Interview Dirk van der Kooij

Studio Dirk van der Kooij

In Zaanstad zijn er veel verschillende soorten ondernemers. In deze serie interviewen we deze ondernemers en vragen naar hun uitdagingen en successen. Deze week Dirk van der Kooij van Studio Dirk van der Kooij.

‘Ik zou het supertof vinden als er vrachtwagens vol gerecycled kunststof voor komen rijden’

Wat voor bedrijf heb je en waar ben je gevestigd?
Ik maak al sinds mijn twaalfde meubels! Destijds maakte ik meubels in de schuur van mijn vader en die verkocht ik aan ouders van mijn vriendjes. Nu heb ik een zelf-producerende ontwerpstudio op het Hembrugterrein. Ik maak meubels, lampen en andere producten met een zelfontwikkelde 3D-printer. We maken alles van gerecycled kunststof. Voor het printen gebruik ik bijvoorbeeld oude koelkasten. Omdat ik graag eerlijke, massieve en duurzame producten maak, werk ik graag met gerecycled materiaal. Anders moet ik veel te veel ‘nieuw’ materiaal gebruiken en het gebruikte materiaal zorgt voor karakter. Daardoor wordt het bijna kunst.

Waarom is het fijn ondernemen in Zaanstad?
De ruimte voor ons bedrijf is heel fijn. Mijn studio is begonnen in Eindhoven, maar omdat we groter en naar Noord-Holland wilden, zijn we een paar keer verhuist. Via het RVOB zijn we toen op het Hembrugterrein terecht gekomen en hier hebben we een los pand met wat groen om ons heen. Het is geen standaard bedrijventerrein en dat maakt het gezellig. Daarnaast profiteert ons bedrijf van de diversiteit van de industrie in Zaanstad. De stad heeft een hoog percentage creatieve en leuke bedrijven, maar tegelijkertijd is er ook heel veel industrie waar wij van profiteren door het in de buurt zijn van specifieke, technische onderdelen en -kennis maar ook bijvoorbeeld hun afval te gebruiken voor onze meubels.

Wat kan Zaanstad volgens jou beter doen voor ondernemers?
Ik denk dat de gemeente meer gebruik kan maken van de diversiteit van de bedrijven. Ik zie deze community als creatieve hub en die kunnen best de inrichting van Zaanstad maken, zoals parkbankjes en lantaarnpalen etc. Wij worden bijvoorbeeld door de gemeente ingehuurd om bankjes te maken bij het station Kogerveld, maar ook op het Hembrugterrein kunnen de ondernemers zelf bijdragen aan het interieur van het terrein in plaats van een Amsterdamse architect. Dan creëer je een sterke en vernieuwende stad!

Wat is je droom met jouw bedrijf en hoe kan Zaanstad daar een bijdrage aanleveren?
Ik zou het supertof vinden als hier vrachtwagens vol met gerecycled kunststof voor komen rijden zodat ik die kan hergebruiken. Mogelijk kan de gemeente daarbij helpen? Bij de milieustraat krijg ik het niet mee en bij de recycleboer krijg ik het met zand terug en daarmee gaat de kwaliteit achteruit. * 

Heb je ook contact met andere ondernemers?
Als bestuurslid zit ik in de huurdersvereniging van het Hembrugterrein. Het is vooral gezellig om met andere ondernemers te netwerken. Het fijne van het Hembrugterrein is dat je echt je eigen stukje hebt, maar toch samen bent.

Aan welke andere ondernemer wil je het stokje doorgeven? 
Lab44 is een leuk bedrijf om een keer langs te gaan. Zij zitten op een heel idyllisch plekje op het Hembrugterrein en het wordt volgens mij een heel leuk café/restaurant. Ik kijk in ieder geval uit naar de opening!

* Inmiddels heeft de gemeente Zaanstad contact met studio Dirk van der Kooij en wordt gekeken naar de mogelijkheden!

Foto's: Eigendom Studio Dirk van der Kooij
Foto in de tekst: portret Dirk van der Kooij
Foto in rechterkolom: Dirk met zijn 3D-robot

Klik hier voor meer de website van Studio Dirk van der Kooij

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl