EQUANS

Week van de Zaanse Ondernemer: op bezoek bij EQUANS


'De enige manier om de energietransitie te versnellen, is door samen te werken’

Tijdens de Week van de Zaanse Ondernemer zet Zaanstad het Zaanse ondernemerschap in het zonnetje. Van 1 tot en met 6 november 2021 bezoeken de wethouders zeven verschillende inspirerende ondernemers. Stuk voor stuk hebben zij een ideaal en een passie voor ondernemen. 

4 november 2021
De kranten staan er dagelijks vol mee: de energietransitie. We moeten een omslag maken naar schonere energie. Het gebruik van fossiele brandstoffen tot een minimum beperken en ons volledig richten op schone bronnen zoals zon, wind en waterstof. Wethouder Hans Krieger ging op bezoek bij Bart Jan Freriks, Managing Director in de regio West-Nederland bij EQUANS – voorheen ENGIE Services – die midden in alle ontwikkelingen staat.

Lopend vanaf het koffieapparaat naar zijn kantoor aan de Albert Heijnweg in Zaandam, begint Freriks al geanimeerd te vertellen over alle ontwikkelingen waar deze internationale technisch dienstverlener mee te maken heeft. Het volledig vernieuwen en uitbreiden van de security lanes in Terminal 1 op Schiphol, het verduurzamen van kantoren langs de Amsterdamse Zuidas en het onderhoud van technische installaties en gebouwen bij Tata Steel in Velsen, is slechts een greep uit de vele projecten waar de engineers van EQUANS dagelijks aan werken. En niet te vergeten het open warmtenet in Zaanstad. ‘Warmtenetwerk Zaanstad BV is verantwoordelijk voor de infrastructuur, maar wij hebben het vooral samen ontwikkeld, ook in nauwe samenwerking met de woningcorporaties en de gemeente. Alle pompstations en nieuwe aansluitingen leggen wij aan, maar we hebben hier ook de rol van warmteleverancier’.

Krieger merkt op dat de energietransitie een opgave van enorme omvang is. Hoe maak je daarin dan snel meters? Freriks is ervan overtuigd dat de enige manier om de energietransitie te versnellen, is door samen te werken. ‘Als meer bedrijven over hun eigen schaduw heen durven te kijken, dan kunnen we versnellen. We kunnen wel allemaal proberen vanuit commerciële belangen alles zelf te willen doen en overal een hek omheen zetten, maar dan gaat het nog heel lang duren. Als iedereen alleen vanuit zijn eigen perspectief en belang naar de materie kijkt, dan worden vaak de meest voor de hand liggende oplossingen over het hoofd gezien’.

EQUANS vormt daarom ook meer dan ooit allianties met concurrenten. Freriks: ‘Helder op tafel leggen waar iedereen goed in is en dat ga je dan samen doen. Gebruik maken van elkaars expertise. Denken vanuit de eindgebruiker en samen oplossingen bedenken’. ‘Maar is er dan geen concurrentie meer?’,  wil de wethouder weten. ‘Jawel, maar in deze business is er werk zat. Je hoeft niet bang te dat als je samenwerkt er geen werk meer over blijft. Er is bovendien zo’n groot tekort aan technisch personeel, dat je ook om die reden elkaar moet opzoeken en samen de klus klaren’.

Freriks is dan ook erg enthousiast over de ontwikkelingen rondom Techlands, waarin bedrijven, onderwijsinstellingen en overheid samenwerken met één gezamenlijk doel: zorgen voor goed opgeleide technici voor de bedrijven in de regio. Als bestuurslid van de stichting Techlands is Freriks nauw betrokken bij de samenwerking. Wat drijft hem hierin? ‘Ik heb zelf altijd bij bedrijven gewerkt waar opleiden en trainen een integraal onderdeel is van je loopbaan. Twee kanten van dezelfde medaille. Er werd altijd goed over nagedacht en het was vanzelfsprekend dat je jezelf continu ontwikkelt. Ik ben er heilig van overtuigd dat dat de sleutel is.’

Eén van de grootste uitdagingen voor technische beroepen is om jongeren te interesseren en enthousiasmeren voor technisch werk. Wat is de gouden tip voor bedrijven die hiermee te maken hebben? ‘Perspectief bieden en aandacht geven’, is Freriks overtuigd. ‘Mijn zoon komt vanaf het VMBO, leert en werkt nu op MBO niveau 4 bij het Marinebedrijf en mag zeer waarschijnlijk straks ook HBO gaan doen. Eens in de paar weken komt er een manager langs die tegen hem zegt ‘we zijn zo blij dat je er bent!’. Die jongen heeft helemaal geen behoefte om bij andere bedrijven te kijken. Hij wil daar blijven. Aandacht en ontwikkelperspectief doet boeien en groeien!’

Hoe kijkt Freriks aan tegen de rol van het onderwijs in de samenwerking met bedrijven? ‘Ik vind dat het onderwijs in het algemeen haar vraagsturing nog beter kan organiseren: wat heb je nodig als bedrijf, welke skills, wat moeten ze kunnen? En niet alleen nu, maar ook over vijf jaar. Daarnaast ligt de uitdaging voor de scholen en docenten in het aansluiten bij de snelheid van de nieuwe technieken. Dus gaan we nu met elkaar het gesprek voeren over docentenstages. Ik geloof ook heel erg in hybride docenten die hun kennis vanuit het bedrijfsleven meenemen naar het onderwijs en andersom’.

Freriks ziet samenwerking binnen Techlands als cruciaal: ’Je lost dit in je eentje niet op. We weten nu al dat we de komende 10 jaar op de technische arbeidsmarkt 30% mensen tekort komen om het werk te doen. We hebben elkaar hard nodig. We moeten niet alleen denken in hoeveelheden studenten die van school afkomen, want dat zijn er gewoonweg niet genoeg. Dus binnen Techlands zijn we aan het kijken naar mensen die we kunnen omscholen vanuit andere sectoren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bepaalde taken kunnen uitvoeren. Dat betekent voor ons als bedrijf dat we dingen in onze bedrijfsvoering moeten aanpassen, anders moeten gaan denken en werken. En dan zie je dat er weer nieuwe oplossingen ontstaan door het daar samen over te hebben’.

Arbeidsmarktexperts wijzen erop dat het niveau van technische functies alleen maar hoger wordt en dat ongeschoolde en lager geschoolde werkzaamheden gaan verdwijnen. Hoe gaat EQUANS daar als werkgever mee om? ‘Ik zie die verschuiving niet zo. Ja, we ontwikkelen super high tech oplossingen waar je hoogopgeleide ingenieurs voor nodig hebt. Maar ik heb ook nog steeds dagelijks lassers en fitters nodig voor de operations en het onderhoud. Mensen die juist in de praktijk de handen uit de mouwen kunnen steken. En dat gaat ook niet verdwijnen. Dus daar kunnen we nog steeds mensen voor opleiden’.

Meer weten over Techlands? www.techlands.nl  foto vand e wethouder en Bart Jan Freriks


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl