De circulaire Zaanse ondernemer

De week van de Zaanse Ondernemer

 Circulair ondernemen in de Zaanse cacaoindustrie

2 november 2018
Op de vierde dag van de Week van de Zaanse Ondernemer staat circulair ondernemen centraal en gaat het bedrijfsbezoek naar cacaoverwerker Olam in Zaandijk.

De cacaofabriek van Olam is een van de grootste gasverbruikers van Zaanstad. Wethouder Sanna Munnikendam ging langs om te zien hoe zij bijdragen aan de Zaanse ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Biomassa centrale

Eric Nederhand, general manager van Olam, vertelt hoe zij onderzoek doen naar het gebruik van een biomassa centrale om zo weinig mogelijk afhankelijk te zijn van het Groningse gas. ‘In de biomassa centrale willen we onze eigen cacaodoppen verbranden’, aldus Nederhand. Via dezelfde centrale wil Olam ook de nabehandeling van haar uitstootgassen plaats laten vinden. Nederhand: ‘Dit levert nog eens extra milieuvoordeel op.’

Verantwoord en duurzaam

Het vroegere ADM is sinds de overname door OLAM, waarmee ze onderdeel werden van een wereldwijd concern, nog meer gericht op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor OLAM staat duurzaamheid hoog op de agenda. Dat begint al bij de cacaoboeren in Afrika, maar uit zich net zo goed in het onderzoeken of het plaatsen van een grote oppervlakte aan zonnepanelen op de daken van hun Zaanse fabriek mogelijk is. ‘Er is bij Olam een groot besef om ook op de lange termijn verantwoord en duurzaam bezig te zijn met de wereld om ons heen. Dat trekt bovendien weer jonge werknemers aan die daar ook graag aan willen meewerken’, aldus Eric Nederhand.

‘Olam is een mooi voorbeeld van een proactief bedrijf dat vernieuwend bezig is met milieu en duurzaamheid’, vindt Sanna Munnikendam. ‘En een leuk weetje, deze Zaanse cacaofabriek maakt de zwarte poeder voor de Oreo koekjes!

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl