Ondernemers tegen Corona: wie wint?

Ondernemers tegen Corona: wie wint?

Een column van Niels Krommenhoek

22 september 2021
Veel mensen willen niet werken voor een baas, maar eigen baas zijn. Je eigen tijd indelen, zelf verantwoordelijk zijn en vooral meer vrijheid. Toch is ondernemen niet altijd leuk. Zo bleek de afgelopen anderhalf jaar. Niels Krommenhoek, klantmanager Bbz bij de gemeente Zaanstad, houdt zich sinds de coronacrisis ook bezig met de uitvoering van alle Tozo-kredietaanvragen. De zwaarste Corona-tijden zijn voorbij en Zaanstad helpt de Tozo’ers die het nog niet lukt om weer in hun eigen inkomen te voorzien. Maar Niels zag – en ziet nog steeds - veel ondernemersleed voorbij komen. Daarover schreef hij deze column.

Volharden & doorzetten

De coronacrisis vraagt veel van ondernemers, niet alleen van hun uithoudingsvermogen maar ook van hun creativiteit. Voor sommigen is een plan B meer dan nodig. Het roer volledig omgooien of een andere koers varen, het is aan de orde van de dag. Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. Ook stoppen is soms een optie. Al zit dat de meest ondernemers niet in het bloed. Zzp lijkt sinds maart 2020 te staan voor zelfstandig zonder poen. Iedereen is toe aan vrijheid, dat geldt zeker voor ondernemers. Corona is lastig, krachtig, volhardend, vastberaden, eigenwijs en doorzettend. Kenmerken die ook zeker passen bij een gemiddelde ondernemer. 

Stilstaan & overleven

TOZO, TONK & TVL, zijn dat vaccins? Je blijft hopelijk beschermd tegen failliet gaan. Veel ondernemers zien door de hoeveelheid regelingen het overzicht niet meer. Ondernemen staat al een jaar voor overleven. Het lijkt wel alsof het leven stilstaat en dat is nou net iets waar ondernemers slecht tegen kunnen. Want stilstaan is achteruitgang. Een jaar je passie niet kunnen uitoefenen, je droom waar je jaren hard voor gewerkt en gespaard hebt. Het perspectief lijkt verder weg dan ooit. Die stip op de horizon is er, maar toch ook weer niet. Want hoe ziet alles er straks uit als bijna iedereen die prik heeft gekregen. Je voelt de onzekerheid. Stoppen of doorgaan?

Wie durft nog te starten? 

Ik vind het fijn om ondernemers te helpen in deze bizarre tijd, maar voel ook de pijn en het virus met al zijn venijn. Het is even niet leuk om ondernemer te zijn. Je voelt je werkloos en gespannen, maar nog veel erger, je zit thuis en je gehele inkomen is weg! Bij mij heerst altijd het respect voor ondernemers die risico’s durven te nemen en hun dromen najagen. Maar dit is simpelweg voor de meesten niet leuk meer. Deze coronacrisis kan ook niet goed zijn voor de promotie van ondernemerschap, wie durft er nu nog een bedrijf te starten? Een winkel of een restaurant bijvoorbeeld? Jongeren denken vast wat een ellende, doe mij maar een baan in loondienst. 

Strijdbaarder dan het virus

Kunnen en gaan we hier iets van leren? Ja een buffer is toch wel noodzakelijk. Maar met een virus als dit en alle maatregelen hebben we nog nooit te maken gehad. Het is puur overmacht. Door corona wordt er heel veel geduld van je gevraagd als ondernemer en dat is iets wat ondernemers van nature juist niet hebben. Maar er komen betere tijden. En dan wil iedereen weer starten en een bedrijf runnen. Uiteindelijk zijn ondernemers namelijk strijdbaarder dan een virus. En dan wordt ondernemen weer leuk! Op langere termijn winnen de ondernemers de strijd tegen het vervelende virus.

foto van Niels KrommenhoekNiels Krommenhoek

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl