Dag van de inclusieve ondernemer

Week van de Zaanse Ondernemer

Inclusief ondernemen: Onderneming Gebruikt.com kijkt naar mogelijkheden in plaats van beperkingen

'Die jongens zijn echt heel goed in wat ze doen!'

Wipen, refurbishen en resellen. Dat is waar het om draait bij Gebruikt.com. Toch is dat niet de belangrijkste reden voor wethouder Werk en Inkomen Natasja Groothuismink om een kijkje te nemen. Haar aandacht werd vooral getrokken door de sociale manier van ondernemen van het bedrijf.

'Toen ik begon liepen hier nog allemaal koeien rond. Aan het woord is Boj Oosterveld, die bijna 20 jaar geleden als één van de eerste bedrijven landde op bedrijventerrein Noorderveld in Wormerveer. “Nu zijn we één van de grootsten van Nederland in onze business.”

Grote partijen ICT-apparatuur

Stel Oosterveld één vraag over zijn bedrijf en hij praat zonder problemen een uur vol over data wiping, vervangbare toetsenborden, printplaatjes, kabeltjes en vele andere apparaten en onderdelen die elke dag  door zijn handen gaan. 'Er komen hier dagelijks grote partijen gebruikte ICT-apparatuur binnen van grote klanten. Meestal verwijderen we eerst de data en geven we de klant daar een wipe-certificaat voor. En afhankelijk van de wens van de klant  refurbishen en herinstalleren we de hardware en leveren we die terug of verkopen we het door via onze webshop'.

Kijken naar mogelijkheden

Naast de liefde voor zijn werk ontdekte wethouder Groothuismink nog een andere passie bij de ondernemer. 'Er werken hier veel  jongens met een arbeidsbeperking en moeilijke thuissituaties. Jongens die in veel gevallen in een sociaal isolement zijn terechtgekomen', vertelt Oosterveld. Yvonne Wuck van Heliomare Arbeid is blij met deze werkgever: 'Voor cliënten met een zwaardere vorm van autisme is het vaak moeilijk om een werkervaringsplaats te vinden, laat staan een betaalde baan. Boj kijkt altijd kijkt naar de mogelijkheden van mensen en niet naar hun beperkingen.' Oosterveld vult haar aan: 'Voor ieder van hen maken we een persoonlijk plan, waarbij we de werkomstandigheden aanpassen aan hun persoonlijke situatie en mogelijkheden.'

Opbloeien en doorgroeien

'In andere bedrijven lopen deze jongens vaak vast, maar bij ons krijgen ze de ruimte om zich te ontwikkelen', gaat Oosterveld verder. “Wat ik het mooiste vind is dat ze hier allemaal anders weggaan dan ze binnen zijn gekomen. Ze voelen zich hier veilig en gewaardeerd. Na verloop van tijd zijn ze allemaal heel dankbaar, super enthousiast en geloven ze weer in zichzelf. Daar doe je het toch voor. En die jongens zijn ook echt heel goed in wat ze doen!” 'Stelt het werken met deze mensen de werkgever ook nog voor bepaalde uitdagingen?',  wil de wethouder tot slot weten. 'Jazeker! Om vijf uur moeten we ze naar huis sturen, anders gaan ze gewoon niet weg!’

Foto van wethouder Natasja Groothuismink en Boj Oosterveld

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl