"Ik ben trots op de ondernemersdrang van Zaankanters."

Interview Elly Bak, directeur Corn. Bak B.V.

Zaanstad is hartstikke ondernemersgezind. Alle ondernemers in onze stad hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. Deze week zaten we aan tafel met Elly Bak, die samen met haar broer aan het roer staat van Corn Bak, veredelaar van tropische planten.

Elly, kun je kort omschrijven wat jullie doen?

"Formeel gezegd zijn we een veredelings- en vermeerderingsbedrijf in tropische planten, voornamelijk bromelia's, maar ook vleesetende planten. Die zijn nu ontzettend populair. Veredelen betekent dat we onze eigen, nieuwe rassen ontwikkelen. Hier gebruiken we de klassieke technieken voor. Geen GMO, chemische middelen, maar alles op de natuurlijke manier. We zijn voor 75 procent biologisch. Nou, en vervolgens verkopen wij de halffabricaatplantjes aan telers. Zij laten de planten volgroeien en verkopen ze aan winkels en groothandel. De planten die we zelf helemaal laten groeien en bloeien, gebruiken we voor het vermeerderen – voor de zaadjes dus, zodat we nieuwe planten kunnen laten groeien."

Waarom eigenlijk bromelia's?

"Dat begon eigenlijk halverwege de jaren '50 van de vorige eeuw. Mijn vader had het bedrijf van mijn opa overgenomen. In eerste instantie kweekten ze vooral blauwe druifjes, chrysanten, tulpen of potplanten, maar mijn vader voegde daar op een gegeven moment cactussen, orchideeën en bromelia's aan toe. In de jaren '60 wilde hij zich meer toeleggen op één soort. Die keuze was eigenlijk simpel: Schoone (Floricultura) had de orchidee gekozen en cactussen vond hij niet zo spannend, dus door een samenloop van omstandigheden koos mijn vader voor bromelia's. Dat pakte goed uit."

Wat heeft jou ertoe bewogen om het familiebedrijf in te stappen?

"De agrarische sector is een heel leuke sector. Het leeft, groeit en bloeit. Letterlijk en figuurlijk. Dat vind ik fantastisch. Natuurlijk moet je ook wel een passie hebben voor het vak: de plantjes leven en hebben aandacht nodig. Ze kunnen niet even op de plank worden gezet als ze klaar zijn. Ze moeten meteen weg naar de kwekers. Dat maakt onze wereld ontzettend dynamisch. En juist doordat de industrie bol staat van de regels en vergunningen en we vanwege maatschappelijke druk anders moeten omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, worden we als onderneming gedwongen om innovatief te worden om onze continuïteit te waarborgen. Dat vind ik zo leuk! De branche leeft als geen ander. Zeker doordat we voornamelijk met het buitenland handelen. We zitten over de hele wereld en al die landen – van China en Japan tot de Verenigde Staten – hebben hun eigen regels, voorkeuren, culturen enzovoorts. Ze stellen allemaal andere eisen aan ons. Tegelijkertijd brengt dat ook veel zorgen met zich mee. Maar door de liefde voor het vak, kun je ook alle uitdagingen aan. Die liefde verrijkt je leven. Het maakt mij in ieder geval een blijer mens."

Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?

"Wij hebben ons hier van origine gevestigd en hier zijn we thuis. We hebben meerdere keren overwogen om te verhuizen, maar uiteindelijk konden we dat niet over ons hart verkrijgen. Ook al woon ik zelf in Aalsmeer, toch zeg ik nog altijd dat ik uit de Zaanstreek kom. Ik ben trots op de ondernemersdrang van het volk hier. Er heerst een grote diversiteit qua bedrijvigheid. Zaanstad is industrieel ingesteld, zeker met al die historische bedrijven. Persoonlijk hoop ik dat er ruimte blijft voor deze rijke historie. Dat bedrijven als dat van ons, die toch een uitzonderlijke positie hebben, ook de ruimte behouden en niet opgeslokt worden door nieuwbouw. Ondernemers betekenen veel voor de samenleving, zeker qua werkgelegenheid. Bij ons bedrijf komt 95 procent uit het dorp. Ik hoop dat Zaanstad zuinig is op dat ondernemend erfgoed."

"Ondernemers betekenen veel voor de samenleving, zeker qua werkgelegenheid."


Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen?

"Laagdrempeligheid. Dat is het allerbelangrijkste in mijn optiek. De gemeente moet onderlinge verbinding mogelijk maken, dan kunnen we met elkaar in gesprek. Ondernemers, burgers en de gemeente zijn schakels die niet zonder elkaar kunnen om de regio goed te maken. De netwerk-coördinatoren bij de gemeente zijn daar al goed mee bezig. Zij hebben ons in de afgelopen zes maanden tot twee keer toe verrast door ons in contact te brengen met ondernemers waar wij in eerste instantie zelf nooit aan hadden gedacht om mee samen te werken. Dan ontstaan er dus mooie dingen: de gemeente zorgt voor activiteit."

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl