Dag van de Vrouwelijke Ondernemer

De zussen van JUNGL over duurzame badmode


31 oktober 2019
In de Week van de Zaanse Ondernemer geven burgemeester en wethouders iedere dag een Zaans bedrijf een podium. Vandaag ging wethouder Rita Noordzij langs bij Anouschka en Natascha Hendriks. Twee zussen die met hun merk JUNGL duurzame badmode maken.

Anouschka en Natascha ontdekten al op jonge leeftijd dat het produceren van kleding een groot negatief effect heeft op het milieu. Daarom besloten ze in 2018 zelf een duurzame lijn van bikini’s en badpakken te ontwikkelen onder de naam  JUNGL. ‘Slow fashion’  met tijdloze designs die langer kan worden gedragen en daarmee leidt tot minder textielafval.

Bikini’s van visnetten uit de plastic soep

De stof voor de  bikini’s en badpakken is gemaakt van gerecyclede visnetten. Door het gebruik van deze duurzame stof willen de zussen de negatieve impact van de mode-industrie op het milieu verminderen. Ook vragen ze met hun producten aandacht voor het plastic afval in zeeën en oceanen. Anouschka: ”46% van het gewicht van de plastic soep bestaat uit visnetten die vissers gewoon achterlaten. En veel diersoorten raken in die netten verstrikt en sterven een pijnlijke dood. Daarom hebben we ieder artikel in onze lijn de naam gegeven van een bedreigd zeedier. Zo hebben we het ‘Walvishaai’ badpak en de ‘Schildpad’ bikinibroekjes”.

Eerlijke productie

Niet alleen duurzame materialen, maar ook eerlijke productie hebben de zussen hoog in het vaandel. Veel kleding wordt in Azië onder slechte omstandigheden geproduceerd. Wij vonden een fabriek die goede werkomstandigheden voor haar werknemers garandeert.

Bewust ondernemen

Wethouder Rita Noordzij is onder de indruk van de keuzes die de jonge onderneemsters maken: “Mooi om te zien hoe de dames in alles bewust kiezen om zowel duurzaam als sociaal te ondernemen. Ik hoop dat ze daarmee een inspiratie zijn voor vele andere startende bedrijven!’

     


Foto van wethouder Rita Noordzij en Natascha en Anouschka HendriksRita Noordzij met Natascha en Anouscka Hendriks aan tafel

Foto van de badmode van JUNGLFoto van duurzaam tasje dat ook als verpakking dient

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl