"Eerst vond ik het maar niets, zo buiten Amsterdam, tot ik hier een keer langs fietste."

Interview met Sascha Landshoff 

Zaanstad is hartstikke ondernemersgezind. Alle ondernemers in onze stad hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. Deze week gingen we langs bij Coco Conserven op het Hemburgterrein in Zaandam, waar we spraken met Sascha Landshoff.

"Zaankanters zijn trots!"

Sascha, kun je uitleggen wat Coco Conserven anders doet dan andere conserveringsbedrijven?
"Nou, qua techniek doen we in feite hetzelfde. We onderscheiden ons juist met smaak. We zijn koks die grootschaliger zijn gaan koken. Smaak is bij ons de hoogste prioriteit. Dat, maar ook de filosofie achter conserveren in blik. Blik is de meest gerecyclede verpakking: metaal degradeert niet en maar liefst 97% wordt opnieuw gebruikt. Bovendien hoef je de inhoud niet te koelen. Niet tijdens de productie, de opslag, het transport of thuis. Dat bespaart onwijs veel energie. Blik verkleint de footprint en omdat we geen BPA gebruiken, is het geen omstreden verpakking. Maar daarnaast vinden we blik ook gewoon een mooi product."

Wat drijft jullie om dit te doen?
"Het begon met een gezamenlijk project, de tostifabriek . We wilden een tosti maken, helemaal vanaf het begin van de productieketen. We hadden een akker voor het graan, twee varkentjes voor de ham en Els, de koe die ons melk voor kaas zou geven. Negen maanden later hadden we 350 tosti's en bergen media-aandacht . Het werd de meest besproken, maar minst duurzame tosti die ooit gebakken is. Het project was symbolisch voor ons. We hebben ontzettend veel geleerd, maar nu wilden we iets tastbaars, iets wat schaalbaar is. Vera opperde dat we Els zouden inblikken als monument. Dat is niet gebeurd, ze ging terug naar de boerderij, maar het idee van inblikken bleef broeien. We raakten gefascineerd door de rijke traditie hierachter. Het is een eenvoudige, low-tech methode die snel, klein en zonder grote investeringen kan worden ingezet. We koken, vullen en steriliseren. Het is dé manier om overvloed van het ene seizoen te bewaren voor de schaarste in het andere. Die balans, die vinden we heel mooi. Houdbaarheid is duurzaamheid."

Wat stop je daar allemaal in, in jullie blikken?
"We werken bewust veel met reststromen. Die reststromen willen we waarde geven. Zo verwerken we oud brood in de soep. Daarnaast zijn wilde Hollandse ganzen een plaag in Nederland. Ze worden afgeschoten en ingevroren, maar verder wordt er niks met het vlees gedaan, omdat het moeilijk te bereiden is. Wij pekelen het, konfijten het en daarna heb je een mooi stukje gevogelte."

Jullie zitten wat betreft de voedingsindustrie goed, hier in de Zaanstreek. Was het een bewuste keuze om hier te vestigen?
"Eigenlijk niet. We werden gewoon verliefd op het terrein. We zijn Amsterdammers en zochten daar een plek. Joris opperde het Hembrugterrein. Eerst vond ik het maar niets, zo buiten Amsterdam, tot ik hier een keer besloot langs te fietsen. Ik werd meteen verliefd. Tsja, en toen we eenmaal hier vestigden, bleek dat de Zaanstreek de provisiekast van Nederland is. Een mooiere link met ons bedrijf bestaat niet. Het past precies bij onze filosofie."

Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?
"Ons netwerk ligt in Amsterdam, maar sinds enkele maanden bewegen we ons meer in deze omgeving. Delicatessenwinkels in deze buurt zijn ontzettend enthousiast. Zo liggen we bij Brouwerij de Hoop, De Verskade, De Keuken In, Le Cockelon en Hooghuijs Delicatessen. Hun enthousiaste reactie liet ons inzien dat we meer op Zaanstad moet richten: Zaankanters zijn trots. Die trots voeden we graag, letterlijk en figuurlijk." 

"De Zaanstreek is de provisiekast van NL, een mooiere link met Coco Conserven bestaat niet."

Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen?
"Wij zouden er veel aan hebben als de gemeente een verbindende rol aanneemt. De grote met de kleine jongens verbinden: kruisbestuiving. Daar zie ik wel meerwaarde in."

Ontdek hier meer over Coco Conserven

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl