Nieuws

Het laatste ondernemersnieuws van de gemeente Zaanstad


Meld je aan voor “Het Zaanse Inkoopevent”

Gepubliceerd op 16 mei 2024
Afbeelding

Op woensdag 12 juni organiseren wij “Het Zaanse Inkoopevent”.  Dit event is voor ondernemers die meer informatie willen over de (toekomstige) aanbestedingen van de gemeente, de diverse opgaven hierbij, praktische informatie over de procedures etc.

Lees verder

Meldingen openbare ruimte

Gepubliceerd op 6 mei 2024
Afbeelding

Sinds april maakt Zaanstad gebruik van een nieuw systeem voor meldingen in de openbare ruimte. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om meldingen over verkeer, afval, groen, riolering, overlast van geparkeerde voertuigen en overlast op het water. Met dit systeem is het een stuk makkelijker voor u om een melding te doen en voor Zaanstad om de melding te kunnen afhandelen.

Wilt u een melding maken? Ga dan naar: https://meldingen.zaanstad.nl

Lees verder

Subsidieregeling emmisieloze bedrijfsauto's geopend

Gepubliceerd op 24 april 2024
Afbeelding

De Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA) is op 23 april 2024 geopend. Ondernemers kunnen een aanvraag voor SEBA doen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het aanvraagloket gaat daar open op 23 april om 07.00 uur.

Lees verder

Gemeente Zaanstad gaat samenwerken met het Ondernemersklankbord

Gepubliceerd op 15 april 2024
Afbeelding

Zaanstad heeft de afgelopen drie jaar de dienstverlening aan ondernemers met geldzorgen uitgebreid. Naar aanleiding van een belactie na de coronaperiode door GELDFIT bleek een grote behoefte onder zelfstandigen aan coaching. Sinds 1 april kunnen we ondernemers aanmelden voor een klankbordtraject.

Lees verder

CO2 Café: Netcongestie

Gepubliceerd op 4 april 2024
Afbeelding

In een tijd waarin klimaatneutraal ondernemen van cruciaal belang is, worden we geconfronteerd met de uitdaging om onze energievoorziening slimmer en efficiënter te maken. Daarom nodigen de Green Business Club Zaanstad en de Gemeente Zaanstad u graag uit voor het GBC CO2-Café op donderdag 11 april.

Lees verder

Commerciële leegstand in Zaanstad op gezond niveau

Gepubliceerd op 22 maart 2024
Afbeelding

Zaanstad 21 maart 2024, het college burgemeester en wethouders constateert dat de leegstand van bedrijfsruimte in Zaanstad zich op een gezond niveau bevindt. In mei 2023 stond ongeveer 246.000m2 aan bedrijfsruimte - inclusief winkels en kantoren - leeg in heel Zaanstad, wat neerkomt op 7,5% van de totale oppervlakte commerciële ruimte. Het leegstandspercentage lijkt het afgelopen jaar niet verder af te nemen. 

Lees verder

Subsidieregeling duurzame producten voor kleine ondernemers

Gepubliceerd op 20 februari 2024
Afbeelding

Kleine ondernemers in Zaanstad kunnen opnieuw subsidie krijgen voor duurzame maatregelen en producten. De gemeente wil met deze subsidieregeling, waar in totaal € 75.000 voor is gereserveerd, kleine ondernemers in een financieel kwetsbare situatie op korte termijn helpen om de energierekening te verlagen. De subsidie is bovendien een mooie aanvulling op bestaande rijks- en gemeentelijke stimuleringsmaatregelen om panden te verduurzamen en energieverbruik terug te dringen.  

Lees verder

Makelpunt Zaanstad: Samenbrengen van ruimtes en kansen

Gepubliceerd op 6 februari 2024
Afbeelding

Het Makelpunt is een nieuw initiatief van de gemeente Zaanstad dat 1 februari 2024 van start is gegaan. Met dit online platform brengt de gemeente vraag en aanbod van ruimtes samen, waardoor we ruimtes in de stad efficiënter kunnen benutten. Of u nu een inspirerende werkplek zoekt, een kunstzinnige locatie nodig hebt, of behoefte hebt aan een plek om te sporten. Het Makelpunt helpt u met het vinden van de ideale ruimte.

Lees verder

Nieuwe koers voor Noordzeekanaalgebied door Rijk, regio en partners

Gepubliceerd op 21 december 2023
Afbeelding

Voor de toekomst van het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is vandaag, 19 december 2023, door Rijk, regio en partners een nieuwe gemeenschappelijke koers vastgesteld: het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied.

Lees verder

Bunge slaat 1e paal voor nieuwe duurzame productielocatie in de grond

Gepubliceerd op 8 december 2023
Afbeelding

Gisteren sloegen de burgemeester van Zaanstad, de Commissaris van de Koning, de CEO van de Port of Amsterdam samen met Vice President EMEA van Bunge de eerste paal in de grond van de nieuwe duurzame productielocatie van Bunge. 

Lees verder

Duurzaam ondernemen: stap voor stap, het gaat om de mindset

Gepubliceerd op 8 december 2023
Afbeelding

Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco is gespecialiseerd in alles wat met grond-, weg- en waterbouw én groenwerkzaamheden te maken heeft. Zij lopen voorop in verduurzaming en zijn continu op zoek naar slimme, innovatieve en duurzame oplossingen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in een duurzaam machinepark en rijden er inmiddels meer dan 10 bedrijfsbussen en auto’s 100% elektrisch. Zij werken op hun projecten al zoveel mogelijk emissievrij, dus zonder uitstoot van gassen.

Lees verder

Herkozen: BIZ Stadshart Zaandam blijft vijf jaar actief

Gepubliceerd op 6 december 2023
Afbeelding

Geweldig nieuws! De ondernemersvereniging BIZ blijft de komende vijf jaar in actie voor het Stadshart Zaandam. Dit is goed nieuws voor alle winkeliers en bedrijven in het gebied, maar ook voor de bezoekers van het stadshart.

Lees verder

Campagne Amsterdam invoer emissievrije zones in 2025

Gepubliceerd op 22 november 2023
Afbeelding

Ongeveer 30 Nederlandse gemeenten krijgen een uitstootvrije zone. Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in, in winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Andere gemeenten voeren de uitstootvrij zones al in vanaf 2025, waaronder Amsterdam. Voor Zaanse ondernemers werkzaam in Amsterdam kan dit gevolgen hebben.

Lees verder

Mainstage opent deuren op Ronde Tocht

Gepubliceerd op 14 november 2023
Afbeelding

10000 vierkante meter opslag, 3000 vierkante meter kantoorrruimte en 200 werkplekken. Mainstage Event Campus opende 13 november officieel de deuren aan De Ronde Tocht 11 in Zaandam.

Lees verder

Versterking en verduurzaming: Regiodeal voor de toekomst van de evenementensector

Gepubliceerd op 6 november 2023
Afbeelding

De evenementensector heeft sinds corona een tekort aan personeel. Ook wil de sector duurzamer en meer circulair worden. Om dit aan te pakken heeft het Ministerie van BZK vanuit de Regiodeal Mainstage Event Innovation een subsidie van € 5 miljoen toegekend. Ook hebben de private en publieke partners in de regio een bedrag van €8,15 miljoen aan cofinanciering toegezegd. Gemeente Almere, Gemeente Zaanstad, het Regiocollege, Stichting Open House en diverse partijen uit de evenementensector ondertekenden maandag 30 oktober een convenant om deze Regiodeal uit te voeren.

Lees verder

HoogTij genomineerd voor de titel 'Meest Natuurinclusieve en Klimaatadaptieve Bedrijventerrein'

Gepubliceerd op 6 november 2023
Afbeelding

HoogTij is genomineerd als een van de top drie bedrijventerreinen voor de titel 'Meest Natuurinclusieve en Klimaatadaptieve Bedrijventerrein'. Op 2 november 2023 was de uitreiking. Helaas heeft HoogTij de prijs niet in ontvangst mogen nemen.

Lees verder

Inloopspreekuren voor ondernemers met geldzorgen

Gepubliceerd op 25 oktober 2023
Afbeelding

Vanaf 2 november 2023 start gemeente Zaanstad met een bijzonder initiatief: inloopspreekuren voor gevestigde ondernemers met geldzorgen. In deze uitdagende tijden bevinden veel ondernemers zich in zwaar weer en kampen zij met financiële problemen. Als aanvulling op de huidige dienstverlening willen we een extra mogelijkheid bieden voor deze ondernemers om zich op een laagdrempelige wijze bij ons te melden.

Lees verder

GBC Zaanstad CO2 Café – Zero Emissie Zones – Zo kom je er wel!

Gepubliceerd op 19 oktober 2023

De werkgroep mobiliteit van Green Business Club Zaanstad organiseert in samenwerking met de winkeliers- en bedrijvenverenigingen in Zaanstad een informatiebijeenkomst over de invoering van de Zero Emission Zones (ZEZ) en in Krommenie, Wormerveer en Zaandam.

Lees verder

De 34e Zaanse Ondernemersdag: Ontdek Generatie Z

Gepubliceerd op 19 oktober 2023
Afbeelding

Op 7 november strijkt de Zaanse Ondernemersdag neer in het Zaantheater, met dit jaar de schijnwerpers gericht op Generatie Z. Wat drijft deze generatie? Hoe denken ze? En hoe kunnen bedrijven hun betrokkenheid vergroten? Naast de boeiende thema's worden ook de Zaanse Ondernemingsprijs en de Trias VMBO Jeugdjury prijs uitgereikt. Op den Velde Groep, Vitals Voedingssupplementen BV en Exter zijn de kanshebbers van 2023.

Lees verder

Informatieavonden 3 en 5 oktober uitstootvrije zones Zaanstad

Gepubliceerd op 28 september 2023
Afbeelding

Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in, ook wel zero emissiezone genoemd. De zones gelden alleen voor bedrijfsauto’s. In deze zones zijn ondernemers alleen nog welkom met uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s, dus zonder uitstoot van CO2. De zones komen in de kern van de winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Dit houdt in dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, (bio)diesel of gas dan niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden.  Voor bestaande bestelbussen en vrachtauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling.

Lees verder

Brief Zero-emissiezones RDW voor ZZP-ers en particulieren

Gepubliceerd op 23 september 2023

Vanaf woensdag 20 september stuurt de RDW in opdracht van het het Ministerie I&W een brief uit om de zero-emissiezones aan te kondigen aan ZZP-ers en particulieren. 

Lees verder

Ondersteuning voor Zaanse bedrijven die willen innoveren

Gepubliceerd op 28 juli 2023
Afbeelding

Zaanse innovatieve ondernemers die een bijdrage leveren aan de transities van deze tijd kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning. Om deze ondernemers te helpen is de gemeente Zaanstad aandeelhouder van ROM In West. ROM In West is een regionale ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Holland. De ROM investeert in bedrijven die bijdragen aan verduurzaming, economische toekomstbestendigheid en het innovatie-ecosysteem in Noord-Holland. 

Lees verder

Nieuw: subsidieregeling duurzame producten voor kleine ondernemers

Gepubliceerd op 11 juli 2023
Afbeelding

Kleine ondernemers in Zaanstad kunnen vanaf nu subsidie krijgen voor duurzame maatregelen en producten. De gemeente wil met deze subsidieregeling, waar in totaal € 75.000 voor is gereserveerd, kleine ondernemers in een financieel kwetsbare situatie op korte termijn helpen om de energierekening te verlagen. De subsidie is bovendien een mooie aanvulling op bestaande rijks- en gemeentelijke stimuleringsmaatregelen om panden te verduurzamen en energieverbruik terug te dringen.  

Lees verder

Horecaondernemer(s) gezocht voor kavels op HoogTij

Gepubliceerd op 27 juni 2023
Afbeelding

Update 27 juni

We hebben geen inschrijvingen ontvangen voor de horecakavels. Daarom gaan we de aanbestedingsprocedure herzien en kijken of we de voorwaarden kunnen aanpassen. Als de kavels opnieuw op de markt komen, dan plaatsen wij weer een bericht.

De gemeente Zaanstad wil voorzien in een horecagelegenheid op HoogTij voor ondernemers, bezoekers en beroepschauffeurs. Vorig jaar kon u als ondernemer al meedenken over de aanbestedingsprocedure. Nu kunt u zich inschrijven op de percelen.

Lees verder

Ga ook voor duurzamere bedrijfskleding

Gepubliceerd op 21 juni 2023
Afbeelding

Te veel ongebruikte kleding is niet duurzaam, want voor het maken van deze kleding zijn veel grondstoffen en water gebruikt. De textielindustrie is helaas nog steeds een van de meest vervuilende industrieën. Daarom is het goed om te gebruiken wat we al hebben. Zo bekeek de gemeente de eigen voorraden en werden deze eerst zoveel mogelijk opgemaakt. Klinkt logisch, maar in de praktijk kiest men vaak voor het gemak om gewoon nieuwe kleding te bestellen. Ook bekeken we of alle kledingstukken echt gebruikt worden en nodig zijn. Doet u als ondernemer ook mee?

Lees verder

Gratis training tegen winkeldiefstal


21 november 2022
De toename van winkeldiefstal lijkt een steeds groter probleem te worden in Zaanstad. De verwachting is dat dit gaat toenemen tijdens de sinterklaas- en kerstperiode. Dit gaat u vermoedelijk veel geld kosten en dat wilt u uiteraard voorkomen. Bij het Keurmerk Veilig Ondernemen werd onlangs aangegeven dat een winkeldiefstaltraining zeer wenselijk is. De gemeente Zaanstad heeft dan ook besloten Zaanse ondernemers kosteloos een winkeldiefstaltraining aan te bieden op maandagochtend 28 november 2022.

Lees meer

foto van de gedempte gracht

Ondernemersontbijt over maatschappelijk ondernemen


18 november 2022

Op deze landelijke Dag van de Ondernemer gingen burgemeester Jan Hamming en wethouder Stephanie Onclin ontbijten met vier ondernemers bij Jongwijs. Alle vier hebben ze met elkaar gemeen dat ze maatschappelijk betrokken zijn.  Tijdens het ontbijt deelden zij hun verhalen over hoe belangrijk ze het vinden om iets terug te doen voor de maatschappij.

Lees meer

foto van het ondernemersontbijt

 Inspirerend evenement voor startende ondernemers
 

3 november 2022
Op 7 november is het zover: Stichting Startersloket organiseert in samenwerking met de Rabobank Waterland en Omstreken en alle gemeenten uit de regio Zaanstreek-Waterland een inspirerend startersevenement. Tijdens dit evenement maakt u kennis met het ondernemerschap en werkt u  direct aan uw netwerk. Doel van deze avond is om alle oriënterende en startende ondernemers uit de regio te informeren en te inspireren.

Lees meer

foto van een vrouw achter een laptop

Waarop moet de gemeente toezicht houden en handhaven?


31 oktober 2022

De Zaanse handhavers werken elke dag aan onze veiligheid. Veel van hun taken zijn voor de gemeente wettelijk verplicht. Het is wel mogelijk dat wij aan de ene taak wat meer aandacht geven dan aan de andere. U kunt aangeven welke dat volgens u moeten zijn. Waarop moeten wij (meer) handhaven en toezicht houden? Heeft u wensen, vult u dan de vragenlijst in. De vragenlijst bestaat uit een aantal thema’s. Geef binnen de thema’s aan hoe belangrijk u iedere taak vindt. Invullen kan tot en met 9 november.

Lees meer

foto van handhavers

'Spiegel je business' helpt zelfstandigen in Zaanstreek-Waterland met toekomstbestendig ondernemen   


17 oktober 2022
In oktober en november kunnen alle ondernemers uit de regio Zaanstreek-Waterland gratis meedoen aan het online trainingsprogramma 'Spiegel je business'. Het programma start op 27 oktober en bestaat uit vier onlinetrainingen verzorgd door professionele trainers. De onderwerpen zijn toekomstbestendig ondernemen, creatief vernieuwen, klanten vinden, klanten binden en financieel gezond ondernemen. Door het volgen van het programma kunnen ondernemers hun bedrijf verbeteren en toekomstbestendig maken. Ondernemers uit de regio Zaanstreek-Waterland kunnen zich nu aanmelden.

Lees meer

foto van Spiegel je Business

Volop (gratis) trainingen tijdens Week van de Veiligheid


3 oktober 2022
Burgemeester Jan Hamming opent op maandag 10 oktober 2022 de Week van de Veiligheid in de Bullekerk (Westzijde 75, Zaandam). Het thema is dit jaar ‘Voorbereid op gedigitaliseerde criminaliteit’. In de week van 10 tot 16 oktober organiseert de gemeente samen met het Regionaal Platform Crisisbeheersing activiteiten voor bewoners en ondernemers. We informeren deelnemers over verschillende vormen van criminaliteit. Ook vertellen we de deelnemers wat ze moeten doen als ze hiermee te maken krijgen. U kunt hier gratis aan meedoen.

Lees meer

Foto van een man met mobiele telefoon

Een aanvraag indienen voor Reuring? Dat kan nog vóór 1 november 2022

 
26 september 2022
De subsidieregeling Reuring in Zaanstad is bedoeld voor initiatieven die helpen om de levendigheid in de stad te herstellen. Om activiteiten te ondersteunen die weer ‘reuring’ creëren in de stad. Zodat er wat leuks te beleven valt in onze winkelgebieden en dorpskernen waarmee we Zaankanters en andere bezoekers aantrekken.

Lees meer

foto van Saenfeest, mede mogelijk gemaakt door de Reuring-regeling

Noordzeekanaalgebied in ontwikkeling 2022


13 juli 2022
In de komende jaren gaat er veel veranderen in het Noordzeekanaalgebied (NZKG). Gemeenten, provincie en het Rijk werken aan de energietransitie, watermanagement, woningbouw, industrie en leefbaarheid. In de nieuwe uitgave 'Noordzeekanaalgebied in ontwikkeling 2022' vindt u een overzicht van alle ontwikkelingen.

Lees meer op de website van het Noordzeekanaalgebied

luchtfoto van bedrijventerrein HoogTijLuchtfoto van bedrijventerrein HoogTij

Elektrisch laden op bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer in Wormerveer

1 juli 2022
Sinds vandaag kunnen ondernemers op bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer hun elektrische (bedrijfs)auto’s opladen. MRA-Elektrisch plaatste er 10 laadpunten. Wethouder Gerard Slegers van de gemeente Zaanstad en gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland namen de ‘laadstraat’ feestelijk in gebruik. Samen met de ondernemers tekenden Slegers en Olthof een samenwerkingsovereenkomst om het elektrisch laden op dit bedrijventerrein sneller mogelijk te maken. Een belangrijk startschot, dat een inspirerend voorbeeld kan zijn voor zo’n 600 bedrijventerreinen in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

Lees meer

Gemeente ondersteunt ook in 2022 activiteiten voor reuring in de stad


25 mei 2022

Ook voor 2022 trekt de gemeente geld uit voor initiatieven die zorgen voor meer levendigheid in de stad. Wethouder EZ Hans Krieger: 'De Reuring-regeling in 2021 was erg in trek. Het leverde een kalender met mooie activiteiten op die zorgen voor levendigheid en ontmoeting. Nu alle coronamaatregelen zijn afgeschaft, willen inwoners er weer meer op uit. Ondernemers en verenigingen staan te popelen om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Hun financiële slagkracht is alleen beperkt na twee zware coronajaren en daarom springt Zaanstad bij.'

Lees meer

foto reuring

Opnieuw steun voor horeca, sport en cultuurvoor kosten controle Corona Toegangs Bewijs


2 mei 2022
Ook voor 2022 heeft het Rijk geld vrijgemaakt om de extra kosten te compenseren voor de verplichte controle op het Corona Toegangs Bewijs (CTB). Zaanstad heeft € 550.000 aan subsidie beschikbaar. Horecaondernemers, sportverenigingen en culturele instellingen kunnen een tegemoetkoming krijgen. Dit is voor de kosten voor CTB-controle die zij in 2022 hebben gemaakt. De regeling staat nu open.

Lees meer

foto van horeca op de Gedempte Gracht

Nieuwe Techniekcampus aan Cypressehout in Zaandam vanaf september

 

28 april 2022
Bij het Regio College aan de Cypressehout in Zaandam komt een nieuwe Techniekcampus. De nieuwe Techniekcampus blijft nauw samenwerken met de Bouwcampus aan de Jufferstraat in Zaandam. Beide locaties zijn onderdeel van de Techlands samenwerking. De Techniekcampus gaat na de zomer open. Tot die tijd vinden de opleidingen op de bestaande locaties plaats.

Lees meer

foto van procestechnologie

De Zaanbocht: een voorbeeld van betrokken ondernemerschap


21 april 2022
De Zaanbocht in Wormerveer floreert en kent bijna geen leegstand. Zo zijn er sinds afgelopen 1 april weer twee nieuwe winkels bij: La Sourire en Luyt Bedden. Volgens wethouder Economische Zaken Hans Krieger komt dat door de betrokkenheid en inspanning van de ondernemers van dit winkelgebied. Woensdag 20 april bezocht hij de Zaanbocht en bedankte  de ondernemers. ‘Een geweldige prestatie! Zeker na twee zware coronajaren.’

Lees meer

Foto van wethouder Hans Krieger met de ondernemers van de ZaanbochtWethouder Hans Krieger met de ondernemers van de Zaanbocht

Denk en ding mee over de aanbesteding voor horeca op bedrijventerrein HoogTij in Westzaan


14 april 2022
Gemeente Zaanstad gaat een Europees aanbestedingstraject starten voor de uitgifte van twee horecakavels op het bedrijventerrein HoogTij in Westzaan. De horecakavels gaan onderdeel uitmaken van een deel van HoogTij waarop ook een truckparking voorzien is.  En u kunt hier als (horeca)ondernemer over meedenken en eventueel over meedingen!

Lees meer

Nieuwe detailhandelsvisie vastgesteld


18 maart 2022
Zaanstad en de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland en Wormerland hebben de regionale detailhandelsvisie Zaanstreek-Waterland vastgesteld. Hierin staat waar de regio zich komende 5 jaar op gaat focussen voor de detailhandel.  

Lees meer

foto van winkelend publiek op de Gedempte Gracht

Subsidieregeling zonnepanelen en laadpalen uitgebreid naar vier bedrijventerreinen


10 maart 2022

Ondernemers van de bedrijventerreinen Achtersluispolder, Noorderveld – Molletjesveer, Zuiderhout en Westerspoor kunnen subsidie aanvragen voor zonnepanelen en laadpalen. In totaal is € 200.000,- aan subsidie beschikbaar voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: 'Deze regeling was er al eerder voor Molletjesveer-Noorderveld. Veel bedrijven hebben daar gebruik van gemaakt. Het is geweldig dat we dit jaar de regeling kunnen uitbreiden naar andere Zaanse bedrijventerreinen. Zo kunnen we nóg meer ondernemers helpen om CO2 te besparen.'

Lees meer

Foto van een zonnepaneel op het dak van Germieco in WormerveerZonnepaneel op het dak van Germieco in Wormerveer. Germieco is een van de bedrijven op Noorderveld-Molletjesveer die heeft geinvesteerd in zonnepanelen gebruik makend van de subsidie.

Overeenkomst gemeente en Zaanstad Maakstad: Samen werken aan verduurzaming, arbeidsmarkt en mobiliteit


8 februari 2022

De gemeente en de industrie gaan samen werken aan duurzaamheid, mobiliteit en aan de Zaanse arbeidsmarkt. Burgemeester Jan Hamming en Exter-directeur Ad van Vugt namens Zaanstad Maakstad hebben hierover een overeenkomst gesloten. Het doel van de samenwerking is om de CO2-uitstoot met de helft te verminderen in 2030. Uiterlijk in 2050 is het de bedoeling dat de industrie klimaatneutraal is. .

Lees meer

foto van de ondertekening

Van links naar rechts: Hans Krieger, Jan Hamming, Ad van Vugt, Eric Nederhand en Daan Reitsma.

Subsidie voor kosten controle Corona Toegangsbewijs


14 februari 2021
Horecaondernemers, sportverenigingen en culturele instellingen kunnen subsidie aanvragen voor het controleren van de coronatoegangsbewijzen. Om bezoekers te kunnen ontvangen, zijn deze sectoren verplicht om de coronatoegangsbewijzen te controleren. Dit vraagt extra mankracht en tijd. De subsidie is een eenmalige compensatie voor de extra gemaakte kosten in de periode van 22 september 2021 tot 19 december 2021.

Lees meer

foto van terras in zaandam

Terugkoppeling Plan van Aanpak Leegstand


25 januari 2022
De gemeente heeft gesprekken gevoerd met eigenaren van leegstaande panden in Zaanstad. Dit is een van de eerste acties uit het Plan van Aanpak Leegstand. Dit plan is in juli 2021 vastgesteld om structurele leegstand van winkels, kantoren en bedrijventerreinen in Zaanstad aan te pakken. Hiermee kunnen we de leefbaarheid van onder andere het stadscentrum verhogen. In de gesprekken is nagedacht over de toekomst van deze panden. Ook de Provincie heeft ondersteuning geboden in de vorm van het organiseren van bijeenkomsten met pandeigenaren van de Zuiddijk in Zaandam om te kijken hoe we daar leegstand tegen kunnen gaan. In de brief aan de raad hieronder leest u meer over de uitkomst van deze gesprekken en vindt u de huidige cijfers van de leegstand in Zaanstad.

Terugkoppeling Plan van Aanpak Leegstand.pdf

foto van de Zuiddijk

Evaluatie en aanpassing Horeca Sanctiestrategie en Sluitingenbeleid


11 november 2021

De afgelopen periode is het Zaanse Horeca Sanctiestrategie en Sluitingenbeleid geëvalueerd en waar nodig aangepast. Belangrijkste aanleiding was de zaak rondom horeca-instelling Ornina. In de evaluatie zijn niet alleen de bepalingen onder de loep genomen die betrokken waren bij de zaak Ornina, maar is er ook gekeken naar het proces van de belangenafweging in brede zin.

Lees meer

foto van Intell Hotels

Techlands pakt tekort aan technici aan

'Al op de basisschool aandacht voor werken in de techniek’

5 november 2021
Er is een groot tekort aan technici. Dit ervaren bedrijven in Noord-Holland nu al, terwijl we pas aan het begin van de energietransitie staan. Hoe zorgen we voor meer goed opgeleide technische vakmensen? Techlands lanceert filmpjes voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Op een ‘Klokhuisachtige’ manier wil Techlands de leerlingen informeren en enthousiast maken over werken in de techniek. Eric Nederhand, directeur Olam Cocoa en voorzitter Techlands: 'Aan het einde van de basisschool kiezen leerlingen een middelbare school. Het is dan ook belangrijk om deze doelgroep vóór die tijd al te enthousiasmeren.'

Lees meer


Hulp van gemeente voor controleren coronatoegangsbewijzen 


22 oktober 2021
Om de horecaondernemers en ondernemersverenigingen te helpen bij de uitvoering van het controleren van de coronatoegangsbewijzen, hebben de gemeenten geld gekregen van het Rijk. Er is gesproken met een deel van de Zaanse ondernemers om te vragen hoe dit geld ingezet kan worden. Ook is er gesproken met diverse besturen van sportverenigingen. Daar werden mogelijkheden genoemd voor ondersteuning en advies vanuit de gemeente. In deze brief leest u hier meer over.

Lees de brief

foto van horeca in Zaandam

Gemeente steunt initiatieven die zorgen voor reuring 


1 oktober 2021
De gemeente heeft geld voor initiatieven die ervoor zorgen dat er meer levendigheid komt in de stad. Ondernemers en verenigingen krijgen drie maanden langer de tijd om een aanvraag te doen. Tot 1 december 2021 staat de regeling nu open. De activiteit of het evenement moet plaatsvinden voor 1 juni 2022. 

Lees meer

Foto met muzikant en zangeres bij de Bullekerk in Zaandam

Ondernemers tegen Corona: wie wint?

Een column van Niels Krommenhoek

22 september 2021
Veel mensen willen niet werken voor een baas, maar eigen baas zijn. Je eigen tijd indelen, zelf verantwoordelijk zijn en vooral meer vrijheid. Toch is ondernemen niet altijd leuk. Zo bleek de afgelopen anderhalf jaar. Niels Krommenhoek, klantmanager Bbz bij de gemeente Zaanstad, houdt zich sinds de coronacrisis ook bezig met de uitvoering van alle Tozo-kredietaanvragen. De zwaarste Corona-tijden zijn voorbij en Zaanstad helpt de Tozo’ers die het nog niet lukt om weer in hun eigen inkomen te voorzien. Maar Niels zag – en ziet nog steeds - veel ondernemersleed voorbij komen. Daarover schreef hij deze column.


Lees meer

foto van Niels KrommenhoekNiels Krommenhoek

Carebo: ‘Duurzaam ondernemen doe je samen’


3 september 2021
Milieubewustheid en duurzaam ondernemen moeten een beetje in je DNA zitten, zegt Machteld Bos van Carebo in Wormerveer. De textieldrukkerij staat aan de Industrieweg in Molletjesveer. Het echtpaar Bos doet alles wat mogelijk is om duurzaam en milieuvriendelijk te ondernemen. Tassen, shirts, bedrijfskleding (ook voor de gemeente Zaanstad), zelfs de kleinste rompertjes worden er van een logo of een afbeelding voorzien. En daar gaat veel energie in zitten.

Lees meer

Foto van Machteld en Hendrik Bos Machteld en Hendrik Bos

Bestemmingsplan klaar: volgende stap voor Techlands


2 september 2021
Aan de Aris van Broekweg in Zaandam komt een nieuw gebouw voor Techlands. Het college is akkoord met het bestemmingsplan en legt deze voor aan de gemeenteraad. In dit bestemmingsplan staan kaders voor de bouw van deze techniekcampus. Zo komen er drie verdiepingen met er bovenop een technische installatieruimte. Het gebouw wordt 16 meter hoog. 

Lees meer

impressie van het gebouw voor TechlandsImpressie van het gebouw voor Techlands

Gemeente draait verhoging leges horeca en evenementen terug


16 juli 2021
Het college stelt aan de gemeenteraad voor om leges op vergunningverleningen te verlagen met ruim 66%. Het gaat dan onder andere om leges voor vergunningen voor horeca, voor evenementen en voor kinderopvang. Aan het begin van dit jaar verhoogde de gemeente deze leges om ze volledig kostendekkend te maken. Het college wil de leges weer terugbrengen naar het prijsniveau van 2020, vermeerderd met 1,5% inflatie. Op deze manier wil de gemeente lokale ondernemers steunen die getroffen zijn door de coronacrisis. De verlaging gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2021.

Lees meer

foto van een terras

Zaanse subsidieregeling Reuring


1 juli 2021
Sectoren als de lokale detailhandel, horeca, toerisme, evenementen- en vrijetijdsbranche zijn hard getroffen door de pandemie. Dankzij de ondersteuningsmaatregelen heeft een groot aantal ondernemers het hoofd net boven water kunnen houden, maar ruimte om extra activiteiten te organiseren is er vaak niet meer. Daarom heeft Zaanstad, in aanvulling op de gemeentelijke subsidies voor cultuur en wijkinitiatieven, extra geld beschikbaar gesteld voor initiatieven uit deze sectoren.

Lees meer

Foto van de uitmarkt in Zaanstad met daarop een kunstwerk uit hout en publiek, genomen door fotograaf Mike Bink

Gemeente geeft horeca tot 2023 meer ruimte voor terrassen

Ook dit jaar kwijtschelding precario (terrasbelasting) 


28 april 2021
Vanaf vandaag kan er weer een terrasje gepakt worden. Ook dit jaar kan dit in Zaanstad op ruimere terrassen. Dit blijft gelden tot begin 2023. Wethouder Economie Hans Krieger: “De horecasector heeft het zwaar en dat gaat ons aan het hart. Met dit besluit wil het college de horecaondernemers meer zekerheid geven. De ruimere opzet van de terrassen maakt het ook mogelijk om bezoekers beter te spreiden over de stad.”

Lees meer

foto van man en vrouw op terras in Zaandam

Subsidieregeling voor zonnepanelen en laadpalen voor bedrijvengebied Noorderveld-Molletjesveer


9 april 2021
Bedrijven uit het gebied Noorderveld – Molletjesveer kunnen subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen en laadpalen. In totaal is € 50.000,- aan subsidie beschikbaar voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “De bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer is heel actief op het gebied van duurzaamheid. Een inspirerend voorbeeld voor de stad.”

Lees meer

Foto van zonnepanelen op het dak van GermiecoZonnepanelen op het dak van Germieco

Nieuwbouw Campus Techlands stap dichterbij

9 april 2021
Zaanstad heeft de grond voor de bouw van de nieuwe locatie van Techlands aan de Aris van Broekweg verkocht aan het Centrum voor Technische Bedrijfsopleidingen (CTBO). Wethouder Economische Zaken Hans Krieger: “Dit is een belangrijke stap richting de nieuwbouw van de campus. Technische opleiders en bedrijven gaan hier studenten opleiden voor technische beroepen. Het bedrijfsleven heeft een grote behoefte aan medewerkers met een technische opleiding. Als gemeente vinden we het belangrijk om te investeren in meer werkgelegenheid voor onze inwoners en hebben we aandacht voor de groei van bedrijven.”

Lees meer

Foto: Hans Krieger en Henk Kemkes zetten hun handtekening onder de verkoopovereenkomst Hans Krieger en Henk Kemkes zetten hun handtekening onder de verkoopovereenkomst 

Controle Tozo-uitkeringen

30 maart 2021
Vanaf 16 maart jl. controleert de gemeente Zaanstad of de Tozo-uitkeringen terecht zijn verstrekt. Het kan zijn dat u een brief van ons ontvangt waarin wij u vragen mee te werken aan een controle. 

Waarom controle? 

Wij zijn volgens de wet verplicht om aanvragen te controleren op onjuist gebruik en misbruik. Onze medewerkers zullen bijvoorbeeld controleren of er niet teveel of te weinig uitkering is omdat u belangrijke wijzigingen niet heeft doorgegeven. Als wij signalen of informatie krijgen dat een (deel van de) uitkering mogelijk onterecht is verstrekt, starten we een onderzoek. Dat kan ook zonder vermoedens van onjuist gebruik, bijvoorbeeld steekproefsgewijs. 

Lees meer

foto van brievenbus van PostNL

Meer kansen voor lokale ondernemers bij opdrachten gemeente


24 maart 2021
Vorig jaar is ongeveer 24% van de opdrachten van de gemeente gegaan naar lokale ondernemers. Dit gaat om een bedrag van zo’n €30 miljoen. Dat is al een flinke hoeveelheid, maar de gemeente wil kijken naar manieren om lokale ondernemers betere kansen te bieden. Maar dat kan niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan opdrachten die Europees moeten worden aanbesteed. Maar soms zijn er wel mogelijkheden. Daarom gaat de gemeente op zoek naar kansen om lokale ondernemers meer kansen te bieden bij aanbestedingen.

Lees meer

foto van de Gedempte Gracht

Zaancampus wordt Techlands: Meer inwoners aan het werk bij technische bedrijven

‘De techniek staat te springen om personeel, zelfs in deze crisis


10 februari 2021
Techlands is de nieuwe naam voor Zaancampus. Een brede samenwerking tussen gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland, onderwijsinstellingen en technische bedrijven uit de regio, gaat verder onder de naam Techlands. Het doel van de samenwerking is het tekort aan technisch personeel verder terug te brengen. ‘Techlands helpt mensen aan een baan in de techniek. Namelijk met opleidingen die goed aansluiten op de behoefte van het bedrijfsleven’, legt wethouder Economische Zaken Hans Krieger uit.

Lees meer

foto van een vrouw die werkt in de procestechnologieEr is veel vraag naar mensen met een technische achtergrond

Voordelig zonnepanelen voor bedrijfspanden met Zon op Zaan


9 februari 2021

De gemeente Zaanstad en de lokale non-profit organisatie De Green Business Club Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen. Zon op Zaan biedt ondernemers ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijfspanden met een geschikt dakoppervlakte. Doet u al mee? Op dinsdag 2 maart en donderdag 4 maart a.s. zijn er online informatiebijeenkomsten. Zon op Zaan biedt ondernemers met bedrijfspanden gratis en vrijblijvend een op maat gemaakt zonnepanelenplan. Het plan is gemaakt door een lokale aanbieder van zonnepanelen. Daarnaast krijgt u begeleiding bij de investering in zonnepanelen en ondersteuning bij de subsidieaanvraag bij de Rijksoverheid.

Lees meer

foto van zonnepanelen op een dak

Gemeente Zaanstad zet zich in voor startende ondernemer

Lancering Startersloket Zaanstad 


9 februari 2021
De gemeente Zaanstad en Stichting Startersloket hebben de handen ineengeslagen om de (startende) ondernemer beter te ondersteunen. Voor alle Zaanse (startende) ondernemers is het online Startersloket gelanceerd. Het Startersloket biedt (oriënterende) starters een online platform. U kunt er terecht met (hulp)vragen. Zoals: Wat komt er op mij af als ik een bedrijf start? Hoe schrijf ik een ondernemingsplan? Met welke belastingen krijg ik te maken? En wie kan mij als (startende) ondernemer binnen de gemeente helpen?

Lees meer

foto van Stadshart in Zaandam

Jostien Langeberg van Onderneem Consultancy: 

‘Wacht niet, maar trek aan de bel!’ 


29 januari 2021
Covid 19 houdt veel ondernemers in een wurggreep. Financiële problemen, de angst voor een faillissement. Bestaat mijn bedrijf na corona nog? Waar kan ik terecht voor hulp en wat kan ik zelf doen? Rijk en gemeente springen zoveel mogelijk financieel bij. Ook adviesbureau Onderneem Consultancy biedt ondernemers de helpende hand. Niet met geld, maar wel met andere vormen van ondersteuning en advies. Jostien Langeberg beantwoordt een aantal vragen.

Lees meer


Zaanse Ondernemersdag 2020


18 december 2020
Het geplande evenement op 3 november voor de Zaanse Ondernemersdag 2020 ging dit jaar niet door. Dit besloot het bestuur van de Zaanse ondernemersdag afgelopen juli, vanwege het coronavirus.  Toch waren er ook mooie momenten het afgelopen jaar en daar staat het bestuur in het filmpje even bij stil.  Het bestuur ziet 2021 positief tegemoet en wenst alle Zaanse ondernemers een fijne kerst, ondanks alle maatregelen.

Start terugbetaling Tozo-kredieten


25 november 2020
1 januari 2021 start voor iedereen de aflossingsverplichting van de verstrekte Tozo-kredieten. U betaalt gedurende de gehele looptijd een vast maandelijks bedrag. Dit bedrag bestaat uit een gedeelte aflossing en een gedeelte rente. Dit bedrag is iets hoger dan het aflossingsbedrag dat in de toekenningsbeschikking staat. Dit komt omdat de rente ook is meegerekend.

Lees meer

foto van een man achter een computer

Zonnepanelenactie voor bedrijfspanden met Zon op Zaan


21 oktober 2020
De gemeente Zaanstad en de lokale non-profit organisatie De Green BusinessClub Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen. Zon op Zaan biedt ondernemers ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijfspanden met een geschikt dakoppervlakte. Op maandag 2 november en dinsdag 3 november zijn hierover online bijeenkomsten. 

Lees meer

Foto van twee mannen die zonnepanelen op een dak leggen

Werkgever, pak de kansen om kwetsbaar personeel vast te houden


22 juli 2020
Een open brief van de wethouders Participatie Zaanstreek-Waterland en het Regionaal Werkbedrijf Zaanstreek-Waterland aan alle werkgevers in onze regio. Bekijk ook waar u als werkgever terecht kunt met vragen en welke regelingen er zijn om u te ondersteunen.

Lees meer

foto van een werknemer in een opslag

Ondersteuningsprogramma voor ondernemers in de buitenlandse markt


22 juni 2020
Loopt door de corona crisis jouw omzet in het buitenland terug? Het Corona International Rebuild Program helpt u om uw businessmodel aan te passen aan de veranderende markt. Zo krijgt u tips op gestructureerd toe te werken naar een positieve cashflow, ongeacht in welke buitenlandse markt uw bedrijf actief is. Het programma bestaat uit vijf gratis masterclasses, die u met andere ondernemers in zes weken tijd kunt volgen.

Lees meer

foto van een vrouw achter haar laptop

Per 1 juni horeca weer open

Gemeente Zaanstad geeft horeca meer ruimte voor terrassen voor de anderhalve meter samenleving

28 mei 2020
De horeca is zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Daarom heeft het college besloten om horecaondernemers meer ruimte te geven om de bestaande terrassen uit te breiden, daar waar dat veilig kan. Terrassen mogen met maximaal de helft worden uitgebreid. Ook horecaondernemers die nu geen terras hebben mogen een terras plaatsen, mits zij zich houden aan de voorwaarden van de gemeente.

Lees meer

Foto van een leeg terras

Tozo-uitkering en weer inkomsten? Geef ze op tijd door!


11 mei 2020
Werkt u als kapper, pedicure, rijinstructeur of in een ander contactberoep en ontvangt u een Tozo-uitkering? Dan mag u van met ingang van 11 mei weer aan de slag. Heeft u daarom met ingang van 11 mei weer inkomsten? Geef deze dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Hiermee voorkomt u terugvorderingen en mogelijk schulden bij de gemeente. U kunt de wijzigingen in uw inkomsten doorgeven via het online formulier ‘Mijn Uitkering’.

Lees meer

Maatwerk voor Zaankanters met betalingsproblemen


8 april 2020
Vanaf 7 april verstuurt de gemeente Zaanstad weer belastingaanslagen, facturen en terugvorderingen   Dit geldt niet voor de precario- (belasting voor het hebben van een terras  en reclamebelasting, BIZ-heffing Stadshart Zaandam en de marktgelden. Zaankanters die hun gemeentelijke belastingen niet kunnen betalen, kunnen uitstel aanvragen. Door de coronamaatregelen was de versturing van belastingaanslagen, facturen en terugvorderingen tijdelijk stopgezet. Nu het kabinet de maatregelen heeft verlengd, besluit het college om het versturen van een deel van de aanslagen te hervatten. En om maatwerk te bieden aan Zaankanters met betalingsmoeilijkheden.

Lees meer


foto van een hotelterras

Start bouw Eydenberg op HoogTij


31 maart 2020
De bouw  van Eydenberg Retail Projects op HoogTij is gestart. Dit nieuwe pand komt naast die van Zuiver. Voor de ontwikkelingvan HoogTij is Eydenberg een aanwinst. Het is een Westzaans bedrijf, dat door deze locatie behouden blijft.

Lees meer

foto van de locatie waar Eydenberg komt

Zaanstad ondersteunt ondernemers in financiële nood door coronacrisis


26 maart 2020
De coronacrisis raakt ondernemend Nederland hard. Het kabinet heeft een pakket van noodmaatregelen voor ondernemers vastgesteld. De gemeente Zaanstad biedt daarnaast de volgende  lokale maatregelen om Zaanse ondernemers te ondersteunen.

Lees meer

foto van centrum van zaandam

Zaancampus moet technisch onderwijs versterken


25 juli 2019
Het Zaanse bedrijfsleven gaat samen met het onderwijs en de gemeente aan de slag met het ontwikkelen van een Zaancampus. Het doel van het project Zaancampus is het versterken van de samenwerking tussen de regionale food- proces- en maakindustrie, onderwijsinstellingen en overheid. Het Noordhollands Dagblad sprak met drie betrokkenen en schreef er een artikel over.

Lees meer

Foto van een technisch werker

Een nieuwe Royal vestigt zich in Zaandam


15 mei 2019
Met de komst van Royal Huisman vestigt zich een nieuwe koninklijke jachtbouwer in de Zaans- Amsterdamse haven. De jachtenbouwer gaat aan de slag op de voormalige werf van Holland Jachtbouw in Zaandam.

Lees meer

Lokaal energie verdelen door WeSpark Zaanstreek


13 mei 2019
Zaanstad is een nieuwe lokale energieleverancier rijker. WeSpark Zaanstreek verdeelt lokaal opgewekte energie over inwoners en bedrijven in de Zaanstreek zonder dat er een energiereus tussen zit. De winst die het maakt, investeert WeSpark in duurzame Zaanse projecten.

Lees meer

Foto van zonnepanelen op Zaans dak

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl