Nieuws

Het laatste ondernemersnieuws van de gemeente Zaanstad

Ga ook voor duurzamere bedrijfskleding

Gepubliceerd op 21 juni 2023
Afbeelding

Te veel ongebruikte kleding is niet duurzaam, want voor het maken van deze kleding zijn veel grondstoffen en water gebruikt. De textielindustrie is helaas nog steeds een van de meest vervuilende industrieën. Daarom is het goed om te gebruiken wat we al hebben. Zo bekeek de gemeente de eigen voorraden en werden deze eerst zoveel mogelijk opgemaakt. Klinkt logisch, maar in de praktijk kiest men vaak voor het gemak om gewoon nieuwe kleding te bestellen. Ook bekeken we of alle kledingstukken echt gebruikt worden en nodig zijn. Doet u als ondernemer ook mee?

De gemeente Zaanstad heeft bedrijfskleding voor medewerkers openbare ruimte aanbesteed en ingekocht volgens de ´R-ladder van circulariteit’. Dat wil zeggen, hoe hoger op de ladder, hoe beter. Zo zijn reuse (direct hergebruik) en repair (repareren) beter dan recyclen. De bedrijfskleding wordt gerepareerd en telt inmiddels tien nieuwe items met gerecycled polyester en gerecycled katoen. De nieuwe kledingstukken worden gedragen als oude kleding niet meer draagbaar of niet meer veilig is.

Inzet van grondstoffen minimaliseren

Wethouder Stephanie Onclin bekeek met twee nieuwe medewerkers de nieuwe bedrijfskleding. Onclin: ‘Door circulair in te kopen minimaliseren we de inzet van (nieuwe) grondstoffen. Ook worden producten en materialen hergebruikt en verlengen we de levensduur. Heel goed dat we hier met deze aanbesteding op hebben kunnen sturen.’

Twee in één

Zo droegen medewerkers voorheen op warme dagen naast een shirt ook nog een veiligheidsvestje. Komende zomer wordt dat anders. Straks dragen ze een shirt met veiligheidsreflectie in één. Een van de medewerkers grapte: ‘Dit scheelt me ook nog eens tijd met aankleden!’

Waardeer het, repareer het!

Daarnaast laat de gemeente de bedrijfskleding beter verzorgen. Zit een kledingstuk niet helemaal goed of gaat er een kledingstuk kapot, dan repareren we het. Straks gaan we mogelijk ook van een kapotte lange broek een korte broek maken. Zo gaat kleding zo lang mogelijk mee. Waardeer het, repareer het! Een kapotte broek of schoen? Laat deze maken en geef het item een tweede leven! Wij hebben voor u verschillende Zaanse kleding- en schoenmakers in kaart gebracht.

Post-consumer gerecycled katoen

Van de 10 items met gerecycled textiel springt de spijkerboek eruit. Deze is gemaakt van 40% post-consumer gerecycled katoen en 60% nieuwe katoen. Dat wil zeggen dat deze nieuwe spijkerbroek mede is gemaakt van een oude kapotte spijkerbroek.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl