“Zaanstad kan lokale ondernemers meer  betrekken bij het inrichten van de stad”

Interview Studio Dros

Zaanstad is hartstikke ondernemersgezind. Alle ondernemers in onze stad hebben een eigen drijfveer om te doen wat ze doen. Wat is die drijfveer? En wat is zo waardevol aan Zaanstad als ondernemersstad? Om dat te ontdekken, interviewen we elke twee weken een ondernemer uit de omgeving. Deze week spraken we met Eric Klarenbeek en Maartje Dros van ontwerpbureau Klarenbeek & Dros. 

"Als trendsetters is een groot gedeelte van onze kracht ‘nieuwe dingen’ visueel en bereikbaar maken voor iedereen."

Maartje, Eric, wat doen jullie precies?
Maartje: "Nou, we ontwerpen voor openbare ruimtes. Denk aan ontmoetingsplekken voor bewoners, de herinrichting van een bedrijventerrein, maar ook het ontwerpen van een speelpodium voor kinderen. We gebruiken hiervoor met name lokale grondstoffen en afvalstromen en geven deze vervolgens een nieuwe invulling. Daarbij zetten we nieuwe technieken in, zoals 3D-printen. Dat begon een jaar of zes a zeven geleden, maar het is echt gegroeid sinds Eric in 2013 bekend werd met zijn Mycelium Chair. Dit is een 3D geprinte stoel die niet van kunststof die van een levende schimmel is gemaakt. Het materiaal van paddenstoelen kan op veel manieren toegepast worden. Daarom zijn we ook het bedrijf KROWN gestart, waarmee we nu verschillende producten al via de site kunnen aanbieden."

Wat drijft jullie om dit te doen?
Eric: "We zijn als maatschappij verslaafd aan grondstoffen. Alles in onze omgeving is kunststof. Dat is zo jammer! We wilden daarom op zoek naar vervangende materialen voor plastic, materialen die een kleinere footprint hebben. Ecologisch verantwoord dus. Denk aan paddenstoelen, aardappelzetmeel, cacaoschillen, maar ook de vulstoffen om het bioplastic te maken, halen we uit natuurlijke, lokale grondstoffen. Door deze techniek geven we afvalstromen een nieuw doel, zodat we transportkosten en energie kunnen besparen. We onderzoeken nu bovendien hoe we algen kunnen gebruiken. Die absorberen CO2 uit de lucht. Dat betekent een hele nieuwe manier van produceren met een nieuwe cyclus: een echte mogelijkheid om het consumeren om te draaien!"

Wat hopen jullie hiermee te bereiken?
Maartje: "Het mooie van 3D-printen is dat je het ontwerp van een designer die aan de andere kant van de wereld zit, ter plekke kunt printen. Alleen geven wij er dan ook nog eens een ecologische draai aan, door alleen bioplastic in te zetten. Zo heb je dus een product dat een combinatie is van lokale en ecologische productie met een mondiaal design. Het is net alsof je naar de bakker op de hoek gaat: de kommetjes, kopjes, borden of vazen worden in je eigen omgeving geprint. Daarom noemen we het de 3D Bakery. Onze droom is om een netwerk van 3D-printers op te zetten en deze lokale, ecologische designproductie werkelijkheid te maken." Eric: "Ja, en aan de andere kant proberen we nieuwe materialen en technieken ook in te voegen in de ontwerpen voor de publieke ruimte. Zo kunnen deze nieuwe concepten een grotere doelgroep bereiken en inspireren. Als trendsetters is een groot gedeelte van onze kracht ‘nieuwe dingen’ visueel en bereikbaar maken voor iedereen."

 Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?
Maartje: "We zitten hier in een goede omgeving wat betreft restafval, vooral uit de voedingsmiddelenindustrie. We hebben dus contact met diverse fabrieken, zoals de cacaofabriek die ons cacaoschillen voor het bioplastic levert."

 Hoe ervaar je samenwerken met Zaankanters?
Maartje: "Haha, Zaankanters zijn eigenzinnige mensen. Iedereen denkt dat hij het beter weet. Dat is wel een beetje Zaans eigen. We werken veel met lokale makers, vooral op kleine schaal, dus het is soms praten als Brugman om te zorgen dat projecten gaan zoals we willen, maar dat lukt. We houden ook wel een beetje van die eigenwijsheid."

Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen? 
Eric: "De gemeente heeft de kans om ook lokale ondernemers meer te betrekken bij het inrichten van de Zaanstreek. Er zijn gedeeltes in de stad en in de dorpen die aandacht nodig hebben. Dat is niet alleen goed voor de lokale ondernemers, maar ook voor de bewoners en de uitstraling van de stad. Ik zou het mooi vinden als de gemeente meer gebruik maakt van de lokale kracht. Bovendien ligt er een kans om ondernemers onderling te laten samenwerken met de bestaande industrie. Wij hebben hier nu mogelijkheden voor gecreëerd, zoals met de cacaofabriek, maar wellicht zijn er nog meer kansen."

Meer ontdekken over deze ontwerpers? Bekijk Maartjes  projecten  en Eric's projecten.


Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl