Nieuwe tarieven toeristenbelasting per 2021

Nieuwe tarieven toeristenbelasting per 2021


9 juli 2020
De gemeenteraad van Zaanstad wil per 2021 verschillende tarieven voor toeristenbelasting invoeren. Ook komt er een watertoeristenbelasting en een heffing op riviercruisevaart. 

De toeristenbelasting is nu een vast bedrag van 7 euro per persoon per overnachting. Gemeente Zaanstad wil vanaf 2021 verschil in de hoogte van het bedrag van de toeristenbelasting. De locatie en het soort verblijf bepalen dan de hoogte van het bedrag. Het kan dus zijn dat u in 2021 een ander bedrag betaalt aan toeristenbelasting dan nu.

Nieuw: belasting op watertoerisme en riviercruisevaart

De gemeenteraad wil dat iedereen die in Zaanstad een verblijf aanbiedt op het land én op het water toeristenbelasting betaalt. Daarom komt er een nieuwe belasting voor toerisme op het water. Dat geldt dan op ligplaatsen en vaartuigen die particulieren, jachthavens, zeilverenigingen en de gemeente aanbieden. Voor de watertoeristenbelasting geldt geen nachtverblijf. Er wordt geheven per (deel van een) etmaal per persoon. Ook de riviercruises gaan meebetalen. Dat kan op twee manieren: via een bedrag per toerist die verblijft op een cruiseschip of door het verhogen van de reserveringsregeling havengeld. De gemeente gaat nu uitzoeken welke van de twee opties het wordt. In november 2020 is hierover meer bekend.

Aanpak vakantieverhuur via internetplatforms

Via internetplatforms worden ook verblijven aan toeristen aangeboden, bijvoorbeeld Airbnb. Hierbij blijft de aanbieder anoniem en wordt niet altijd toeristenbelasting betaald. De gemeente heeft een plan van aanpak opgesteld om dit aan te pakken. De komende maanden wordt dit plan goed uitgewerkt zodat er vanaf 2021 beter gehandhaafd kan worden op vakantieverhuur via internetplatforms.

Plannen inzien

Het plan voor de andere manier van toeristenbelasting verdelen is al gemaakt. De plannen leest u hier. 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl