Nieuws

Het laatste ondernemersnieuws van de gemeente Zaanstad

Gemeente controleert opslagboxen samen met politie en brandweer

Gepubliceerd op 13 juni 2023
Afbeelding

Op donderdag 8 juni controleerde de gemeente samen met politie en brandweer verschillende particuliere opslagboxen aan de Omweg in Assendelft. Bij deze controle werd ook een speurhond ingezet. Deze hond is getraind op het vinden van gevaarlijke stoffen, bijvoorbeeld voor de productie van synthetische drugs. Tijdens de controle vonden we geen gevaarlijke stoffen of verboden goederen.

Opslaglocaties kunnen – mede door hun anonieme karakter - gebruikt worden voor de opslag van drugs en/of grondstoffen voor de productie van drugs. De gemeente zet zich in om dit tegen te gaan. Dit doen we samen met partners als de politie, OM, douane en Belastingdienst. De controles bij particuliere en commerciële opslagboxen zijn een aanvulling op de controles op bedrijventerreinen en in woningen.

Actief ondermijnende criminaliteit bestrijden

De gemeente Zaanstad gaat actief de strijd aan met ondermijnende criminaliteit en zet daarbij ook in op preventie. Zo organiseerde de gemeente op 22 maart een voorlichtingsbijeenkomst. Hier informeerden we verhuurders van commerciële opslaglocaties over signalen die kunnen duiden op drugsproductie of de opslag van drugs(grondstoffen). Bij verschillende opslaglocaties komen binnenkort posters over deze signalen, zodat mensen die verdachte situaties kunnen opmerken.

Deze controle bij opslagboxen vond plaats vanuit het project Cottica. Dit project is al een tijd actief in Zaanstad en richt zich op (handel in) verdovende middelen. De gemeente Zaanstad werkt hierin samen met andere overheidsorganisaties onder de vlag van het RIEC Noord-Holland. Het doel hiervan is het verstoren en tegengaan van criminele netwerken, het handhaven van de openbare orde en bijdragen aan leefbare en veilige buurten.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl