Nieuws

Het laatste ondernemersnieuws van de gemeente Zaanstad

Ondersteuning voor Zaanse bedrijven die willen innoveren

Gepubliceerd op 28 juli 2023
Afbeelding

Zaanse innovatieve ondernemers die een bijdrage leveren aan de transities van deze tijd kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning. Om deze ondernemers te helpen is de gemeente Zaanstad aandeelhouder van ROM In West. ROM In West is een regionale ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Holland. De ROM investeert in bedrijven die bijdragen aan verduurzaming, economische toekomstbestendigheid en het innovatie-ecosysteem in Noord-Holland. 

ROM InWest kan innovatieve ondernemers over langere periode begeleiden. Met bijvoorbeeld een investering in de vorm van geld. Of door actief te helpen met het ontwikkelen van baanbrekende ideeën en technologieën en deze op de commerciële markt brengen.

ROM InWest is er voor de ondernemer die:

  • Gevestigd is of zich wil gaan vestigen in Noord-Holland
  • Actief is in innovatie op de transitiethema’s: energie, voedsel, circulair en digitaal
  • Een financieringsvraag heeft tussen de 0,3-5 miljoen, of ondersteuning wil bij innoveren

Wilt u weten of u met uw onderneming in aanmerking komt? U kunt hier bij de ROM een quickscan invullen

Resultaten ROM InWest tot nu toe 

In het eerste actieve jaar had ROM contact met meer dan 200 regionale ondernemers. ROM begeleidde hen bij het uitwerken van hun propositie  en bij het binnenhalen van investeringen. Ook werkte ROM InWest mee aan het Business Innovation programma Food en de Circulaire Top 20.

ROM InWest heeft tot nu toe in 11 bedrijven geïnvesteerd. Voorbeelden zijn:

  • BIYU: online platform waarop je eenmalig of met een lidmaatschap producten kunt huren die je vaak alleen voor bepaalde gelegenheden gebruikt
  • Woonduurzaam: One-stop-shop voor particulieren die zonder veel gedoe hun huis willen verduurzamen.
  • Solarix: ontwerp en ontwikkeling van ’esthetische’ (gekleurde) zonnepanelen voor op gevels

Het volledige portfolio vindt u hier: Portfolio bedrijven - ROM InWest

Wethouder Economie Stephanie Onclin: ‘In onze economische visie hebben we aangegeven een stap te willen zetten naar een economie die toekomstbestendig is: robuust, duurzaam, kennisintensief en inclusief. Ons aandeelhouderschap in de ROM draagt hier op meerdere manieren aan bij. Er zijn prachtige innovatieve bedrijven in onze regio die grote stappen zetten in bijvoorbeeld het hergebruik van reststromen, ontwikkelen van plantaardige producten, en de opwek van duurzame energie. Maar juist vanwege het innovatieve karakter, kan financiering vinden voor deze bedrijven lastig zijn.’

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl