Bestellen en afhalen bij winkels: dit betekent het voor u als ondernemer

Bestellen en afhalen bij winkels: dit betekent het voor u als ondernemer


9 februari
Vanaf 10 februari is het mogelijk om bij winkels te bestellen en af te halen. Wat betekent dat voor u als ondernemer? Dat hebben we voor u op een rijtje gezet.

Houd 1,5 meter afstand

De algemene coronaregels gelden ook bij bestellen en afhalen bij winkels. Als een consument een bestelling bij u komt ophalen, moeten u en de consument 1,5 afstand van elkaar houden. Dit geldt ook voor uw personeel. Er mag niet meer personeel in uw winkel aanwezig zijn dan noodzakelijk.

De bestelling

De bestelling moet op afstand gebeuren. Dus via een online bestelsysteem, e-mail of telefoon. De klant krijgt dan altijd een digitale bevestiging met een tijdslot van maximaal één uur. Vergeet niet aan te geven hoe de klant de bestelling kan afhalen en hoe de klant kan betalen.

Bestelling afhalen door klant

Tussen het moment van bestellen en het moment van afhalen moet minimaal vier uur zitten. Maximaal één persoon mag de bestelling ophalen. Deze klant mag de winkel niet in. Het afhalen van de bestelling gebeurt dus buiten. Ook de betaling gebeurt buiten via PIN. Of digitaal van tevoren of achteraf. Daarnaast bent u als ondernemer verantwoordelijk voor als er een rij ontstaat voor uw winkel. Zorg ervoor dat de rij zo kort mogelijk is door de tijdslotten goed te gebruiken. Verder mag de klant geen gebruikmaken van het toilet van uw winkel.

Het afhaalloket

Uw afhaalloket of tafel staat binnen in de deuropening of op eigen grond buiten. Deze richt u simpel in. Puur en alleen om de bestelde producten makkelijk en snel op te laten halen. U mag er dus niet uw winkelvoorraad neerleggen.

Uitstallingen per winkelgebied

Per winkelgebied is het afhankelijk of uitstallingen wel of niet op de openbare weg mogen (gemeentegrond). In het centrum mag u bijvoorbeeld geen uitstalling plaatsen.  Verder mag in Zaanstad de uitstalling maximaal een strook van één meter uit de gevel van de onderneming zijn. Als er een stoep is, dan moet er een vrije doorgang zijn van minimaal 1,5 meter.  Ook mag de uitstalling alleen tijdens de openingstijden staan. Verder moet u de  bluskranen en leidingen vrijhouden. Hier vindt u meer informatie over het uitstallen per gebied.

Meldingsplicht voor uitstalling

Er geldt een meldingsplicht voor uitstalling buiten de winkel. Hoe u melding kan doen leest u hier. Let op: een dergelijke melding wordt doorgezet naar belastingen.  Dit in verband met verschuldigde precario’s voor het gebruik van de openbare ruimte. De gemeente onderzoekt momenteel hoe het beste omgegaan kan worden met deze precario’s. We geven hier zo snel mogelijk duidelijkheid over.

Klik op de infographic voor een uitvergrote versie. U kunt deze ook printen en bij uw afhaalloket ophangen. Of op uw website en/of webshop plaatsen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl