"In Nepal zijn gasten als god. Hen respecteren, daar gaat het om."

Interview met Nishan van Kathmandu Kitchen

Zaanstad is hartstikke ondernemersgezind. Alle ondernemers in onze stad hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. Deze week spraken we met Nishan van de Zaanse Kathmandu Kitchen. Samen met zijn vader (chefkok) en zus runt hij deze tweede vestiging van het restaurant. 

Nishan, jullie zijn een relatief nieuw restaurant in de Zaanstreek. Kun je wat meer vertellen over wie jullie zijn en hoe jullie hier zijn terecht gekomen?
"De Zaanse Kathmandu Kitchen laat gasten kennis maken met de lekkerste gerechten uit de Indiase en Nepalese keuken. We zaten al een jaar of vier in Amsterdam, maar De Vijfde Smaak stond te koop, dus we besloten de sprong te wagen. Samen met de vorige eigenaar hebben we langzaamaan de overgang gemaakt van het welbekende restaurant naar Kathmandu Kitchen. We hebben gaandeweg steeds meer gerechten uit Nepal en India aan de kaart toegevoegd, tot onze vaste gasten ons een half jaar geleden aanspoorden om helemaal de overstap te maken. Dat was het doorslaggevende moment."

Wat kenmerkt jullie keuken?
"Veel mensen kennen de Indiase en Nepalese keuken, maar het is ons doel om hen juist met nieuwe smaken kennis te laten maken. We kiezen bewust voor een kleine kaart, zodat we deze gerechten aandacht kunnen geven. Met onze smaken nemen we je mee op reis door de Himalaya. Daarbij maken we gebruik van seizoensgebonden en lokale producten, heel veel lekkere kruiden die tevens goed zijn voor de gezondheid, én we gebruiken andere bereidingswijzen. Dat geeft gerechten een andere smaak. Het personeel legt dat vooraf dan ook uit, zodat je begrijpt waarom een kip Tandoori, bijvoorbeeld, wat droger lijkt, maar de smaken juist beter worden – zeker met een lekkere curry erbij."

Wat drijft jullie om dit te doen?
"Nou, er zijn eigenlijk twee dingen die ons drijven. In de stad trek je veel toeristen, maar je bouwt nooit echt een relatie met je gasten op. Dat kan wel in een dorp als Koog aan de Zaan. Die relatie bouwen is de kern. We hebben daarom liever dat je een hele avond, in alle rust, komt tafelen en genieten, dan dat we de tafel drie keer kunnen vullen. In Nepal is het heel gebruikelijk om de gast op een voetstuk te plaatsen. Gasten worden zeer gerespecteerd, ze zijn als God. Hen blij maken, daar gaat het om. Daardoor komen ze terug.

Ten tweede is het onze droom om een sterrenrestaurant te worden. We staan nu in de top 3 van Noord-Holland en we zijn het enige Indiaas-Nepalese restaurant in Nederland op dit niveau."

 Hoe ervaar je samenwerken met Zaankanters?
"Zaankanters zijn nieuwsgierig naar andere smaken, ze durven gerust iets nieuws te bestellen, maar ze hebben er ook wel wat over te zeggen, haha. Het leuke is vooral dat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft over het pand. De Waakzaamheid is een begrip in de Zaanstreek. Van feestjes tot popconcerten en culturele evenementen: er is hier zó veel gebeurd! Vaak zijn het nog vaste gasten en bedrijven die komen eten of hun evenement hier houden, maar we merken dat steeds meer mensen uit de buurt ook benieuwd zijn naar ons eten. We zijn heel dankbaar dat ze ons de kans geven. Dat geldt ook voor de ondernemers uit de buurt: we onderzoeken hoe we ook met hen kunnen samenwerken. Met lokale brouwerijen bijvoorbeeld, maar ook met de Wereldwinkel in Zaandam.

Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?
"Zaanstad wordt steeds groter en drukker – en dus aantrekkelijker voor ondernemers. De ligging hier is natuurlijk ook heel goed, zo nabij de Zaanse schans. Vooral voor de lokale bevolking is dit fijn: ze hoeven niet meer naar Amsterdam om Indiaas te eten."

Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen? 
"In Amsterdam ontstaan er veel gezamenlijke acties met ondernemers. Zo hebben we daar een straatmanager. Hier hebben we eigenlijk ook de behoefte aan een contactpersoon die ons helpt om, samen met ondernemers in de omgeving, lokale verbeteringen door te voeren."Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl