Praktische tips voor zzp'ers

Hieronder vind je informatie over:

 • Boekhouding
 • Zakelijk ontmoeten
 • Arbeidsomstandigheden
 • Marketing
 • Algemene Verordening Gegevensbescherming
 • Aanbesteden
 • Verzekeringen
 • Zzp'er naast een baan
 • Zzp'er naast een studie
 • Locatiescan: vestigen in Zaanstad

Boekhouding

Zzp'ers zijn verplicht een goede administratie op te zetten en bij te houden. Daarnaast is een goede administratie ook voor jezelf handig, zodat je snel bij je cijfers kunt en snel inzicht hebt in je kosten, omzet en winst. Door inzicht hierin te hebben, kom je er makkelijker achter of je gebruik kunt maken van fiscale voordelen.

Je kunt voor het bijhouden van je administratie maken van diverse boekhoudprogramma's en/of een boekhouder inschakelen om je te helpen. De Belastingdienst heeft meer informatie op haar website over wat een goede administratie inhoudt. Ook het Ondernemersplein biedt nuttige informatie.

Bekijk onderstaande filmpje van Ondernemersplein over de keuze tussen het zelf doen en uitbesteden van de boekhouding:


Zakelijk ontmoeten

Ben je op zoek naar een werkplek, vergaderruimte of een plek om andere zzp’ers te ontmoeten en mee te netwerken? In Zaanstad zijn verschillende opties om een werkplek of werkruimte te huren, zoals:

 • De Rabobank in Zaandam biedt in Zaan2connect twintig gratis werkplekken aan.
 • Bij Plan B Assendelft heb je de optie om een flexplek of vergaderruimte per dagdeel te huren.
 • Bij Urbano Studios kun je per maand een persoonsgebonden werkplek huren.
 • Business Center BedrijvigeBij verhuurt flexibel en op maat kantoor- en bedrijfsruimten.
 • Zaanschap heeft het voormalige kantoorgebouw omgebouwd tot een ondernemershuis met flexibele werkplekken, kantoorkamers en vergaderruimtes.
 • De Honigfabriek biedt een gevarieerd aanbod van werkruimten aan voor kunstenaars en creatieve ondernemers.

Verder zijn er in Zaanstad meerdere ondernemersverenigingen actief die regelmatig bijeenkomsten organiseren over allerlei onderwerpen. Op Facebook is een aantal groepen waar je vragen kunt stellen en andere zzp'ers kunt helpen met jouw kennis:

KvK connect-app

De Kamer van Koophandel heeft speciaal voor zzp’ers de KvK connect-app ontwikkeld. KvK connect is een manier om in contact te komen met andere zzp’ers en opdrachtgevers. Daarnaast kun je jezelf vergelijken met zzp’ers in jouw branche. Ook vind je hier praktische informatie over wetten en regels en blijf je op de hoogte van relevante nieuwtjes die je als zzp’er verder kunnen helpen met ondernemen.

Arbeidsomstandigheden

De Arbowet en -regelgeving geldt ook voor zzp’ers. Er zijn verschillende voorschriften waar je je aan moet houden om ernstige arbeidsrisico’s te voorkomen en te beperken, zoals voorschriften voor jouw eigen veiligheid en gezondheid, gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en gevaar voor derden. Werkje als zzp’er in opdracht van een opdrachtgever dan gelden dezelfde arboregels als voor een werknemer van het bedrijf op die werkplek. Ook moet je je dan houden aan de regels uit de Arbeidstijdenwet. Lees op het Ondernemersplein meer informatie over de Arbowet en Arbeidstijdenwet.

Marketing

Hoe kom je als zzp'er aan klanten? Het is belangrijk om een goed marketingplan te hebben. Ingrediënten daarvoor zijn:

 • Concurrentieanalyse: wie zijn je concurrenten en wat doen ze wel/niet?
 • Onderzoek: wat zijn de trends in jouw branche, met welk probleem zitten jouw potentiële klanten?
 • SWOT-analyse: wat zijn je sterke en zwakke kanten, wat zijn kansen en bedreigingen?
 • Aanpak: hoe ga je klanten werven?

Meer informatie hierover vind je onder andere op het Ondernemersplein.

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Op 25 mei 2018 wordt de privacywetgeving vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG geldt voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personeel of andere personen en bevat regels voor het verwerken van persoonsgegevens. De AVG dwingt ondernemers tot meer maatregelen voor het vastleggen van gegevens over klanten, personeel en/of andere personen. Bereid je goed voor, zodat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geen boete oplegt. Kijk op het Ondernemersplein en de Kamer van Koophandel voor meer informatie, hulp en voorbereiding. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een regelhulp beschikbaar voor iedereen die persoonsgegevens verwerkt.

Aanbesteden

Wil je zaken doen of samenwerken met de overheid? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. In het kort:

 • Bij een aanbesteding maakt een overheidsorganisatie bekend dat zij een opdracht wil laten uitvoeren. Je kunt dan een offerte uitbrengen. Hoe je dat doet, lees je in het Stappenplan inschrijven op aanbestedingen van het Ondernemersplein.
 • Ook kun je als bedrijf een samenwerking aangaan met een overheidsorganisatie of een maatschappelijke organisatie. Je werkt dan samen aan bijvoorbeeld huisvesting, infrastructuur, veiligheid of wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer over inkoop en aanbesteding op deze site onder Geldzaken.

Verzekeringen

Je kun je als zzp'er bij een aantal verzekeraars verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Een alternatief voor de verzekering is het Broodfonds. Dit Broodfonds is een collectief vangnet voor ondernemers. In het broodfonds ondersteun je elkaar op vrijwillige en gelijkwaardige basis.

Andere verzekeringen die je als zzp'er kunt overwegen: rechtsbijstand, bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Soms stelt een opdrachtgever een bepaalde verzekering verplicht.

Zzp’er naast een baan

Wil je naast jouw baan in loondienst parttime gaan ondernemen? Bekijk je arbeidsovereenkomst dan goed en bespreek dit met je werkgever. Kijk ook eens op het Ondernemersplein voor meer informatie.

Zzp'er naast studie

Wil jij naast jouw studie een bedrijf starten? Op de website Ondernemersplein vind je alle informatie die je moet weten om als student een bedrijf te starten. Op deze website staat informatie over onder andere:

 • mogelijke gevolgen voor jouw studiefinanciering;
 • de Kamer van Koophandel;
 • stage of afstuderen bij jouw eigen bedrijf;
 • startkapitaal.

Locatiescan: vestigen in Zaanstad

Het CBS en de Kamer van Koophandel hebben een locatiescan ontwikkeld. Zij hebben hun databases gekoppeld om mkb-ondernemers en zzp’ers van dienst te zijn. De locatiescan is een hulpmiddel een gunstige vestigingsplaats te vinden. Na het invullen van de branche waarin jouw bedrijf werkzaam is en de gewenste locatie ontvang je een factsheet. De locatiescan is tot en met 15 mei 2018 gratis beschikbaar.

Hoog contrastGa naar Zaanstad.nl