Dag van de duurzame ondernemer

‘Ik werd verliefd op gerecycled kunststof’


1 november 2019
Zijn meubels stonden al op beurzen in onder meer Amsterdam, Madrid, New York en Melbourne. Nationale en internationale erkenning voor ontwerper en ondernemer Dirk van der Kooij. Made in Zaanstad. Wethouder Sanna Munnikendam ging een kijkje nemen in de design studio op het Hembrugterrein.

Al op de basisschool maakte hij in zijn vader’s schuur zelf meubels, die hij verkocht aan ouders van zijn vriendjes. En die passie heeft hij in de loop van de jaren verder ontwikkeld. Nadat hij de Design Academy in Eindhoven had afgerond, is hij na wat omzwervingen vijf jaar geleden geland in een oud fabriekspand op het Hembrugterrein in Zaandam.

Gemalen koelkast

“Ik ben al heel lang gefascineerd door de vraag hoe ik zo veel mogelijk waarde kan toevoegen aan afval. Ik werd verliefd op gerecycled kunststof en daar maken we hier alles mee”, vertelt Van der Kooij trots. “En waar haal je die grondstoffen dan vandaan?”, wil de wethouder graag weten. “Onze belangrijkste grondstof is gemalen koelkast. Per jaar worden in Nederland 4 miljoen koelkasten gerecycled. Het kunststof dat daar in zit wordt door een bedrijf vermalen tot korrels en die gebruiken wij. Maar we gebruiken bijvoorbeeld ook CD’s en CD-hoesjes”.

Ontwerper, ondernemer en machinebouwer

De onverwoestbare Chubby Chair is het best verkochte product van Van der Kooij, die naast ontwerper en ondernemer ook machinebouwer is: “Wij hebben al onze machines zelf gemaakt. Ook onze 3D printer. Toen we hier 10 jaar geleden mee begonnen, waren we de eerste ter wereld die dit deden. Er bestonden nog geen machines voor de producten die we wilden maken, dus hebben we die zelf ontwikkeld”.

100% circulair én 100% energieneutraal

Alles wat Studio Dirk van der Kooij doet ademt duurzaamheid. “Ons productieproces is 100% circulair. Ons productieafval versmelten we en daar maken we weer unieke tafels van. Én we maken producten die meerdere generaties meegaan, dus ook in dat opzicht zijn we duurzaam”, licht Van der Kooij toe. Toch is hij nog niet helemaal tevreden. Op de vraag van wethouder Munnikendam naar zijn toekomstdroom, vertelt Van der Kooij dat hij in de komende jaren graag een grotere nieuwe fabriek wil bouwen vol met zonnepanelen, waarmee de totale productie volledig energie zelfvoorzienend wordt. “Dan klopt ons verhaal pas helemaal!”

Foto van wethouder Sanna Munnikendam en Dirk van der Kooij

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl