Interview met Carebo over duurzaam ondernemen

Carebo: ‘Duurzaam ondernemen doe je samen’


3 september 2021
Milieubewustheid en duurzaam ondernemen moeten een beetje in je DNA zitten, zegt Machteld Bos van Carebo in Wormerveer. De textieldrukkerij staat aan de Industrieweg in Molletjesveer. Het echtpaar Bos doet alles wat mogelijk is om duurzaam en milieuvriendelijk te ondernemen. Tassen, shirts, bedrijfskleding (ook voor de gemeente Zaanstad), zelfs de kleinste rompertjes worden er van een logo of een afbeelding voorzien. En daar gaat veel energie in zitten.

‘Je hoeft het allemaal niet in je eentje te bedenken’, vertelt Machteld. SAENZ is een lokale Noord-Hollandse energiecoöperatie voor onder meer Noorderveld-Molletjesveer, die ondernemers op het spoor zet van mogelijkheden, regelingen en subsidies. Er is ook een Green Business Club, die duurzame projecten op poten zet. ‘Ze hebben veel kennis in huis, waar je zelf dan mee verder kunt. Wat past bij jouw bedrijf en wat niet.’ Advies aan ondernemers is om je licht op te steken en aansluiting te zoeken bij dergelijke organisaties, om zo met elkaar te werken aan een duurzamere samenleving. 

Palen en panelen

Op het dak liggen 280 zonnepanelen. Die leveren ongeveer op wat het bedrijf in een jaar verbruikt. Voor de deur elektrische auto’s aan hun eigen, enigszins verouderde laadpaal. ‘Tja, ze staan er dan ook al negen jaar. Maar ze doen het nog steeds, al duurt het wat langer voor de auto’s helemaal zijn opgeladen’, vertelt Hendrik Bos. 

Plastic en karton

Toen ‘afvalscheiding’ nog niet in de Dikke Van Dale stond, begin jaren ’90, begonnen de Bossen al met het gescheiden houden van de grote hoeveelheden plastic en karton waarin spullen aangeleverd werden. Verwerkingsbedrijven waren daar toen al in geïnteresseerd. Gevolg was dat in plaats van drie grote containers er voor Carebo nog maar eentje met restafval overbleef. 

Inkt 

Bedrukkingsinkt was vroeger een veel giftiger goedje. Er zat bijvoorbeeld PVC in. Dat is verleden tijd. Ook bevatten de inkten zogenoemde phthlate stoffen; chemische vloeistoffen (zuren) die met name werden gebruikt om plastic soepeler te maken. De inkten zijn nu ook phthlate-vrij. Afval dat overblijft na verwerking van de inkten wordt zo veilig mogelijk afgebroken.  

Tunnels op gas

‘De tunnels waarin we de bedrukte artikelen drogen, zouden we ook het liefst elektrisch zien, want we willen uiteindelijk van het gas af. Dat is technisch ingewikkeld, maar er wordt aan gewerkt. Dat is dus nog even toekomstmuziek, maar zeker mogelijk’, zegt Hendrik.


Foto van Machteld en Hendrik BosMachteld en Hendrik Bos

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl