"De dorpen in Zaanstad hebben nog veel unieke winkels. Dat geeft meer karakter."

Interview Jolanda Buhrs

Zaanstad is een stad van ondernemers. Alle ondernemers hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. Deze week stapten we de winkel van Jolanda Buhrs in, Drinks & Gifts in Krommenie.

Jolanda, Drinks & Gifts is méér dan alleen een slijterij. Hoe zou jij de zaak omschrijven?
"We zijn inderdaad voornamelijk een speciaalzaak in wijnen, bieren en sterke drank, maar doen er ook veel naast. Zo organiseren we proeverijen en lunches, bijvoorbeeld. Vijfgangenlunches waarbij men passende wijnen en bieren proeft."

Wat drijft jou om dit te doen?
"Ik ben vanuit de horeca overgestapt naar retail. Dat was een filiaal van slijterijketen Vini France. Dat beviel heel goed, maar ja, het bleef kriebelen. Ik had allemaal ideeën die lastig uit te voeren waren in een keten. Met Drinks & Gifts ben ik onafhankelijk, werk ik kleinschaliger en kan de krenten uit de pap selecteren. Soms zijn dat producten die in kleine oplages en voor een korte periode worden gemaakt. Bijzondere, karakteristieke bieren bijvoorbeeld. Bierliefhebbers uit heel Nederland komen daarvoor naar de zaak toe. Bovendien ben ik inmiddels met fantastische wijnimporteurs in aanraking gekomen… daar doe ik het voor. De verbinding aangaan met andere vakidioten, zodat ik mensen iets bijzonders kan bieden."

Hoe weet jij wat jouw klanten graag willen?
"Om een of andere reden ben ik vrij goed in het aanvoelen van trends. Soms benaderen importeurs mij met ideeën, maar ik spot trends ook door de vakbladen en social media goed door te spitten."

Je zit in Krommenie in een straat die enkele jaren geleden flink is opgelapt. Hoe heeft dat bijgedragen aan het succes van winkeliers hier?
"Het is een stuk prettiger winkelen nu dan voorheen. De straat is in de basis mooier geworden en doordat het gratis parkeren is, is het dus zeker drukker geworden. Het wordt echter pas écht druk als de Padlaan van twee kanten open is. Soms hebben we dat geluk als er ergens aan de weg wordt gewerkt. Dat maakt ons winkelgebied onmiddellijk een stuk levendiger."

Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?
"Ik vind het mooi om te zien dat de dorpjes in Zaanstad nog veel unieke winkels hebben. Dat geeft meer karakter aan de omgeving dan ketens. En daarnaast wordt er veel georganiseerd en samengewerkt."

Hoe ervaar je samenwerken met Zaankanters?
"Zaankanters zijn heel trouw. De winkeliersvereniging van Krommenie is bijvoorbeeld heel hecht; we vergaderen iedere maand met elkaar en hebben onlangs samen een heel handig wandelboekje gemaakt dat de winkels en historie van Krommenie in kaart brengt. Dat is in juli gelanceerd. Met succes: mensen vinden het een geweldig initiatief. De gemeente heeft dit boekje gesubsidieerd. Daar zijn we dankbaar voor!" 

"De dorpen in Zaanstad hebben nog veel unieke winkels. Dat geeft meer karakter."

Wat kan de gemeente nog meer doen om ondernemers te ondersteunen?
"Nou, het belangrijkste voor de winkeliers in Krommenie, is dat er meer wordt gedaan om mensen het dorp in te krijgen vanaf de provinciale weg. Het zou heel waardevol zijn als de hoek bij het Vlietsend écht aandacht trok. We zouden daarnaast wel wat meer sfeer kunnen gebruiken in het dorp. Mooie lantaarnpalen en een opknapbeurt voor het pleintje bij de kerk, bijvoorbeeld. Als de gemeente daar een rol in kan spelen, worden we flink geholpen."


Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl