Uitstootvrije winkelgebieden Zaanstad

Ondernemers rijden vanaf 1 januari 2026 uitstootvrij in de winkelgebieden Zaandam, Krommenie en Wormerveer

Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in, in drukke winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Dit betekent dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, diesel of gas niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden. Net als in veel andere gemeenten in Nederland, komt in deze gebieden een zogenaamde uitstootvrije zone voor stadslogistiek, ook wel zero-emissiezone genoemd. Nieuwe bestel- en vrachtwagens die gebruikt worden om goederen te vervoeren of diensten uit te voeren, moeten dan uitstootvrij zijn.  Voor bestaande bedrijfsauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling. 

Met een uitstootvrije zone zorgen we ervoor dat de uitstoot van CO2 in winkelgebieden minder wordt. Ook draagt een uitstootvrije zone bij aan een schone luchtkwaliteit en een aantrekkelijker winkelgebied. Uitstootvrije zones is een van de maatregelen uit het landelijke klimaatakkoord om de CO2 uitstoot te verminderen.

Mag u straks nog met uw bedrijfsauto's in het winkelgebied rijden?

Wilt uw weten wat voor u geldt, doe dan de kentekencheck.

kenteken check

Heeft u meerdere voertuigen? Doe dan de ZE scan en controleer uw hele wagenpark in één keer. Ga naar ze-scan.nl voor meer informatie of stuur een e-mail naar contact@ze-scan.nl.

Kaart uitstootvrije winkelgebieden

Op dit moment werkt de gemeente Zaanstad de plannen uit voor de uitstootvrije zone voor winkelgebieden. De uitstootvrije gebieden komen in grotere winkelgebieden in Zaandam, Wormerveer en Krommenie. Op de kaartjes hieronder ziet u welke gebieden nu in beeld zijn. Met de ondernemers die dit betreft gaan wij graag in gesprek over de exacte omvang van het gebied en de noodzakelijke randvoorwaarden.  Ook kijken we  op welke manier het best gehandhaafd kan worden. En onderzoeken we wat er nodig is om een uitstootvrije zone in te kunnen voeren. Denk hierbij aan oplaadpalen of de inzet van logistieke hubs.

Voorlopige uitstootvrije zone Zaandam Kaartje uitstootvrije zone winkelgebied Zaandam.
Voorlopige uitstootvrije zone Wormerveer 

Kaartje uitstootvrije zone winkelgebied Wormerveer.


Voorlopige uitstootvrije zone Krommenie 

Kaartje uitstootvrije zone winkelgebied Krommenie.

Hoe kan ik mij voorbereiden?

De komst van een uitstootvrije zone in de winkelgebieden betekent een grote verandering voor ondernemers. Het is verstandig nu al aan de slag te gaan, zodat u op tijd en goed voorbereid bent. Praat erover met andere ondernemers. Hoe pakken zij het aan en zijn er mogelijkheden om een zakelijk voertuig te delen? 


Onderstaande informatie helpt u bij uw voorbereiding.

Nieuwsberichten

Meest gestelde vragen

Via onderstaande link leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over de uitstootvrije zones.

Vraag en antwoord

Handige links


Opwegnaarzes.nl

Doehetzero.nl (speciaal voor MKB)

Elektrificeren? Ondernemers vertellen hoe

Contact

Heeft u een vraag of een opmerking, stuur dan een
e-mail naar zes@zaanstad.nl.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl