‘Door mond-tot-mond reclame zijn we bekend in heel Nederland.’

Interview Peter Meijn, Loads Krommenie

Zaanstad is een echte ondernemersstad. Maar wat voor ondernemers zitten er in Zaanstad, en hoe hebben zij hun bedrijf opgezet? We interviewen allerlei soorten ondernemers door heel Zaanstad en vragen hen alles over het ondernemerschap. Zo ook Peter Meijn uit Krommenie.

Wat voor bedrijf heb je en waar ben je gevestigd?
Als ZZP’er maak ik muurschilderingen, ik geef graffitiworkshops, en ik tatoeëer. Ik ben ook eigenaar van de Loads van zo’n 4000 m2 (het oude Chromospand) in Krommenie. De bedoeling daarvan was om de kinderen uit Krommenie te laten zien hoe je mooie graffiti kunt maken in plaats van op straat, maar in de afgelopen vier jaar is de Loads hard gegroeid. Het is een soort van museum met schilderingen van top graffiti-artists en een creatieve broedplaats geworden. Hier worden vaak foto- en clipshoots gedaan. Zo heeft Ali B recent zijn clip hier opgenomen, heeft de NPO hier wel eens gefilmd en wordt er hier binnenkort misschien zelfs een dansfilm opgenomen. Ook organiseer ik hier exposities.

Ik mag de Loads niet commercieel exploiteren en dus ook geen reclame maken. Via mond-tot-mondreclame bereiken we toch bijna heel Nederland! De giften die we krijgen voor fotoshoots etc. investeren we in de Loads. De Loads heeft in Krommenie ook een buurtfunctie. Tijdens de komende paasfeesten bijvoorbeeld kunnen ze hier naar binnen met slecht weer.

Waarom is het fijn ondernemen in Zaanstad?
Ik ben hier geboren en getogen en ik heb hier mijn naam opgebouwd. De ligging is heel praktisch en functioneel, ik zit overal vlakbij.

Hoe heeft de gemeente jou geholpen bij je bedrijf?
De wijkmanager van Krommenie (Erik van Druenen) heeft me heel erg geholpen om ervoor te zorgen dat ik van de Loads gebruik kon maken. Dit pand stond al 10 jaar leeg en ik mocht het huren voor een goede prijs. Daarnaast heb ik in de begintijd van de Loads ook veel gehad aan het platform Aan de Zaan en heb ik daardoor een groot netwerk opgebouwd. Naast de hulp van de wijkmanager gaf de gemeente ook veel informatie over wat nodig was om hier veilig te kunnen ondernemen, zoals brandblussers en vluchtplannen. 

Wat kan de gemeente nog meer doen om jou te helpen met jouw bedrijf?
Na ruim 4 jaar weet ik wel hoe het allemaal werkt, maar ik zie nog veel ‘dode muren’ in Zaanstad op bijvoorbeeld bedrijventerreinen. De gemeente wil die terreinen allemaal heel hip maken, maar waarom laten ze mij of andere creatieve Zaankanters niet wat moois doen met de muren?

Wat is jouw tip aan andere Zaanse ondernemers?
Uiteindelijk moet je alles zelf doen, dus blijf altijd doorzetten! Ik heb voor de Loads veel zelf moeten doen: van het aansluiten van toiletten en stroom en het dak lekvrij maken tot deelnemen aan gesprekken bij Aan de Zaan om een netwerk op te zetten. Ook moest ik in het begin bijwerken in de bouw, maar uiteindelijk kan ik leven van datgene ik het liefst doe.

Aan welke andere ondernemer wil je het stokje doorgeven? 
De eigenaar van de tattooshop Burning Needle in Krommenie. Eigenaar Léon Huiting wil het tatoeëren drempelverlagender maken. De shop zelf is uitnodigend, strak en toegankelijk voor iedereen.

De Loads en Peter Meijn volgen? Dat kan via de Facebookpagina. Of loop eens binnen!

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl