Nieuws

Het laatste ondernemersnieuws van de gemeente Zaanstad

Informatieavonden 3 en 5 oktober uitstootvrije zones Zaanstad

Gepubliceerd op 28 september 2023
Afbeelding

Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in, ook wel zero emissiezone genoemd. De zones gelden alleen voor bedrijfsauto’s. In deze zones zijn ondernemers alleen nog welkom met uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s, dus zonder uitstoot van CO2. De zones komen in de kern van de winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Dit houdt in dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, (bio)diesel of gas dan niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden.  Voor bestaande bestelbussen en vrachtauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling.

Waarom uitstootvrije winkelgebieden?

Het wordt steeds drukker in de Zaanse winkelgebieden. Met bestelbussen of vrachtauto’s die iets komen leveren, ophalen of werk komen verrichten. Een uitstootvrije zone maakt de winkelgebieden leefbaarder, met een schonere lucht, minder oponthoud en meer ruimte voor winkelend publiek. De uitstootvrije zones zijn één van de maatregelen om de klimaatdoelstellingen voor Zaanstad te behalen.

Inloopbijeenkomst 3 en 5 oktober van 16.00 tot 20.00 uur

We begrijpen dat de invoering van de uitstootvrije zones voor ondernemers ingrijpend kan zijn en vragen oproept. Daarom organiseert de gemeente Zaanstad op 3 en 5 oktober op twee locaties een inloopbijeenkomst, speciaal voor ondernemers. Tijdens de inloopbijeenkomsten kunt u al uw vragen stellen. Inhoudelijk zijn de programma’s voor beide dagen hetzelfde.

Op dinsdag 3 oktober bent u van harte welkom in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer. Op donderdag 5 oktober zijn we in de Bullekerk, Westzijde 75 in Zaandam, aanwezig . U kunt tussen 16:00 uur en 20:00 uur op elk tijdstip binnenlopen. Aanmelden kan door een mail te sturen naar zes@zaanstad.nl.

Alle informatie over mogelijkheden, subsidies en tips over de overstap naar uitstootvrij vervoer is te vinden op ondernemen.zaanstad.nl/uitstootvrijezones.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl