Ontluikend Ondernemen

Zaanse basisschoolleerlingen leren ondernemen

De Masterclass Ontluikend Ondernemen is een initiatief voor leerlingen uit groep 8 van Zaanse basisscholen. Samen met een ondernemer leren zij in 8 lessen een bedrijf te starten. Ze pitchen hun idee, schrijven een ondernemingsplan, leren hoe ze een product aan de man brengen en hoe ze zich kunnen presenteren. Het lesprogramma draait inmiddels op 17 Zaanse Basisscholen. Op 24 mei, tijdens een grote finale, wordt het winnende team gekozen met het beste bedrijfsplan. 

Kinderkookcafe

Maar sommigen kunnen niet wachten tot 24 mei, en starten hun onderneming gewoon alvast op. Zoals Mila en Tara (11 jaar) uit Westzaan. Zij wilden graag een Kindercafé openen en hebben daar een plan voor gemaakt.
Via school zijn zij in contact gekomen met Astrid van de Meer, initiatiefneemster en oprichtster van de Stichting Koken Eten Daten (KED). Dit Kook Activiteiten Centrum in Westzaan is een kookstudio voor mensen met een lichamelijke beperking, maar ook voor eenzame en oudere mensen. Om met en voor elkaar samen te koken en betaalbaar te eten.  
Astrid heeft de twee jonge onderneemsters onder haar hoede genomen en hun de gelegenheid gegeven hun KidsCafé op haar locatie en met toezicht van haar vrijwilligers te laten starten. Het Kidscafe gaat elke woensdagmiddag draaien. Kinderen kunnen daar samen koken, knutselen en gezellig samenzijn. Niet gratis natuurlijk, want het zijn ondernemers. Kinderen betalen vijf euro voor zo’n gezellig middagje. Om reclame te maken voor hun Kidscafe hebben Mila en Tara een promotiefilmpje gemaakt. Tijdens de opening van het Kidscafe is er ook een filmpje gemaakt.

Het project Ontluikend Ondernemen wordt ondersteund door de gemeente Zaanstad. De Zaanstreek is tenslotte groot geworden dankzij ondernemers. En het is mooi dat de jonge generatie dat voortzet.

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl