Week van de Zaanse Ondernemer

Een week lang geven we ondernemers met een voorbeeldfunctie een podium. Vandaag: wethouder Gerard Slegers op bezoek bij Rockstart Amsterdam op de Dag van de Startende Ondernemer

Dag van de Startende Ondernemer: wethouder Gerard Slegers op bezoek bij accelerator Rockstart Amsterdam


'Durf als startende ondernemer te falen'


29 oktober 2019
Zaankanter Maarten Alleman is al 20 jaar ondernemer in de digitale economie. Met zijn ICT-bedrijf About:blank timmert hij al jaren lang nationaal en internationaal flink aan de weg. Daarnaast heeft hij een portfolio aan startups die hij coacht en in wie hij investeert. Reden voor wethouder Gerard Slegers om hem op te zoeken bij Rockstart Amsterdam voor een gesprek over startups en startup communities.

“Het belangrijkste bij een startup is dat je moet durven falen”, begint Alleman. “Durf je op je gezicht te gaan, leer je daarvan en pak je het de volgende keer anders aan? Dat is een belangrijke eigenschap voor een startup-ondernemer”. Alleman vindt het eerste idee waarmee iemand binnenkomt niet het enige belangrijke: “Het gaat juist ook om de persoon achter dat idee. Ben jij als beginnend ondernemer flexibel genoeg om in interactie met anderen af te wijken van je oorspronkelijke plan, zodat er uiteindelijk iets beters uit voortkomt?”

Belang van een community

Accelerators en incubators als Rockstart en Startupbootcamp zijn voor jonge ondernemers van groot belang om te kunnen starten. Volgens Alleman is de formule heel simpel: “Deze communities organiseren een paar keer per week een activiteit. Voetballen, yoga, een personal trainer, samen koken en eten én een krat bier! Daardoor blijven al die gasten hangen. Ze ontmoeten elkaar, ze leren van elkaar, gaan samen dingen doen en bouwen aan hun netwerk. En dat maakt zo’n community zo interessant voor ze”.

Kan dit ook in Zaanstad?

Rockstart huisvest momenteel ook Zaanse startups. “Waarom trekken die naar Amsterdam en blijven ze niet in Zaanstad?”, wil Slegers graag weten. Alleman denkt dat de behoefte om in Zaanstad te starten er wel degelijk is, maar dat Zaanstad nu gewoonweg niet zo’n plek biedt. “Maar ik denk dat de tijd er nu wel rijp voor is. Wat hier gebeurt, kan ook in Zaanstad gebeuren!” “En wat is daar dan voor nodig?”, luidt de logische vervolgvraag van de wethouder. Alleman is stellig: “Hetzelfde als hier bij Rockstart. Die jonge gasten willen op een coole locatie werken, die niet te duur is. En wat vooral belangrijk is, is dat de energie daarbinnen klopt. Ze hebben energie om zich heen nodig, maar ook de ideeën en alternatieve zienswijzen van anderen. Daar komen ze verder mee! Dus werk aan een cultuur van elkaar ontmoeten en samenwerken. Dan heb je een enorme impact als community”.

Rol van de gemeente

De rol van de gemeente ziet Alleman vooral in het scheppen van randvoorwaarden waardoor dit soort bedrijfjes bij elkaar gaat zitten. “Bereikbaarheid is alles! Al die jonge ondernemers komen met het openbaar vervoer of op de fiets. Dus help bij het vinden van een aansprekende locatie vlakbij het station of eentje die snel met ander OV te bereiken is. En zorg dat de faciliteiten er omheen kloppen. De Icoon naast station Zaandam bijvoorbeeld, zou een prima plek kunnen zijn. Het zou mooi zijn als één of meerdere investeerders daar iets mee gaan doen”.

Gouden tip

Heeft Alleman bij het weggaan misschien nog een laatste gouden tip voor de wethouder? “Jazeker! Bemoei je als gemeente vooral niet teveel met het opzetten van een startup incubator, maar laat dit over aan de ondernemers die hier ervaring mee hebben.” Laten we hopen dat die ondernemers zich binnenkort melden.

Contact

Meer weten of meepraten? Neem contact op met Marcel Verra, gemeente Zaanstad: m.verra@zaanstad.nl – 06-21282331


wethouder Gerard Slegers en ondernemer Maarten Alleman in gesprek aan tafel

wethouder Gerard Slegers en ondernemer Maarten Alleman in gesprek aan tafel

wethouder Gerard Slegers en ondernemer Maarten Alleman in gesprek


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl