Maatwerk voor Zaankanters met betalingsproblemen

Maatwerk voor Zaankanters met betalingsproblemen


8 april 2020
Vanaf 7 april verstuurt de gemeente Zaanstad weer belastingaanslagen, facturen en terugvorderingen   Dit geldt niet voor de precario- (belasting voor het hebben van een terras  en reclamebelasting, BIZ-heffing Stadshart Zaandam en de marktgelden. 

Zaankanters die hun gemeentelijke belastingen niet kunnen betalen, kunnen uitstel aanvragen. Door de coronamaatregelen was de versturing van belastingaanslagen, facturen en terugvorderingen tijdelijk stopgezet. Nu het kabinet de maatregelen heeft verlengd, besluit het college om het versturen van een deel van de aanslagen te hervatten. En om maatwerk te bieden aan Zaankanters met betalingsmoeilijkheden.

Maatwerk bij financiële problemen

Wethouder Financiën Hans Krieger: “Het college kiest ervoor om het versturen van een deel van de aanslagen niet verder uit te stellen. We willen voorkomen dat inwoners in de problemen komen als ze later in het jaar in één keer een groot bedrag moeten betalen. Kunt u de bedragen nu niet betalen? Dan kunt u dat in termijnen doen en/of uitstel krijgen. En als u op het bestaansminimum zit, hoeft u geen afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting te betalen.”

Ondernemers: Verder uitstel precario- en reclamebelasting, BIZ-heffing Stadshart Zaandam en marktgelden

De coronacrisis raakt vooral ondernemers in de horeca, evenementen en detailhandel (non food) bijzonder hard. Zij moeten (deels) hun deuren en/of terras sluiten. De non food winkels die nog open zijn, hebben weinig klanten. Daarom stuurt de gemeente tot 1 juni 2020 geen aanslagen voor precariobelasting, reclamebelasting, BIZ-heffing Stadshart Zaandam en de marktgelden.

Wel aanslag toeristenbelasting

Ondernemers krijgen wel het verzoek om aangifte en de aanslag voor de toeristenbelasting. Maar met automatisch uitstel van betaling tot 1 juni 2020. Daarnaast geldt de toeristenbelasting alleen als er toeristen zijn (overnachtingen).

Geen aanmaningen, dwangbevelen en deurwaarder tot 1 juni 2020

Verder uitstel tot 1 juni 2020 geldt ook voor alle bestaande vorderingen die de gemeente heeft openstaan. Dit zijn betalingen die inwoners en bedrijven verschuldigd zijn aan de gemeente waarbij er een betalingsachterstand is. Dit betekent dat de gemeente geen aanmaningen en dwangbevelen verstuurt en geen deurwaarder inschakelt (incassoprocedures) tot 1 juni. Dit verdere uitstel is ter voorkoming dat Zaankanters die al betalingsproblemen hadden, verder in de schulden komen.

 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl