"We zijn een familiebedrijf, alles zit hier dicht op elkaar."

Interview Martijn Rensen

Zaanstad is een stad van ondernemers. Alle ondernemers hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. Deze week spraken we Martijn Rensen, van het Wormerveerse bedrijf Multitubes, wereldwijde producent van tubeverpakkingen.

"Het gaat mij om het bouwen van een bedrijf en dat te laten groeien."

Martijn, wat doet Multitubes en wat is jouw rol precies?
"Multitubes  is producent van kunststof tubes, flessen en doppen. Wij zijn actief in de industriële cosmetica, farmaceutische industrie en foodbranche – vrij divers dus. We leveren niet enkel blanco tubes, maar decoreren ze ook. Dat design wordt meestal aangeleverd, wij voeren het uit. Je krijgt dus een kant-en-klare tube geleverd: een cilindrische buis die kan worden afgevuld en dicht geseald in de productiefabriek. Ik vorm samen met mijn broer en vader de directie, maar ik ben gewoon op de werkvloer begonnen. Ik heb alle machines als eerste productiemedewerker bediend en ben bekend met alle productietechnieken. Daarna volgde de verkoop. Ik heb de verkoopafdelingen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk opgezet en overgedragen. Daar ben ik , naast mijn directiefunctie, nog altijd eindverantwoordelijk voor en erg bij betrokken."

Wat drijft jou om dit te doen?
"Nou, voor mij gaat het niet per se om tubes, ons main product. Het gaat mij om het bouwen van een bedrijf en dat te laten groeien. Dat vind ik fantastisch. Ondernemen zit in de familie en het heeft voor mij dan ook altijd vastgestaan dat ik wat voor mezelf wilde beginnen. Het ondernemen geeft mij vrijheid. Vrijheid zit niet per definitie in tijd – ik werk veel – maar vooral in het neerzetten van een eigen visie en gecontroleerd toewerken naar de volgende stap. Mijn vader herkende die drang om te bouwen in mijn broer en mij. We waren jong, maar ontzettend gedreven en met een eigen mening. Samen onderzochten we welke markt de potentie had om te groeien. Dat bleken tubes te zijn. We kochten een oud bedrijfje in tubes op. Dat was maar heel klein, maar we hebben het zelf, met eigen handen, groot gemaakt. Inmiddels hebben we twee vestigingen en opereren we met 120 medewerkers. Daar geniet ik van: dat creëren. Het stelt me in staat mijn leven te leiden zoals ik dat wil, waarin mijn gezin toch centrale plek krijgt."

"Er is geen valide argument meer om niet voor groene tubes te kiezen."

Wat vind je zo mooi aan industrie?
"Vooral de innovatie. Techniek zelf heb ik niets mee, wél wat je ermee kunt doen. We houden van het inzetten van nieuwe technieken, ook technieken die we zelf bedacht hebben. Dat zorgt voor groei en vooruitgang. Creëren dus. Zoals ik net al zei; dat is wat mij drijft. Ik zet daarom hevig in op groen. We ontwikkelen momenteel tubes die verspilling tegengaan, omdat ze 99 procent leeg zullen zijn aan het einde van gebruik. Die presenteren we binnenkort op de LUXE PACK in Monaco . Heel spannend. En daarnaast hebben we groene tubes  ontwikkeld die met ethanol uit suikerriet zijn gemaakt, in plaats van aardolie. Het betreffende suikerriet wordt hier specifiek voor geproduceerd. Weet je dat we daarmee een gigantische verlaging van de CO2-uitstoot realiseren? Voor elke productie van 200.000 ton groen kunststof, reduceren we een CO2 uitstoot van 920.000 ton! Dat is gelijk aan wat 225.000 gezinnen op jaarbasis uitstoten. Merken zouden deze groene tubes allemaal moeten gebruiken. Er is geen valide argument meer om niet voor groene tubes te kiezen, los van slechts fractionele kostenstijging."

Hoe ervaar je samenwerken met Zaankanters?
"Zaankanters zijn prettig direct. We zijn een familiebedrijf, alles zit hier dicht op elkaar. Als Zaans bedrijf leveren we werkgelegenheid aan de mensen hier en we merken dat men zich ook betrokken voelt. Wellicht komt dat ook doordat een groot deel van de medewerkers de groei van dichtbij hebben meegemaakt en daardoor hun eigen rol elke dag terugzien. We vinden onze mensen ook echt belangrijk: als bedrijf zorgen en ontzorgen we waar we kunnen voor de mensen. Dat is een unieke kracht bij Multitubes. Hard werken wordt beloond en dat gaat twee kanten uit." 

Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?
"We hebben weinig te doen met de gemeente en Zaanstad zelf. Wat ik wel fijn vind, is dat de industrie dicht bij elkaar ligt. Er wordt goed voor de industrieterreinen gezorgd en we bevinden ons op een goede plek in Randstad."

Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen?
"Als de gemeente zich inzet om het imago van fabriekswerk en productiewerk te verbeteren, zal menig industrieel bedrijf in de Zaanstreek geholpen zijn. De jongere generatie moet weer warm worden gemaakt voor productiewerk."

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl