij de Grande Finale van het Startup! Excellent Ondernemen programma 2017 - 2018. Daan ziet kansen voor horeca ondernemers die behalve de menukaart ook het interieur willen laten voldoen aan het label 'duurzaam'.

Lees het verhaal van student en jong ondernemer Daan Horak

Week van de Zaanse Ondernemer van start! 

30 oktober 2018
We trappen af met het thema inclusief ondernemen. Wethouder Natasja Groothuismink bracht hiervoor een bezoek aan de McDonalds aan de Koningin Julianaweg in Zaandam. Wat maakt dit filiaal inclusief?
In het Zaanse filiaal werkt een team van ongeveer 122 medewerkers. Zeer divers van achtergrond en leeftijd Momenteel werken er ook twee jongeren met een arbeidsbeperking en een statushouder. Natasja Groothuismink sprak met restaurantmanager Sermad Jouseiph. Zijn drijfveer: 'Zorgen dat er een goede sfeer is in het restaurant en dat iedereen met plezier naar het werk gaat.'

Een inspirerend verhaal over inclusief ondernemen

Foto met wethouder Groothuismink en restaurantmanager Jouseiph van McDonalds Zaandam

Uw kansen bij inkoop en aanbesteding

Meld u aan voor de informatiemiddag

25 oktober 2018
De overheid koopt jaarlijks voor meer dan 100 miljard euro aan goederen, diensten en werken in. Een interessante markt om u als ondernemer in te verdiepen. Na de informatiemiddag ‘Kansen bij inkoop en aanbesteding’, op donderdag 13 december, weet u waar u op moet letten als zakendoet met de gemeente.

Lees verder

Onderzoek MKB-vriendelijkste gemeente 2018

22 oktober 2018
Bent u als Zaanse ondernemer tevreden over de gemeentelijke dienstverlening? Uw mening telt! We nodigen u uit om deel te nemen aan het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Dit onderzoek is een initiatief van MKB Nederland en vindt eens in de twee jaar plaats.

Lees verder

Nominaties Zaanse Ondernemingsprijs en Zaanse Startersprijs

18 oktober 2018
De Zaanse Ondernemersdag vindt dit jaar op dinsdag 6 november voor de dertigste keer plaats. Onderdeel van het programma zijn de uitreikingen voor de Zaanse Ondernemingsprijs en de Zaanse Startersprijs. De nominaties zijn inmiddels bekend.

Lees verder

NV Zaanstad: dé ondernemers talkshow

9 oktober 2018
De eerste editie van de ondernemers talkshow NV Zaanstad vindt maandag 15 oktober in het Zaantheater plaats. NV Zaanstad is een live talkshow door en voor ondernemers. Op het podium bespreken ondernemers diverse onderwerpen over het ondernemerschap op het podium. Daarnaast bevat de talkshow vaste rubrieken en is er muziek en film.

Lees verder

Meld u aan voor een seminar over digitale criminaliteit

8 oktober 2018
De gemeente Zaanstad organiseert het gratis seminar ‘De Hacker vertelt’ op maandag 8 oktober in het stadhuis van Zaanstad. Het seminar gaat over digitale criminaliteit en is bedoeld voor directeuren, eigenaren en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor ICT en beveiliging. Security specialist en ethisch hacker Laurens Baardman vertelt aan de hand van voorbeelden over de online gevaren. Ook leert u wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit.

Lees verder

De China Business Week was in Zaanstad

2 oktober 2018
De China Business Week in Nederland geeft ondernemers de kans om meer te leren over investeren op de Chinese Markt. Amsterdam Trade organiseerde vorige week, dinsdag 25 september, een dag van de China Business Week bij Taets op het Hembrugterrein in Zaandam. Het welkomstwoord werd gehouden door Annius Hoornstra, concerndirecteur stedelijke ontwikkeling van de gemeente Zaanstad. 

Lees meer

China Business Week 2018 in Zaandam

14 september 2018

Amsterdam Trade host op dinsdag 25 september de China Business Week in Zaandam, op het Hembrugterrein. Startende en ervaren ondernemers kunnen zich hier verdiepen in investeren in de Chinese Markt.

Lees hier het hele artikel

Zaanstad doet mee in regionale Startup in Residence programma 

23 augustus 2018

Zaanstad slaat samen met acht andere gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) de handen in één op zoek naar startups, scale-ups, innovatief MKB en sociaal ondernemers met creatieve en innovatieve oplossingen voor regionale maatschappelijke vraagstukken. Denk mee over zeven vraagstukken, bijvoorbeeld oplossingen om op een slimme manier het verzakken van huizen tegen te gaan of een slimme oplossing om eenzaamheid tegen te gaan.

Lees het hele artikel

Eerste paal nieuwe bedrijfspand Ayal Kaas

18 juli 2018
De broers Adburrahman en Allaatin Çalişkan verkochten naast hun ’gewone’ baan van 1992 tot 2004 kaas op de Zwarte Markt in Beverwijk. Vandaag heeft het bedrijf 50 medewerkers die jaarlijks 8 miljoen kilo kaas verwerken. Elke vierkante meter van de drie bedrijfspanden aan de Ronde Tocht in Zaandam wordt gebruikt. Het bedrijf groeit uit zijn voegen. Tijd om te gaan verhuizen. Op 18 juli wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe pand op bedrijventerrein Hoogtij. De kavel is 8400 vierkante meter. De oplevering is gepland in de zomer van 2019. Adburrahman Çalişkan: 'straks is er meer ruimte, er komen ook extra productielijnen bij en er blijft ruimte voor verdere uitbreiding van de productiecapaciteit.'

Lees het hele artikel

Vergroot je kans op financiering

12 april 2018
De economie groeit in 2018 met 3%. Toch blijft financiering een groot probleem voor mkb'ers tot 10 werknemers, blijkt uit de Financieringsmonitor van Panteia. Financiers wijzen 34% van de aanvragen af. Je kunt de kans op financiering vergroten als je vooraf een passende financieringsvorm selecteert. Let bij het selecteren bijvoorbeeld op hoeveel geld je nodig hebt, waarvoor je het nodig hebt, welk risico de financier wil aangaan en hoe lang de financiering moet duren.

Lees verder bij de KvK

Kies het juiste exportland!

Vaak beginnen ondernemers te exporteren na een spontane offerte uit het buitenland. Een leuke verrassing en mooi meegenomen. Maar er komt meestal meer bij kijken dan wanneer je aan een Nederlandse klant verkoopt. En is dit land wel het meest geschikt om naar te exporteren? De Kamer van Koophandel maakte over dit onderwerp een handige informatieve video.

Nishan - Kathmandu Kitchen

1 mei 2018
'In Nepal zijn gasten als god. Hen respecteren, daar gaat het om.'

Wij spraken met Nishan van Kathmandu Kitchen. Samen met zijn vader (chefkok) en zus runt hij deze tweede vestiging van het restaurant.

Lees het interview met Nishan

JINC organiseert Bliksemstages

7 juni 2018
Jongeren hebben vaak nog geen idee wat ze voor beroep willen kiezen, maar moeten wél een keuze maken tijdens hun opleiding. JINC organiseert daarom Bliksemstages. Leerlingen van de basisschool en het vmbo gaan daarbij naar bedrijven voor een korte kennismaking (van niet meer dan een dagdeel) met verschillende beroepen die daar voorkomen. Ze steken hierbij de handen flink uit de mouwen, zodat ze ervaren waar ze goed in zijn. Twee bedrijven doen verslag.

Lees hier het artikel in Zaanbusiness

Zonnepanelenfabriek Energyra komt naar Zaandam

10 april 2018
Met de investering van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland in zonnepanelenproducent Energyra komen de duurzame doelen van Noord-Holland dichterbij. Energyra bouwt in Zaandam een nieuwe productielocatie om jaarlijks 350.000 hoogrenderende en duurzaam geproduceerde zonnepanelen op te leveren, goed voor meer dan 100 MWp aan geïnstalleerd vermogen, tegen lagere kosten per kWh. De energieopbrengst van deze panelen staat ongeveer gelijk aan de elektriciteitsconsumptie van 30.000 huishoudens.

Energyra  zal een pand op bedrijventerrein Molletjesveer aan de Handelsweg betrekken.

Lees verder bij Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland

Henk Lafeber - Laco Zaandam

20 maart 2018
'We moeten techniek weer sexy maken!' 

Wij spraken met Henk Lafeber, directeur van Laco Zaandam, die met zijn bedrijf de Zaanse Ondernemingsprijs 2017 won.

Lees het interview met Henk Lafeber

Energie besparen wettelijk verplicht voor mkb

12 maart 2018
In het klimaatakkoord van Parijs en het landelijke Energieakkoord zijn ambitieuze milieudoelstellingen afgesproken. Ook mkb-ondernemers moeten hieraan bijdragen. Zo ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Slim investeren kan rendement opleveren. Onderzoek welke regels voor jouw bedrijf gelden en welke subsidiemogelijkheden er zijn. Zaanstad stelt leningen tussen de € 10.000 en € 200.000 beschikbaar.

Lees over de Zaanse subsidie

Lees over het onderwerp bij de KvK

Zaanstad goed op weg naar kansrijke winkelgebieden


15 februari 2018
Hoe staat het met de plannen voor de detailhandel in Zaanstad? In september 2015 stelde de raad de Detailhandelsvisie 2015-2025 vast. De gemeente wilde hiermee winkelgebieden versterken die al sterk of kansrijk zijn, om hiermee een krachtige hoofdstructuur in de gemeente te krijgen. Uit een evaluatie blijkt dat de goede weg is ingeslagen.

Na twee jaar uitvoeren van het detailhandelbeleid, was het tijd voor een evaluatie: wat zijn de resultaten tot nu toe? Het college van B&W bood de gemeenteraad onlangs de Evaluatie Detailhandelsvisie aan.

Lees het volledige nieuwsbericht

winkelende mensen op de gedempte gracht

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl