The Next Level Chill Academy

De Week van de Zaanse Ondernemer: op bezoek bij The Next Level Chill Academy

Tijdens de Week van de Zaanse Ondernemer zet Zaanstad het Zaanse ondernemerschap in het zonnetje. Van 1 tot en met 6 november 2021 bezoeken de wethouders zeven verschillende inspirerende ondernemers. Stuk voor stuk hebben zij een ideaal en een passie voor ondernemen. 

3 november 2021
Tijdens de Week van de Zaanse Ondernemer bezoekt wethouder Jeugd, Songül Mutluer The Next Level Chill Academy, een initiatief van dansschool ondernemer Miriam de Boer. Miriam: ‘Ik merkte dat de jongeren die naar mijn dansschool kwamen vaak al twee uur vóór de les aanwezig waren. Gewoon om met elkaar af te spreken. Ook bleven ze na de lessen nog hangen in de kleine receptieruimte van de dansschool.’ 

Als moeder van twee dochters zag Miriam dat jongeren van 13 tot 18 jaar weinig plekken hadden om elkaar te ontmoeten. Vooral al ze geen lid zijn van een vereniging, waren er weinig alternatieven. Miriam wilde hier iets aan doen, maar haar dansschool was te klein als ontmoetingsplek. Hierdoor ontstond het idee voor The Next Level Chill Academy. Ze ging op zoek naar een plek voor jongeren om te elkaar ontmoeten, om te bewegen en waar een gezonde leefstijl de norm is.

Van voormalig bedrijfskantine tot toffe chillplek

Miriam nam contact op met de jongerenwerkers van Wormerveer en de wijkmanager om haar idee te bespreken. ‘De wijkmanager had net een gesprek gehad met de leegstandsbeheerder van de Menebafabriek. Zij zag gelijk kans om deze lege ruimte te gebruiken voor The Next Level Chill Academy.’ Met een stimuleringsbijdrage vanuit Wijkmanagement van de gemeente, eigen middelen en vooral veel eigen tijd, toverde Miriam de voormalige bedrijfskantine om tot een toffe chillplek voor jongeren. Miriam verhuisde haar dansschool naar de begane grond van het gebouw en begin juli 2021 was de eerste open dag.

Huiswerk maken én chillen

Vanaf september 2021 is The Next Level Academy iedere schooldag van 15:00 tot 20:00 uur geopend. En op vrijdagavond soms iets langer om er een gezellig feestje van te maken. Met inzet van vrijwilligers, ouders, jongerenwerk en sportbuurtwerk is er een lichte vorm van toezicht. Miriam vertelt: ‘We vermaken de jongeren niet, maar bieden ze een plek om zichzelf te vermaken. Er is ruimte om huiswerk te maken en om te chillen.

Sportactiviteiten en culturele activiteiten helpen jongeren te ontplooien

Wethouder Songül Mutluer spreekt haar grote waardering uit voor Miriam die haar ondernemerschap inzet om jongeren zo’n mooie plek te bieden en is benieuwd naar haar inspiratiebron. ‘In IJsland is door de overheid een systeem geïntroduceerd waarbij jongeren na schooltijd verplicht moeten deelnemen aan sport- of culturele activiteiten‘, vertelt Miriam. ‘Jongeren ontplooien hierbij hun talenten. Onderzoek heeft aangetoond dat dit helpt bij het tegengaan van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren.’ Wethouder Mutluer is bekend met het IJslandse model en is er enthousiast over: ‘Ik ben met Zaanse ambtenaren en onze partners in de stad in gesprek om te kijken hoe we deze aanpak ook in Zaanstad verder kunnen uitrollen.'

Wethouder Songül Mutluer op bezoek bij The Next Level Chill Academy

Foto van wethouder Songül Mutluer bij The Next Level Chill Academy

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl