‘Ik wil Amsterdammers het IJ overkrijgen richting Zaanstad’

Interview Paul Riteco, Lab44

Een Amsterdams telefoonnummer, maar toch echt een Zaans bedrijf: Lab44 recent haar deuren op het Hembrugterrein en op verzoek van de eerder geïnterviewde Studio Dirk van der Kooij brengen we deze nieuwe aanwinst een bezoek. In dit interview vertelt eigenaar Paul Riteco over zijn visie op Lab44 en hoe hij Amsterdammers het IJ over wil krijgen naar Zaanstad.

Wat voor bedrijf is Lab 44 precies?
We noemen Lab44 ook wel ‘voor makers & eters’. Hoewel we een horeca-instelling zijn, hebben we namelijk ook vier foodconcepten waarbij we ter plekke zelf eten maken. Zoals Zaanse sambal, maar ook een nieuw soort rijstepap in samenwerking met Lassie. Daarnaast hebben we een kleine bierbrouwerij (dependance van bierbrouwerij Hoop in Zaandijk) en werken we samen met Proud Design. Zo is het eigenlijk een multifunctioneel concept waarbij ook de Zaanse (food)geschiedenis terug te zien is in het pand.

Naast Lab44 ben ik eigenaar, resp. mede eigenaar van bierbrouwerij Hoop en twee restaurants in Zaanstad. Ook in Dublin heb ik een bierbouwerij, samen met oud Zaankanter Wim de Jongh. Eigenlijk breng ik in Lab44 een groot deel van mijn ervaring van de afgelopen jaren bij elkaar.

Waarom is het fijn ondernemen in Zaanstad?
Ik ben hier feitelijk geboren en getogen dus ik ken niet alleen de Zaankanters, maar ook de regio goed. Een goede kwalitatieve invulling van eten en drinken ontbrak in mijn jongere jaren in de Zaanstreek. Men ontmoette elkaar nauwelijks in een horecagelegenheid in Zaanstad. In steden als Haarlem en Amsterdam gebeurde dat wel, waardoor de sociale cohesie in die steden een andere dynamiek heeft. Ik vind het belangrijk om in mijn eigen omgeving te investeren en heb daarom bedrijven opgezet die een soort van ‘bindmiddel’ zijn geworden om mensen bij elkaar te brengen.

Lab44 ligt op de scheidslijn tussen Zaandam en Amsterdam. Kijkend naar de opzet en inrichting van Lab 44 zijn varianten daarop in Amsterdam al aanwezig en ik haal dus eigenlijk een stukje Amsterdam naar de Zaanstreek. Ik vind dat Zaanstad een slag moet maken en omhoog moet klimmen in de culinaire ranglijsten van Nederland, dat niet alleen Zaankanters gewoon hier blijven maar dat we zelfs Amsterdammers kunnen verleiden hier hun euro’s uit te geven. Eten en drinken zit immers in het DNA van Zaanstad!

Hoe heeft de gemeente jou geholpen bij je bedrijf?
Het college heeft op veel punten een goede visie en draagt die ook actief uit. Binnen het gemeentelijk apparaat heb ik goed contact met de beleidsbepalende ambtenaren, maar ik denk dat de klantvriendelijkheid van met name uitvoerende en controlerende ambtenaren beter kan. Ik heb het gevoel dat zij zich te vaak interesseren in de strikte regels en zich te weinig verdiepen in mijn bedrijf, of dat van een ander, en wat het belang van een sterk bedrijfsleven is voor de werkgelegenheid en welvaart van een regio. Als mijn medewerkers zo klanten zouden bedienen, zou ik snel failliet zijn.

Heb je nog een droom?
Een droom? Nou ik heb diverse nieuwe bedrijven opgestart de laatste 3 jaar. Op dit moment ga ik eerst mijn best eens doen om deze allemaal goed winstgevend te laten draaien! Maar het zou zo maar kunnen dat ik in 2018 weer nieuwe plannen of ideeën krijg, dus wie weet komen er dan nieuwe dromen bij.

Aan wie wil je het stokje doorgeven?
Robbert Kroon van Kroon op het Werk die toevallig ook een 020-nummer heeft, net nieuw is in de Zaanstreek en ook op het scheidsvlak van Amsterdam en Zaanstad onderneemt. De Zaanstreek kan veel meer economisch profiteren van de nabijheid, bekendheid en het volume van Amsterdam dan zij zich realiseert.

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl