Shamdam, Syrische kaas met Zaanse ingrediënten

De Week van de Zaanse Ondernemer: De Startende Ondernemer

Shamdam, Syrische kaas met Zaanse ingrediënten

6 november 2018
Een uitkering wilde hij niet. Dat zou ten koste gaan van zijn vrijheid en waardigheid. Hij wilde gewoon kaas maken, net zoals hij in Syrië deed voordat hij naar Nederland vluchtte. Tegen alle goedbedoelde adviezen van vrienden en bekenden in die hem allerlei risico’s voorspiegelden van het starten van een eigen bedrijf in Nederland, is Majd Doghmosh in 2017 toch aan de slag gegaan. En met succes. Amper een jaar later draait zijn kaasmakerij Shamdam (Sham is de koosnaam van Damascus, dam komt van Zaandam) op volle toeren, heeft hij zijn schulden afbetaald en voorziet hij zelf in een inkomen voor zijn gezin.

De Startende Zaanse Ondernemer

‘De Startende Zaanse Ondernemer’ is het afsluitende thema van de Week van de Zaanse Ondernemer. Voor deze gelegenheid nam burgemeester Jan Hamming een kijkje in de keuken van de kaasmakerij van Majd.

Geen geld en geen netwerk

Zonder een cent op zak kwam Majd in 2014 met zijn vrouw en dochtertje naar Nederland. Zonder geld, zonder netwerk en hij sprak alleen maar Arabisch. Na een lange zoektocht vond hij in augustus 2017 in Muiden een kleine, goedkope productieruimte waar hij kaas kon gaan maken. Van vrienden en familie leende hij geld om te investeren in zijn bedrijfje. Aanvankelijk verkocht hij zijn kaas - die het beste kan worden omschreven als een gezouten mozzarellasoort - aan een aantal lokale supermarkten. Doordat de vraag snel groeide ging Majd op zoek naar een nieuwe ruimte.

Eerste prijs Bond van Boerderij Zuivelbereiders

Die ruimte vind Majd begin van dit jaar in de Rosmolenwijk in Zaandam. Samen met een vriend kocht hij een winkelruimte aan het Lijns Tewisz Roggeplein en startte daar een Arabische supermarkt. Na een ingrijpende verbouwing achter de winkel, begon Majd zijn kaasproductie in Zaandam. Nadat hij de eerste prijs had gewonnen in een wedstrijd van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders, ging het snel. Inmiddels levert hij zijn Shamdam kaas aan supermarkten door heel Nederland en zelfs tot ver over de landsgrenzen heen. Zijn klanten vinden hem vooral via social media. Op Facebook heeft hij al meer dan 50.000 volgers van over de hele wereld.

Op zoek naar meer ruimte

In heel Europa zijn er maar een paar kaasmakers die soortgelijke kaas kunnen leveren. De markt is nog lang niet verzadigd. Sterker nog, de vraag is zo groot dat de huidige productieruimte in Zaandam te klein wordt en Majd alweer moet uitkijken naar een nieuwe, grotere locatie. Wel in Zaanstad, want daar voelt hij zich nu thuis. Bovendien heeft de zuivelboerderij in ‘t Kalf waar hij zijn melk vandaan haalt, ‘de beste biologische melk voor het maken van deze kaas’, aldus Majd.

‘Ik wil nu ook anderen helpen’

Gevraagd naar de ontwikkelingen van Shamdam in de komende jaren, ziet Majd naast een grotere ruimte om grotere hoeveelheden kaas te maken, vooral kansen om mensen aan het werk te helpen die bij andere bedrijven niet zo makkelijk aan het werk komen. Zoals hij nu in de supermarkt een man met één hand achter de kassa heeft zitten. ‘Het gaat misschien iets minder snel, maar hij doet het prima en klanten waarderen het.’ Ook wil hij kaasmakers opleiden zodat de kennis van het maken van deze typische kaas niet verloren gaat. Ook Nederlanders? ‘Ja ook Nederlanders. Juist Nederlanders! Jullie hebben zoveel voor mij betekend, ik wil graag iets terugdoen voor het land dat mij met open armen heeft ontvangen en waar ik een nieuw bestaan kon opbouwen!’

‘Een voorbeeldondernemer’

Burgemeester Jan Hamming is onder de indruk van het ondernemerschap van Majd Doghmosh. ‘Hij is een enorme doorzetter, werkt hard voor zijn geld, koopt zijn melk bij een Zaanse boerderij en heeft mensen in dienst die normaal gesproken niet zo makkelijk werk vinden. In meerdere opzichten een voorbeeldondernemer, hoe een kleine ondernemer groot kan zijn!’

Foto van de burgemeester met de kaasmaker

Foto van de burgemeester in de Syrische supermarkt

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl