Week van de Zaanse Ondernemer: op bezoek bij Scanlaser

Week van de Zaanse Ondernemer: op bezoek bij Scanlaser

“De mensen hier leveren zelf dagelijks het bewijs dat het kan!”


30 september 2022
Aan de Symon Spiersweg op bedrijventerrein Zuiderhout in Zaandam, ingeklemd tussen de Praxis en de Hornbach, bevindt zich het bedrijf Scanlaser, de eerste print-on-demand producent van Nederland. Zij printen dagelijks zo’n 5.000 boeken op bestelling vanuit heel Europa. Scanlaser vindt het belangrijk om mensen die moeilijk aan het werk kunnen komen, binnen het bedrijf een kans te bieden. Bijna twintig procent van de medewerkers komt daarom binnen via het WerkgeversServicePunt (WSP) Zaanstreek-Waterland. Wethouder Natasja Groothuismink, portefeuillehouder Werk en Inkomen en ‘boekenfan’, ging tijdens de Week van de Zaanse Ondernemer op bezoek bij dit bijzondere bedrijf. Bianca Hoogerwaard van het WSP ging met haar mee.

Barcodes

“We zijn in 1983 begonnen in de Achtersluispolder en zitten sinds 1996 in dit pand. We waren toen  één van de eerste bedrijven op Zuiderhout”. Aan het woord is Derek Tol, sinds drie jaar directeur/eigenaar van Scanlaser. “Wij hadden een innovatieve oplossing bedacht voor het printen van barcodes met variabele informatie erin. Dat werd destijds veel in supermarkten gebruikt. Daarom zitten we in Zaandam, want Albert Heijn was onze allereerste klant”.

Printing on demand


Barcodes printen doet het bedrijf niet meer. Begin jaren ’90 heeft Scanlaser zich meer toegelegd op het printen van facturen voor klanten. Maar bijvoorbeeld ook van aanslagen van de gemeente. Door de steeds verdergaande digitalisering is ook het printen van facturen inmiddels op zijn retour. Anno 2022 print het bedrijf vrijwel alleen nog maar boeken. De klantenkring bestaat grotendeels uit uitgeverijen, opleidingsinstituten en industriële klanten. Voor die laatste groep klanten maakt Scanlaser voornamelijk technische handleidingen.

“Een magazijn is niet meer nodig. We maken een boek pas op het moment dat het verkocht is”, legt Tol de visie van zijn bedrijf uit. “Wij zijn een digitaal magazijn, wij kunnen in één of twee dagen alle boeken maken die je wilt hebben. Onze klanten kunnen in ons portal hun opdrachten klaarzetten. Sommigen van hen hebben ook hun webshop aan ons gekoppeld. Zodra een consument een boek heeft besteld krijgen wij een signaal en zetten wij de printer aan. Als de bestanden goed zijn en de order is goed geplaatst, dan zien wij pas wat wij gemaakt hebben als het uit de printer is gerold. We produceren niets op voorraad. Op veel plekken liggen stapels boeken te verstoffen die nooit meer iemand gaat lezen. Dat is hartstikke zonde en totaal niet duurzaam”.

Personeel

Rond de 5.000 boeken per dag gaan door de handen van de 34 werknemers. Zij zijn in twee ploegen tussen zes uur ’s ochtends en tien uur ’s avonds aan het werk. Elke ploeg bestaat uit printoperators, binders en snijders.  Daarnaast werken er nog mensen in de afwerking en verzending. Zeven van hen zijn via het WerkgeversServicePunt aan het werk gegaan.

Competenties en motivatie

Bianca van het WSP legt aan de wethouder uit waarom zij zo enthousiast is over Scanlaser: “Zij kijken naar de competenties en de motivatie van de kandidaat, niet naar CV en opleiding. Als je op die manier naar kandidaten kijkt, is er zoveel meer mogelijk. Er komen vaak matches tot stand die je op basis van CV niet zou hebben gemaakt”. Tol bevestigt dat: “Het verleden of de leeftijd van iemand maakt ons niet zoveel uit. We kijken naar wat iemand kan, naar motivatie en vooral dat er een match is met het bedrijf.”

“Wat maakt dat je samenwerkt met het WSP?”, wil de wethouder graag van de werkgever weten. Tol blijkt enthousiast over het WSP: “Bianca van het WSP is altijd de eerste die ik bel als we iemand zoeken. Zij kent ons bedrijf goed omdat ze regelmatig langskomt. Ze weet ook goed waartoe haar kandidaten in staat zijn en hoe gemotiveerd ze zijn. En ze kan goed inschatten of iemand bij ons team gaat passen of niet.”

Risico’s

“Je hoort vaak dat werkgevers het niet aandurven om mensen van het WSP een baan te bieden. Bijvoorbeeld omdat ze niet gemotiveerd, vaker ziek of minder productief zouden zijn”, vertelt de wethouder. “Wat zijn jouw ervaringen daarmee?” Tol: “De mensen die via het WSP komen willen heel graag werken, dus je hebt altijd gemotiveerde mensen. En wat de andere aspecten betreft: iedereen begint hier met een tijdelijk contract. Daarna kun je zien of iemand in zijn rol groeit. In de meeste gevallen is dat gewoon zo en gaan we met elkaar door. Ik zie de risico’s niet zo. De mensen die via het WSP komen zijn loyaal en ze zijn ook niet vaker ziek dan anderen.”

Uitproberen

Voor Bianca is Scanlaser een ‘heerlijk bedrijf’ om mee te werken: “Als ik denk dat ik een goede kandidaat heb, dan neem ik hem mee hier naartoe. Samen met de productieleider kijken we waar diegene past.” “Bart is een mooi voorbeeld”, vult Tol haar aan. “Hij is slechtziend, dus het is best wel gek dat we hem achter de snijmachine hebben gezet. Dat is heel precies werk. Maar hij heeft voor zichzelf een manier gevonden. Je hoeft het nooit te controleren en het is altijd goed. We zijn het gaan proberen en het is een succes geworden. Als ik alleen naar zijn CV had gekeken, had ik hem waarschijnlijk niet eens uitgenodigd. Ik denk dat sommige andere bedrijven hier soms te moeilijk over doen. Je moet even de tijd nemen om uit te leggen wat er moet gebeuren en dan de mogelijkheid geven om het te proberen. De mensen hier leveren zelf dagelijks het bewijs dat het kan!”

Match van de maand

Tijdens de rondleiding door de productiehal werd de wethouder door de gesprekken met de medewerkers bevestigd in het eerder geschetste beeld. Een warm, hecht team en een werkgever die kijkt naar mogelijkheden en ruimte geeft om te groeien. Eén van de werknemers is Peter, die drie weken terug via het WSP aan de slag is gegaan bij Scanlaser. Hij is “Match van de Maand” en ontving daarom uit handen van de wethouder een heerlijke taart. Veel tijd om ervan te genieten heeft hij nu niet, want de machine draait gewoon door. Maar morgen in de pauze gaat hij er samen met zijn collega’s heerlijk van smullen!

Foto van wethouder Groothuismink bij Scanlaser

Foto van wethouder Groothuismink bij Scanlaser

Foto van het papier bij Scanlaser

Foto van de taart

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl