Onderzoek naar autoluw centrum

Minder auto's en tevreden ondernemers

Tevreden ondernemers over autoluwe centrum

25 maart 2018
Ondernemers zijn tevreden over het autoluwe centrum. Dat is gebleken uit navraag bij een aantal vertegenwoordigers van ondernemers in het centrum van Zaandam.  Het aantal voertuigen per dag in het centrum is sterk afgenomen. Winkelend publiek, bewoners en passanten hebben hierdoor minder last van verkeerslawaai.

Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: 'Het is heel goed nieuws dat uit de evaluatie naar voren komt dat de tevredenheid over het autoluwe centrum groot is bij ondernemers. Zaanstad moet een plek zijn waar het prettig ondernemen, winkelen en verblijven is. We hebben de juiste keuze gemaakt om de inrijverboden in te stellen.'

Inrijverboden met pollers

In mei 2017 voerde de gemeente inrijverboden in op de Beatrixbrug en de Czaar Peterstraat door pollers te plaatsen. Deze pollers, beweegbare palen die de grond in kunnen zaken, worden gebruikt om de stroom van het autoverkeer te reguleren. Bestuurders van hulpdiensten, bussen en taxi’s hebben een ontheffing voor de pollers. De gemeente voerde de inrijverboden in om het centrum veiliger en aantrekkelijker te maken voor langzaam verkeer in het centrum, zoals voetgangers en fietsers. Zonder dat het aantal bezoekers van het centrum zou afnemen en de bereikbaarheid op hetzelfde niveau zou blijven.

Resultaten evaluatie

Het aantal voertuigen dat per dag via de Beatrixbrug het centrum bereikt, is met meer dan de helft afgenomen. Dit geldt ook voor de Czaar Peterstraat. De vermindering van het autoverkeer werkt ook door in het winkelgebied buiten de venstertijden, de tijden dat de pollers omhoog staan.

Aantal bezoekers gelijk

Uit de evaluatie blijkt dat het aantal bezoekers van het centrum niet is afgenomen door de inrijverboden. Het aantal fietsers is licht toegenomen.

Alternatieve route

Het centrum is bij de Beatrixbrug en de Czaar Peterstraat dagelijks afgesloten voor autoverkeer van 12.00 uur tot 18.00 uur (op koopavonden tot 21.00 uur). Tijdens de afsluittijden is het centrum bereikbaar via de Den Uylbrug of de Bernhardbrug. Op borden langs de route naar het centrum is te lezen wanneer de pollers omhoog staan.

Foto van Beatrixbrug en Peperstraat

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl