Per 1 juni gaat horeca weer open

Per 1 juni horeca weer open

Gemeente Zaanstad geeft horeca meer ruimte voor terrassen voor de anderhalve meter samenleving

28 mei 2020
De horeca is zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Daarom heeft het college besloten om horecaondernemers meer ruimte te geven om de bestaande terrassen uit te breiden, daar waar dat veilig kan. Terrassen mogen met maximaal de helft worden uitgebreid. Ook horecaondernemers die nu geen terras hebben mogen een terras plaatsen, mits zij zich houden aan de voorwaarden van de gemeente. 

Het college heeft na uitgebreid overleg met de horeca  besloten dat een terras met maximaal 50% uitgebreid mag worden, daar waar dat veilig kan. Ook kunnen ook horecaondernemers die nu geen terras hebben een terras realiseren in de openbare ruimt.  Zodat bezoekers beter gespreid kunnen worden. Er moet 1,5 meter afstand zijn tussen de tafels. Op de Dam in Zaandam zet de horeca gastheren in die toezien op de naleving van de regels. Ook dient er voldoende loopruimte te zijn voor voetgangers en moeten vluchtroutes voor de nood- en hulpdiensten bereikbaar blijven.

Melding doen voor groter terras

Ondernemers kunnen hier een melding doen om een groter terras te realiseren. De gemeente heeft zo inzicht op welke plekken in de stad er mogelijk extra drukte kan ontstaan.

Anderhalve meter samenleving

Door de horeca meer mogelijkheden te bieden kunnen de ondernemers beter inspelen op de nieuwe regels per 1 juni, waarbij mensen 1,5 meter afstand moeten houden. Voor Zaankanters en bezoekers betekent dit dat er meer opties zijn om een terrasje te kunnen pakken en dat de bezoekers beter gespreid kunnen worden.

Gebruik je gezond verstand

De gemeente roept de inwoners op om afstand te bewaren en te voorkomen dat er drukte ontstaat op bepaalde plekken en bij drukte een ander terras op te zoeken waar het rustiger is. 

Crisis hakt er flink in

Wethouder Krieger is enthousiast over de ruimere terrassen: “Er zijn genoeg plekken in Zaanstad waar er voldoende ruimte is en waar je prachtig kunt zitten. Veel Nederlanders zullen dit jaar hun vakantie thuis of in eigen land vieren en dan is het gewenst om voldoende ruimte te hebben zodat de horecaondernemers op een veilige manier hun klanten kunnen bedienen. De crisis hakt er flink in in Zaanstad en op deze manier willen we lokale horeca steunen. Die heeft het erg zwaar na 2,5 maand gedwongen sluiting. Ook inwoners snakken erna om weer een terrasje te kunnen pakken. De horeca zorgt voor levendigheid, biedt werkgelegenheid en vervult een sociale functie omdat mensen daar elkaar ontmoeten.”

Voorwaarden voor terraseigenaren en gasten

Zowel voor terraseigenaren als gasten gelden voorwaarden als zij een terras willen uitbaten of bezoeken

Download hieronder handige flyers waarop kort en duidelijk de voorwaarden en maatregelen staan. Deze kunt u in uw onderneming ophangen. 

Spelregels_protocol gasten Restaurant-cafe-bar.pdf

Spelregels_leveranciers.pdf

Spelregels_protocol_gasten_Restaurant-cafe-bar_Hotel-meeting_ Fastservice_.pdf

Gezondheidscheck_vragen.pdf


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl