Zaanstad Ondernemersloket: Larissa Croese

Zaanstad is hartstikke ondernemersgezind. Iets wat wij als gemeente Zaanstad graag op onze manier ondersteunen. Op deze website staat al een heleboel informatie, maar vanaf 2 januari kun je ook terecht bij het ondernemersloket. We gingen daarom in gesprek met collega Larissa Croese, die het ondernemersloket gaat starten.

Larissa, kun je wat over jouw achtergrond vertellen bij de gemeente?
"Nou, ik werk inmiddels alweer vijfentwintig jaar bij de gemeente Zaanstad en heb allerlei functies gehad. Dat betekent dat ik inmiddels een behoorlijk netwerk binnen de gemeente heb opgebouwd. Ik weet de weg te vinden en dat maakt het heel prettig werken. Dat helpt me dus ook in die nieuwe functie bij het ondernemersloket. Best spannend hoor, het is natuurlijk helemaal nieuw, maar het is ook een hele leuke uitdaging."
 
En vanwaar het ondernemersloket?
"Het is een initiatief dat is voortgekomen vanuit de behoefte van ondernemers aan een directe ingang. De bedoeling van het ondernemersloket is dat zij gemakkelijker in contact kunnen komen met de gemeente: je wilt je vraag durven, kunnen en mogen stellen. Kijk, de grote bedrijven hebben allemaal een ingang via hun netwerkontwikkelaar, maar het MKB en zzp'ers hebben die ingang niet. De gemeente wordt vaak gezien als een logge organisatie waar moeilijk doorheen te komen is, terwijl de behoefte om contact te hebben er wel is. Daarom willen we die drempel juist verlagen."

Hoe ga je dat dan aanpakken?
"Vooral door het MKB en zzp'ers te betrekken bij deze zoektocht. Momenteel weten we nog niet zo goed welke vragen er zullen binnenkomen. Dit moeten we ontdekken. Er zijn alleen al 7800 zzp'ers in Zaanstad, en de meesten weten niet dat de gemeente iets voor ze kan betekenen. Onlangs hebben we bij Zaan2connect een sessie georganiseerd over hoe je als kleine ondernemer gebruik kan maken van het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Zaanstad. Informeel, maar met succes. Het MKB ontdekt dat er mogelijkheden zijn. Er ontstaat zo meer wederzijds begrip. We zijn toegankelijker dan je denkt!"

Wat drijft jou om dit te doen?
"Ik wilde graag weer eens iets anders doen binnen de gemeente. Toen kwam deze functie voor het ondernemersloket vrij. Dat past helemaal bij mij. De verbinding maken tussen mensen staat centraal, in dit geval tussen ondernemers en de gemeente. En het is een nieuwe functie die we helemaal samen vorm kunnen gaan geven. Op deze manier komt de gemeente tegemoet aan de wens van ondernemers om een aanspreekpunt te hebben en werken we aan de verbetering van de dienstverlening. Ik geloof dat ik hier van toegevoegde waarde kan zijn: ik heb altijd in de uitvoering gezeten en weet dus wat er speelt. En daarnaast ken ik de weg binnen de organisatie.”

Wat mogen deze ondernemers van jou verwachten?
"Duidelijkheid. Mijn doel is om altijd zo duidelijk mogelijke afspraken te maken. En daar houd ik me dan ook aan. Ik zal niet alle vragen van ondernemers direct kunnen beantwoorden, maar als een ondernemer bij mij aanklopt, zal ik altijd mijn best doen om het antwoord te vinden of de ondernemer op weg helpen. Ik wil meedenken in oplossingen, al wil dat niet zeggen dat de oplossing er altijd is. Als het écht niet kan? Dan zeg ik het ook eerlijk."

Hoe kunnen ondernemers jou dan bereiken?
"Vanaf 2 januari kunnen ondernemers met vragen bij mij terecht. Je kunt dan op ondernemen.zaanstad.nl zien hoe ik te bereiken ben. Je kunt me natuurlijk bellen, maar ik zou altijd aanraden om je vraag per mail te stellen, zodat ik met jouw verhaal onder de arm naar de juiste afdeling kan gaan."

Wat wordt de grootste uitdaging, denk je?
"Nou, ik begin in mijn uppie, ik ben het loket. Dat vind ik wel een uitdaging: hoe ga ik dit aanpakken? Dat is een kwestie van doen. Ik wil altijd zoveel mogelijk mensen helpen. Mocht het echt op een gegeven moment een succes worden, dan moeten we wellicht uitbreiden. Maar goed, eerst de boel maar eens opzetten. Het zal dan gaandeweg steeds meer vorm krijgen."

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl