"We hebben het idee dat we hier nog heel veel kunnen bereiken"

Interview met Renée de Vries en Joe van Dijk over De Solar Store.

Zaanstad is hartstikke ondernemersgezind. Alle ondernemers in onze stad hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. In dit geval zijn het er twee: Renée de Vries en Joe van Dijk spraken samen over De Solar Store. 

De naam geeft natuurlijk al wat weg, maar wat doet De Solar Store precies?
Renée: "We zijn in 2013 gestart met de ambitie om de directe leefomgeving te verduurzamen. We kozen ervoor om voornamelijk zonnepanelen te leveren, aangevuld met laadpalen en infraroodverwarming. De focus op de directe leefomgeving was bewust; daar haalden we het meeste plezier uit. Mijn droom is nog altijd om Zaanstad een van de duurzaamste gemeentes te maken, maar in praktijk bleek dat we een veel groter gebied mee konden pakken. Sterker nog, de kansen in andere steden, zoals Arnhem en Rotterdam, bleken veel groter. Deze gemeentes zijn heel sterk in verduurzaming. We begonnen met de consumentenmarkt, maar inmiddels leveren we vooral veel aan scholen, bedrijfspanden en zorginstellingen."

Wat drijft jullie om dit te doen?
Renée: "Voor mij is het de duurzame gedachte. Ik kom uit de mode, maar die vervuiling en verspilling ging me enorm tegenstaan. Ik zocht een mogelijkheid om iets positiefs te doen."
Joe: "Mij ging het eerlijk gezegd om heel iets anders. Ik ben als bouwkundige vooral gek op bouwen en ons vak ligt daar dicht tegenaan. Bouwen aan panden én bouwen aan een bedrijf met een duurzame toekomst. Aangezien deze markt nog relatief jong is, zag ik hier een kans. Dat is voor mij de drijfveer."

Hoe geef je invulling aan andere gebieden rondom MVO?
Renée: "Dat doen we bijvoorbeeld door scholing te faciliteren. Zowel voor onze medewerkers als scholieren en nieuwe monteurs. We zijn momenteel samen met het ROC bezig om een nieuwe opleiding op te zetten. Een klein deel van die opleiding faciliteren we zelf: in ons pand komt een huisje te staan waar leerlingen of beginnend monteurs kunnen oefenen."

Hoe ervaar je samenwerken met Zaankanters?
Joe: "Ondernemers in de Zaanstreek vinden zonne-energie maar spannend. Ze vinden de investering nog te onzeker en blijven afwachtend. Hebben ze wel genoeg elektriciteit in de winter? Geeft het wel genoeg rendement? Maar zoals wij op hun vakkennis moeten vertrouwen, zouden ze dat ook op onze kennis moeten doen. Zonne-energie is het hele jaar door betrouwbaar. We kunnen zelfs garanties ervoor afgeven! Bovendien regelen we alles voor ze, zelfs de financiering kan binnen een week gefixt zijn."
Renée: "Dat klopt, we ontmoeten heel veel mensen op netwerkgelegenheden, leggen makkelijk contact en komen aan tafel, maar daarna stopt het. De sfeer is onder partners en concullega's is gelukkig heel goed. En ik geloof dat als we het samen heel goed doen, de verduurzaming ook steeds beter gaat!" 

Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?
Renée: "We zijn zelf échte Zaankanters. We hebben hier altijd gewoond en Ron, onze zakenpartner, heeft er een groot netwerk. De locatie is natuurlijk ook goed, zo in de Randstad, maar we voelen ons vooral verbonden met Zaanstad. We hebben het idee dat we hier nog heel veel kunnen bereiken."

Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen? 
"Ondernemers aanpakken! De gemeente kan ondernemers bij elkaar krijgen en ze overtuigen van het voordeel van de investering. De gemeente kan helpen om de onzekerheid weg te nemen. Vanaf daar kunnen wij het zelf oppakken, maar die hulp zou enorm helpen."


Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl