"Ik pleit voor meer lef: oog voor écht goed bouwen"

Interview Paul Kramer

Zaanstad is een stad van ondernemers. Alle ondernemers hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. Deze week spraken we Paul Kramer,  eigenaar van architectenbureau  studioKRAMER. 

"Zaanstad is nog rauw en heeft door de Zaan een ongekende schoonheid."

Paul, vertel, wat vind jij het mooiste aan je vak als architect? 
"Als architect vind ik het 't leukst om zo divers mogelijk bezig te zijn. Zowel qua klanten – particulieren of bedrijven – als in het type opdracht. Bouw en verbouwingen uiteraard, maar ik ontwerp ook graag tiny house-parken en de verschillende huisjes die daarin staan. Bovendien geniet ik ook van het vrijere werk in opdracht van de gemeente. Het sluishuisje bijvoorbeeld. Die diversiteit zorgt voor uitdaging. Bovendien kan ik mijn creativiteit erin kwijt. Als het even kan, werk ik van het grote geheel toe naar de details, door bijvoorbeeld ook de meubels te ontwerpen."

Wat drijft jou om dit te doen?
"Nou, het begon eigenlijk uit onvrede over wat er is. Slechte kwaliteit, weinig oog voor de toekomst... Daar wil ik iets in veranderen. Ik vind dat bouwen mooier en duurzamer kan, mét behoud van karakter."

Duurzaamheid, hoe zie jij dat?
"In mijn ogen kunnen we vooral veel winnen in het omgaan met materialen. Cradle-to-cradle, recycling en bouwen met oog op de lange termijn. Daarnaast kunnen we onszelf allemaal de volgende vraag stellen: hoe kan ik mijn footprint, dus de negatieve impact, verkleinen? Tiny houses kunnen een duurzame oplossing hiervoor zijn. Die beweging is langzaam aan het ontstaan, dat vind ik fantastisch."

Wat is jouw hoop voor de toekomst met betrekking tot jouw vakgebied?
Lef. Ik pleit voor meer lef. Inverdan is een goede motor geweest, maar ik zou graag nog een stap verder gaan, waarbij er meer oog is voor de noodzaak van écht goed bouwen. Bouwen voor de lange termijn. Daar is in het verleden te weinig aandacht voor geweest, waardoor veel plekken anoniem zijn geworden. Denk aan het gebied rond de Peperstraat. Ik geloof dat als er slimmer wordt geïnvesteerd in de belangrijke punten van de stad, zoals rondom de sluizen of plekken langs de Zaan, we Zaanstad een enorme upgrade kunnen geven. Er liggen kansen voor het oprapen. De crisis is voorbij. Laten we die kansen benutten om prachtige dingen te maken!" 

En wat vind jij, als geïmporteerde Zaankanter, zo prettig aan ondernemen hier?
"Ik ben inderdaad economisch vluchteling en met vier – inmiddels vijf – kinderen was Amsterdam veel te duur. Ik ben hier eerst gaan wonen. Het is hier heerlijk niet-aangeharkt: er staan nog volop grote fabrieken met scheefgezakte, houten huisjes ertegenaan. Dat betekent voor mij dat er nog volop te ontwikkelen is. Dat vind ik prachtig. Zaanstad is nog rauw en heeft door de Zaan een ongekende schoonheid. Door de aanwezige ingrediënten in de stad – vaak nog lelijk – écht karakter te geven kunnen wij onze eigen identiteit heel goed behouden, ook als we ooit samensmelten met Amsterdam.

Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen? 
"Ik zou het goed vinden als er meer aandacht komt voor lokale bedrijven om de bouwprojecten te ondersteunen. Niet alleen architecten, maar ook aannemers en timmerbedrijven: er zit ontzettend veel bouwkracht hier. Benut die kracht. Daarnaast staan er talloze pareltjes langs de Zaan; van centrum tot en met Zaanse Schans en de Zaanbocht in Wormerveer. Ik zou het prachtig vinden als die meer aan elkaar geregen worden. Daarvoor moeten we onze krachten bundelen. Samenwerken en elkaar ruimte geven. De gemeente kan dit ondersteunen door bijvoorbeeld een goede verbinding over het water aan te leggen. Een soort watertaxi, net als de bus. Niet zozeer voor toeristen, ook voor bewoners."

Kijk voor meer informatie op Studio Kramer
Fotografie: Martine Bootsma

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl